Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii.
CauzeSus
Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de ingestia unor alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii.
Cele mai frecvente metode prin care se realizeaza contaminarea alimentelor, sunt:
- contaminarea alimentelor pe parcursul procesului de preparare (cel mai frecvent intalnite sunt Campylobacter, Salmonella si E. coli)
- in timpul cresterii legumelor si fructelor (mai ales daca sunt folosite ingrasaminte naturale sau daca este folosita o sursa de apa contaminata pentru irigatie)
- contaminare alimentelor de la o sursa infestata (omul bolnav sau purtator cronic al unui microorganism patogen sau prin adaugarea in compozitie a unor incrediente contaminate)
- prin mediul inconjurator (Clostridium perfringens, Clostridium botulinum sau Cryptosporidium parvum)
Dintre infectiile care pot fi dobandite prin contactul sau ingestia unor alimente infestate amintim Toxoplasmoza si Listerioza, care sunt extrem de periculoase mai ales in randul femeilor insarcinate (pentru ca pot provoca avort spontan sau pot determina malformatii congenitale grave, uneori incompatibile cu viata).
Mai mult informatii, gasesti aici:http://www.sfatulmedicului.ro/......entara_543
Sper ca te-am ajutat:*:*. Funda, pls:x
De la mancare stricata si infectata. Exemplu daca deschizi un pate sa il muti imediat din vasul in care era. Daca alimentele stau prea mult la caldura trebuie sa le arunci. Am vreo sansa la funda?
Bună.
Intoxicația alimentară (toxiinfecția alimentară) este o afecțiune datorată consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau paraziții.
Consum de alimente expirate, nespălate, etc.
Pa, pa.
Bună.
Intoxicația alimentară (toxiinfecția alimentară) este o afecțiune datorată consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau paraziții.
Consum de alimente expirate, nespălate, etc.
Pa, pa.
Bună.
Intoxicația alimentară (toxiinfecția alimentară) este o afecțiune datorată consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau paraziții.
Consum de alimente expirate, nespălate, etc.
Pa, pa.
Ar mai trebui poate adaugat si "de la un sistem imunitar slabit". Doi oameni pot sa manance aceeasi mancare si unul ajunge in spital, celalalt scapa cu o diaree usoara, sau poate n'are nici pe...
Toiinfectiile alimentare sunt boli digestive acute, care apar sporadic sau epidemic, in urma consumarii unor alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii si toxinele acestora si se manifesta sub forma unei gastroenterocolite acute, insotita de fenomene toxice generale.
De la ce le facem? Sun de luat in calcul Metode de contaminare a alimentelor, precum:
- contaminarea alimentelor pe parcursul procesului de preparare (cel mai frecvent intalnite sunt Campylobacter, Salmonella si E. coli)
- in timpul cresterii legumelor si fructelor (mai ales daca sunt folosite ingrasaminte naturale sau daca este folosita o sursa de apa contaminata pentru irigatie)
- contaminare alimentelor de la o sursa infestata (omul bolnav sau purtator cronic al unui microorganism patogen sau prin adaugarea in compozitie a unor incrediente contaminate)
- prin mediul inconjurator (Clostridium perfringens, Clostridium botulinum sau Cryptosporidium parvum)
dar avut in vedere si Principalele alimente incriminate in toxiinfectii alimentare, precum:
Carne si preparate din carne - Sunca, piftie, fripturi, pateuri, supe, salam, carnati, toba, carne tocata (carne de vita, porc, miel, pasare). Agenti patogeni: Salmonella, Staphylococcus (enterotoxic), Shigella, Escherichia coli, Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Clostridium botulinum.
Peste si produse de peste - Proaspete, afumate sau conservate in ulei. Agenti patogeni: Salmonella, Staphilococcus (enterotoxic), Clostridium botulinum.
Oua si produse din oua - Indeosebi ouale de rata, dar si ouale de gaina, consumate in urma unei prelucrari termice insuficiente, sub forma de praf de oua, sau folosite in stare prospata pentru prepararea de maioneze, creme etc. Agenti patogeni: diferite tipuri de Salmonella, in primul rand Salmonella typhimurium.
Lapte si produse lactate - Lapte si smantana nepasteurizate, lapte praf, branza telemea de oi, cas prospat de oi. Agenti patogeni: Staphylococcus (enterotoxic), Salmonella, enterococi.
Produse de cofetarie - Inghetate, creme, prajituri cu frisca, budinci. Agenti patogeni: Salmonella, Staphylococcus (enterotoxic), Bacillus cereus.
Vegetale - Legume si fructe congelate, faina de cereale, paste fainoase, conserve de legume si fructe. Agenti patogeni: Salmonella, Shigella.
Maa multe informatii gasiti pe http://www.interferente.ro/Toxiinfectiile-alimentare.html
lavinia90 întreabă: