Întrebare recomandată | FaraonulEgiptean a întrebat:

De la ce apare sensibilitatea dentară si cum se poate trata?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
| crbogdan a răspuns:

Din lipsa de calciu din cate stiu.

| BiuL a răspuns:

De exemplu din cauza aparatului dentar, unei carii, problema la nervul dintelui etc Spalata-te cu Sensodyne sau Colgate pentru dintri sensibili, daca nu se imbunatateste situatia in cateva saptamani consulta un stomatolog. Evita alimentele reci, calde si foarte dulci ca ele provoaca durere.

| FlorinelFlorin a răspuns:

Sensibilitatea dentara poate aparea din cauza dulciurilor fiindca zaharul ataca smaltul dintilor.Aceasta se poate trata daca se merge la dentist si daca se micsoreaza cantitatea de dulciuri mancate intr-o zi. Sper ca te-am ajutat. FUNDA?

| Wannax a răspuns:

De la spalatul excesiv pe dinti. Da e bine sa te speli pe dinti dar daca o faci de 7 ori pe zi gingiile tale vor ajunge sa sufere iar implicit si dintii. In acelasi timp nu manca acru imediat dupa dulce, rece dupa cald pentru ca dintii tai sunt supusi la schimbari bruste care cu timpul ii vor afecta. Sper ca te-am ajutat.

| Neo12 a răspuns:

Cauzele aparitiei sensibilitatii dentare
Sensibilitatea dentara apare datorita expunerii dentinei in mediul exterior. Dentina reprezinta stratul dentar mijlociu la nivelul caruia exista o multime de tubuli dentinari, canale ce contin terminatii nervoase din pulpa dintelui.

In mod normal dentina este protejata de smalt (coroana dintelui) sau cement (radacina). Sunt situatii in care smaltul sau cementul se subtiaza sau dispar de pe anumite portiuni, ducand la dezgolirea dentinei si de cele mai multe ori la aparitia durerii specifice prin actiunea directa a stimulilor asupra terminatiilor nervoase.

Factorii responsabili de aparitia acestei probleme dentare sunt multipli:

periajul dentar agresiv
retractia gingivala care poate fi cauzata de igiena dentara necorespunzatoara, involutia fiziologica ce apare o data cu inainterea in varsta sau traumelor ocluzale
bruxismul (scrasnitul involuntar al dintilor)
folosirea pe termen lung a pastelor de dinti cu particule abrazive (paste care previn aparitia tartrului, paste de albire) si a altor produse folosite de unii pacienti (sare de bucatarie, bicarbonat de sodiu, etc.)
consumul exagerat de alimente acide sau bauturi acidulate
bulimia, prin afectarea smaltului la contactul cu acidul gastric
imediat dupa detartraje periodice sau albiri dentare
Prevenirea aparitiei sensibilitatii dentare
Pentru a preveni aparitia sensibilitatii dentare, in primul rand trebuie sa mentinem o igiena orala buna:

- periajul dentar trebuie sa se realizeze obligatoriu de doua ori pe zi dimineata si seara, tehnica de periaj sa fie corect aplicata: dintii se periaza dinspre gingie spre marginea libera a dintelui, se insista pe fiecare zona dentara cuprinsa in perii periutei de 8-10 ori, fara a aplica presiune mare),

- periuta de dinti este indicat sa aiba perii medii sau moi si se schimba la fiecare 2-3 luni,

- pastele de dinti folosite sa nu fie abrazive.

Periodic (o data la 8 sau 12 luni) este indicat sa se efectueze detartraj si perij profesional in cabinetul stomatologic. In cazul in care suferiti de bruxism (afectiune usor de depistat in cadrul controalelor periodice stomatologice) foarte eficienta este purtarea unei gutiere pe timpul noptii, in somn neputand controla scrasnitul dintilor.

De asemenea, evitarea consumului exagerat de alimente si bauturi acide si tratarea tulburarilor de nutritie reduc sensibilitatea dentara.

In cazul in care deja s-a instalat sensibilitatea dentara tratamentul efectiv al acesteia se refera la folosirea pastelor de dinti desensibilizante, aplicarea locala a gelurilor cu fluor acasa sau in cabinet, aplicarea unor substante care au rolul de a sigila canaliculele dentare expuse, tratament care se realizeaza de catre medicul dentist in cabinet.
Sper că ţi-am fost de folos.

| PeFuga a răspuns:

Cauze pot fi multe, nu avem cum sti despre ce este vorba in cazul tau.
Ce poti face este sa iti iei o pasta de dinti pentru sensibilitate, sa faci o vizita la stomatolog pentru o igienizare (mai ales daca nu ai facut un detartraj in ultimele 6 luni) si pentru un consult de specialitate. In cazurile in care sensibilitatea persista exista posibilitatea unui tratament cu laser care rezolva problema, dar asa ar trebui sa fie solutia ultima.

| OnTheTop a răspuns:

Poate aparea din cauza dulciuri, sau spalarea excesiva a dintilor. Iti trebuie o pasta de dinti pentru sensibilitate! Intreaba o farmacista sau un stomatolog

Întrebări similare