Întrebare recomandată | CameliaCamyBlondina a întrebat:

De curand am aflat ca sufar de MIOPIE si am dioptrii de -0, 5 la ochiul drept si -0, 75 la cel stang, mai exact cu ocazia examenului medical pentru scoala de soferi.Respectivul medic care era in comisie si care s-a ocupat si de consultarea mea mi-a eliberat o reteta pentru ochelari,nu mi-a spus nimic despre lentile de contact,daca ochiul isi va mai reveni, doar ca va trebui sa port ochelari cand conduc sau ma uit la TV.De la doua centre de optica am aflat ca ochelarii de distanta trebuie purtati la toate activitatiile ce presupun vederea la distanta, fie si mers pe strada.Va rog sa ma lamuriti si pe mine cei care au aceasta problema.De asemenea ce marca de lentile antireflex este mai buna? O sa am probleme la adaptarea cu ochelarii gen dureri de cap,ameteli, etc?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Eu sunt medic, in facultate te invata ca la orice dioptrii, in miopie se folosesc ochelari, deci nu vei gasi nici un medic serios care sa nu-ti recomande ochleari pe motiv de dioptrii prea mici. Ceea ce ti-a spus purtatorul de ochelari este valabil pentru multe alte afectiuni oculare, dar nu pentru miopie. Fie nu i-ai spus ca ai miopie, fie vorbea din amintiri si a extrapolat ceva la boala ta, desi nu avea informatii despre asta.
Exista, intr-adevar, sansa ca dioptriile sa ramana la fel, ca la doamna de la optica. Incidenta acestei sanse este mica, adica peste 99, 99% din pacientii cu miopie asista la o crestere a dioptriilor pana in jurul varstei de 40 de ani. Cativa patesc ca doamna de la centru, dar asta inseamna ca sunt sanse mici, nu mari.
Lentilele de contact sunt semnificativ mai scumpe si necesita un efort mai mare de intrertinere si utilizare. pe de alta parte sunt utile daca faci efort fizic, sau in diferite alte situatii. Eu nu le recomand pentru utilizarea de rutina, dar sunt o optiune de luat in seama pe termen lung.

3 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Ai o miopie usoara si ar trebui sa porti ochelari permanent sau aproape permanent, pentru a nu permite agravarea ei accelerata.
Pentru lentile de contact ai nevoie de o consultatie speciala, in vederea recomandarii lor. Le poti folosi, daca ai peste 19-20 de ani.
Miopia nu este reversibila, prin urmare, nu te vei vindeca, dar purtand corect ochelari vei impiedica evolutia ei rapida si vei purta mereu dioptrii mici.
Nu ar trebui sa ai probleme de adaptare cu niste dioptrii atat de mici. Va trebui insa sa mergi cel putin o data la 6 luni la consultatie in primii ani pentru a stabili viteza de evolutie a bolii

| CameliaCamyBlondina explică (pentru Brigaela):

Interesant raspunsul dumneavoastra, un purtator de ochelari cu vechime mi-a spus ca la dioptriile mele multi doctori nici nu recomanda ochelari.In schimb doamnele de la doua centre de optica mi-au spus ca daca port ochelarii permament sunt sanse mari ca dioptriile sa ramana la fel, una din ele avea dioptrii ca ale mele de 20 de ani.Despre lentilele de contact am inteles ca necesita un efort mai mare, sunt sanse ca organismul sa nu le suporte.

| Brigaela a răspuns (pentru CameliaCamyBlondina):

Eu sunt medic, in facultate te invata ca la orice dioptrii, in miopie se folosesc ochelari, deci nu vei gasi nici un medic serios care sa nu-ti recomande ochleari pe motiv de dioptrii prea mici. Ceea ce ti-a spus purtatorul de ochelari este valabil pentru multe alte afectiuni oculare, dar nu pentru miopie. Fie nu i-ai spus ca ai miopie, fie vorbea din amintiri si a extrapolat ceva la boala ta, desi nu avea informatii despre asta.
Exista, intr-adevar, sansa ca dioptriile sa ramana la fel, ca la doamna de la optica. Incidenta acestei sanse este mica, adica peste 99, 99% din pacientii cu miopie asista la o crestere a dioptriilor pana in jurul varstei de 40 de ani. Cativa patesc ca doamna de la centru, dar asta inseamna ca sunt sanse mici, nu mari.
Lentilele de contact sunt semnificativ mai scumpe si necesita un efort mai mare de intrertinere si utilizare. pe de alta parte sunt utile daca faci efort fizic, sau in diferite alte situatii. Eu nu le recomand pentru utilizarea de rutina, dar sunt o optiune de luat in seama pe termen lung.

| Pinocchio a răspuns:

Cei care sufera de miopie trebuie sa poarta ochelari mereu!