Din baiat in barbat
Schimbarile care marcheaza dezvoltarea fizica a unui baiat intr-un barbat matur, unul care este capabil de reproducere, apar din jurul varstei de 14 ani si se completeaza intre varstele de 14-18 ani.
Aceste schimbari din pubertate — cand baietii devin mai inalti si mai musculosi, cu umeri mai lati, cu organe genitale mai dezvoltate, si cu par care apare la subsuoara, pe fata, pe piept, pe brate si pe picioare—sunt pricinuite de actiunea hormonilor, mai ales a hormonului specific barbatesc, testosteronul.
Barbatul adult mai prezinta o schimbare a vocii datorita maririi laringelui si datorita faptului ca corzile vocale devin mai lungi si mai groase, ducand la ingrosarea vocii, alaturi de o crestere a cantitatii de transpiratie si a activitatii glandelor sebacee.
Dupa ce activitatea testiculara apare in timpul pubertatii, ea continua normal pe parcursul vietii, cu mici variatii. Exista o mica reducere a spermei la varste inaintate si aceasta este asociata cu aparitia unor modificari degeneratoare in testicule, dar nu exista un declin testicular abrupt, ca menopauza la femei.
Corpul unui barbat
scheletul
Incepand de la varsta de doi ani baietii cresc cu cca. 5 cm/an pana la varsta de 13-14 ani, cand incep sa se dezvolte organele sexuale. Adolescenta aduce cu ea o crestere rapida in inaltime si forta. Cresterea rapida care insoteste pubertatea tine cativa ani. La sfarsitul acestei perioade de crestere, oasele au devenit mai tari si s-au schimbat in proportie, deoarece diferite parti ale corpului cresc diferit. Odata ce umerii incep sa se lateasca, soldurile par mai mici in comparatie si aceasta silueta caracterizeaza barbatul matur.
parul de pe corp
Devreme in pubertate, parul pubic de la baza penisului incepe sa apara si, dupa un timp, incepe sa creasca si pe scrot. Ar putea sa creasca si in zona anala. Parul pubic creste in mod normal in forma de triunghi cu varful in jos, sub burta, desi poate ajunge pana la buric.
Dupa aproximativ 1-2 ani, parul va aparea si la subsuoara si deasupra buzelor. Parul pubic este mai lung si mai carliontat decat parul prezent pe corp de la nastere.
In plus, pe langa parul pubic carliontat apare par si pe maini, coapse si gambe. Parul poate aparea si pe piept, umeri si spate. Parul facial devine mai gros si mai inchis la culoare odata cu maturizarea barbatului. Barba si mustata pot avea aceeasi culoare cu parul de pe cap sau diferita.
Cantitatea de par corporal este determinata de background-ul etnic sau rasial si de familia unei persoane.
Debutul pubertăţii este marcat de o creştere iniţială a testiculelor.
Creşterea testiculelor şi a scrotului apare, de obicei, între 10 - 13 ani.
Dezvoltarea continuă în tot cursul pubertăţii şi se termină între 14 - 18 ani.
În afară de creşterea testiculelor, mai apare pigmentarea şi formarea unor pliuri ale pielii scrotului.
Testiculele sunt organe reproducătoare masculine care produc spermatozoizi şi hormoni masculini.
Spre deosebire de ovare, la naştere, testiculele nu conţin toţi spermatozoizii care se produc în timpul vieţii;
Testiculele sunt alcătuite din grupuri de cordoane de ţesut numite "tubi seminiferi";
În timpul pubertăţii aceşti tubi cresc în dimensiune şi celulele din stratul lor superficial trec printr-o serie de stadii;
Începând cu pubertatea, testiculele produc în mod continuu spermatozoizii, numărul lor fiind de ordinul miliardelor în cursul vieţii de adult;
Spre deosebire de ovare, declinul activităţii testiculelor este cu mult mai gradat, atât în ceea ce priveşte producerea spermatozoizilor, cât şi producerea hormonilor.
Fazele dezvoltarii sexuale la baieti
10-11 ani
Incepe dezvoltarea musculara
11-12 ani
Cresc testiculele
Scrotul si penisul incep sa creasca in dimensiuni
Mameloanele se bombeaza usor
12-13 ani
Parul pubian incepe sa creasca
13-14 ani
Apar primele polutii nocturne
Crestere intensa (10 cm/an)
Acnee faciala
Apare pilozitatea axilara (mirosul corpului se intensifica)
Vocea incepe sa castige in profunzime
Penisul creste si se ingroasa
Testiculele cresc in continuare iar pigmentatia scrotului se intensifica
15-17- ani
Se contureaza aspectul fizic final
Finalizarea distributiei parului (se intinde pe abdomen, piept si coapse)
Parul de pe fata creste mai intens atingand si barbia
Vocea ajunge la maturitate
Durata si viteza maturizarii difera de la o persoana la alta. Pubertatea incepe cu cresterea in dimensiune a testiculelor, intre 10-14 ani, dar este normal sa ne asteptam la o perioada variind intre 2 si 5 ani pentru definitivarea tuturor modificarilor fizice survenite.
Organele genitale masculine
Si baietii se nasc cu organe reproducatoare, care le vor permite mai tarziu sa fecundeze un ovul.
Organele genitale externe
Penisul : Penisul este alcatuit din 2 corpi erectili. In timpul excitatiei sexuale acesti corpi erectili acumuleaza sange, iar penisul creste in dimensiune si intra in erectie. Intre cei 2 corpi erectili se afla uretra, care transporta urina. Uretra transporta si lichidul seminal in timpul ejacularii.
Organele genitale interne
Testiculele : Organe pereche de forma si dimensiunile unor prune, localizate in scrot, in spatele penisului. Este locul unde se produc si se maturizeaza spermatozoizii.
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
XxPANDAMANxX întreabă:
XxPANDAMANxX întreabă: