Stresul continuu, orele scazute de somn, lipsa destinderilor mentale si fizice, monotonia pot provoca caderi nervoase.Sunt stari de rau, dureri de cap, senzatie de stres si nervozitate, urmate chiar de plans din orice nimic.
Caderea nervoasa, spun psihiatrii, este un termen folosit inca de la inceputul secolului al XX-lea, care descrie o paleta larga de sindroame ce au fost ulterior diagnosticate ca depresie, tulburari de anxietate sau boala bipolara. Insa medicii nu folosesc niciodata termenul de "cadere nervoasa" atunci cand pun un diagnostic.
Iata care este esentialul: cand emotiile sunt puternice, te poti prabusi psihic. Pierzi controlul si actionezi ciudat, proiectandu-te pe o panta descendenta care te poate duce la dezastru total. Insa caderile nervoase pot fi cauzate si de mostenirea genetica si de factorii de mediu. Daca esti predispusa biologic, supra-solicitarea de la job sau problemele familiale te pot impinge pe marginea prapastiei.
CUM SE MANIFESTA?
Actionezi impulsiv. Cand problemele par de nerezolvat, ajungi sa nu te mai poti controla. Multe persoane se refugiaza in alcool, abuz de substante sedative sau chiar promiscuitate. Foarte curand insa, au nevoie de si mai mult alcool, de si mai multe droguri sau se vor arunca in bratele cat mai multor parteneri... tocmai pentru a-si suprima emotiile.
Te autodistrugi. In timpul unei asemenea crize, psihiatrii spun ca cei in cauza ajung chiar sa se automutileze pentru a scapa de suferinta emotionala. Unii se taie, altii dezvolta tulburari de alimentatie, consuma droguri sau alcool ori incearca sa se sinucida.
Ai halucinatii. O cadere nervoasa poate atrage si o psihoza in urma careia pierzi complet contactul cu realitatea. Medicii explica acesti tip de comportament prin faptul ca mintea se deconecteaza de la prezent, ca un remediu temporar impotriva tuturor socurilor emotionale suferite.
funda?
RoseRosee întreabă: