Cancerul de col apare practic numai la femeile infectate cu virusul Human Papilloma (HPV). Este cunosct si demonstrat ca practic toate femeile care au facut cancer de col aveau HPV.
Cel de-al doilea factor de risc este inceperea vietii sexuale inainte de 17 ani si jumatate, varsta la care coolul se maturizeaza. Pana la aceasta varsta el sufera o rotatie acre expune zona cea mai vulnerabila traumatismelor din timpul sexului. In plus, infectia HPV contactata inainte de 18 ani duce rapid la cancer, infectia contactata mai tarziu evolueaza ceva mai lent.
Viata sexuala dezordonata, cu multi parteneri, cu multe infectii transmise sexual este factor de risc tocmai fiindca aceste femei au risc mult mai mare de infectie HPV. DE asemenea anticonceptionalele sunt indirect factor de risc, fiindca s-a demonstrat ca femeile care iau anticonceptionale au tendinta de a folosi mai rar prezervativul si de a avea mai multi parteneri sexuali (lipsa fricii de sarcina duce la dezinhibitie).
Cancerul de col uterin are manifestari numai foarte tarziu in evolutie si numai o femeie inconstienta ajunge sa aiba manifestari: dureri la contactul sexual, infectii genitale trenante, sangerari mici intamplatoare sau la contact sexual. Marea majoritate a femeilor diagnosticheaza acest cancer in stadiu incipient, cand nu au simptome, fiindca isi fac, asa cum e normal, un consult ginecologic macar o data pe an. Testul Papanicolaou gaseste cancerul de col uterin in etape de debut, cand interventia chirurgicala e salvatoare. Alte analize nu vad acest cancer, asa ca femeia poate parea sanatoasa si de fapt sa fie intr-un stadiu foarte avansat, fara speranta de vindecare.
Abh, unde ai vazut tu fete virgine cu cancer de col uterin, ca dupa stirea mea sunt doua cazuri raportate in Romania in ultimii 20 de ani si este vorba despre fete cu malformatii ale tractului genital. Zi-mi si mie unde ai vazut cazurile alea ca sunt curioasa.
Am vazut cazuri de cancer de col uterin la femei VIRGINE! Se spune ca toti avem gena care e raspunzatoare de producerea cancerului, numai ca nu la toti se activeaza. Daca e depistat la timp, se face conizatie si tratament cu radiatii si femeia scapa cu viata.
Cancerul de col uterin mai apare si daca viata sexuala a fost inceputa prea devreme, asta este lucrul cel mai important pe care trebuie` sa-l stie o adolescenta, de aia am vrut sa-l subliniez... poti sa dai un search pe google si gasesti toate informatiile pe care le vrei
In România cancerul colului uterin reprezinta cea mai frecventa neoplazie a tractului genital feminin si a doua cauza de deces prin cancer la femei (dupa cancerul mamar).
Incidenta cancerului de col uterin este semnificativ crescuta la femeile din clasele socio-economice inferioare, cu debut al vietii sexuale la vârsta tânara, parteneri sexuali multipli, istoric de promiscuitate sexuala, numar mare de sarcini, fumatoare. Prin contrast, este putin frecvent la nulipare si la cele cu viata sexuala inactiva. Fara a se recunoaste unanim un rol etiologic, exista peste 20 de tipuri de virusuri papilloma (HPV) asociate cu cancerul de col uterin. Rolul agentilor virali continua sa fie controversat.
Tratamentul se bazeaza pe chirurgie si radioterapie.
Tratamentul chirurgical cuprinde metode conservatoare (cum este conizatia in carcinomul in situ) sau radicale – cea mai utilizata este histerectomia totala cu cu anexectomie bilaterala (se rezeca uterul impreuna cu ambele ovare) si limfadenectomie pelvina (excizia ganglionilor limfatici pelvini).
Radioterapia este o metoda de tratament de baza, fiind folosita ca tratament exclusiv, pre- sau postoperator. Se utilizeaza iradierea externa (cu fotoni, folosind acceleratorul liniar sau aparatele de telecobaltoterapie) si brahiterapia (sau iradierea intracavitara, adica introducerea de surse radioactive la nivelul uterului sau vaginului). Pentru stadiile incipiente (IA, IB, IIA) radioterapia exclusiva si chirurgia au rezultate similare. Pentru restul stadiilor tratamentul este de obicei combinat radio-chirurgical.
La ora actuala, cauzele cancerului de col uterin nu sunt cunoscute, fiind recunoscuti, in schimb, factorii favorizanti care se pot sistematiza in :
a)factorii ce apartin mediului inconjurator;
b) factorii ce tin de gazda.
Majoritatea acestor factori actioneaza complex, concomitent sau succesiv.
Cauza numarul unu de aparitie a cancerului de col uterin este infectia cu virusul uman Papilloma (HPV). Virusul este foarte raspandit si se transmite extrem de usor. 75% din femeile active sexuale iau virusul. Din fericire numai o parte din acestea fac cancer, restul avand un sistem imunitar suficient de puternic care poate lupta impotriva virusului si il poate omori.
2. viata sexuala inceputa devreme
3. parteneri sexuali multipli
4. femei cu mai mult de 5 sarcini
5. se pare ca si fumatul are un rol favorizant in aparitia cancerului de col uterin.
Bună.
Nu se cunoaşte exact cauza, se presupune că este vorba de un virus: hpv= human papilloma virus ori începerea vieţii sexuale la vârste fragede sau parteneri multiplii.
Tot pe presupunere se şi fac tratamente, dar femeile depistate sunt condamnate la moarte mult mai devreme.
Ştiinţa medicală la acest capitol are mâinile legate şi dezinteresul cadrelor medicale în România sunt de cea mai joasă speţă (cazul spitalului Fundeni care este cunoscut ca drept spitalul morţii).
Această boală nu are un tratament de vindecare!
Tot ce se face este pentru prelungirea vieţii pacientei: o zi, o lună, un an; atât.
Pa, pa.
Mdea, mama a avut! Se face de la anticonceptionale. Nu sunt bune deloc si pot cauza n boli.
Cum se trateaza? Se trateaza cu o operatie. Mai mult nu stiu.
Whatttttttttttttttttt întreabă:
Carmen133 întreabă: