cancerul este reprezentat de un grup de celule anormale. Pe masura ce celulele cresc, ele se aglomereaza in noduli mici (tumori) care pot presa nervii, pot bloca artere, pot sangera, obstrua intestinele sau afecta functia unor organe vitale. Unele cancere au o rata lenta de crestere si dureaza ani de zile pana cand ameninta viata. Altele cresc rapid.
Nimeni nu cunoaste cu certitudine mecanismul prin care o celula devine canceroasa. Ar putea fi responsabili un grup de factori complecsi, cum sunt stilul de viata, mediul si ereditatea. Una dintre teoriile cercetatorilor este existenta unor gene dormante care pot produce cacerul. Aceste gene raman dormante pana in momentul in care sunt activate de un agent din exterior -infectie, lumina soarelui, tutun sau agenti poluanti din alimente, aer sau apa.
Sunt factori fizici, chimici si biologici care favorizeaza aparitia cancerului.
Dintre factorii fizici, radiatiile ionizante ocupa primul loc. Un caz clasic de cancer prin expunere necontrolata la radiatii ionizante a fost Maria Curie. De aceea numarul de explorari radiologice care se permit intr-un an e limitat la o anumita doza de radiatii.
Factorii chimici, substantele cancerigene, sunt cu miile. O sa-ti dau aici doar un exemplu: acrilamida. Se gaseste in toate produsele prajite la temperaturi ridicate. Aviz consumatorilor pe banda rulanta de cartofi prajiti, chipsuri si alte chestii foarte prajite (de exemplu cafeaua aceea foarte prajita, aproape arsa, care le place mult unora).
Factorii biologici implicati in carcinogeneza sunt virusurile. Ca sa ma leg de un subiect la moda o sa exemplific cu papilomavirusurile, din care unele serotipuri sunt implicate in producerea cancerului de col uterin. S-a dat un premiu Nobel pentru descoperirea acestei legaturi.
Razele X folosite la explorarile radiologice (radiografii, radioscopii, tomografii computerizate) sunt radiatii ionizante. Tomografia computerizata este tot o explorare cu raze X. In schimb RMN-ul (sau IRM-ul, cum ii mai zic unii) nu foloseste radiatii ionizante. RMN poti face la orice interval, chiar si de mai multe ori intr-o zi.
Ultrasunetele, folosite la explorarile ecografice, nu sunt radiatii ionizante. Ecografii poti face oricate, la orice interval.