Bacteria Salmonela este adesea invocata in statistici drept cauza cea mai frecventa a bolilor provocate de alimentele contaminate. Pentru a reduce salmoneloza, este necesara o abordare completa a sigurantei alimentelor, ce include intregul parcurs – de la ferma la masa. Femierii, lucratorii din industria alimentara, inspectorii sanitari, magazinele alimentare, angajatii si consumatorii sunt, fiecare in parte, verigi critice in lantul sigurantei alimentelor.
Ce este Salmonela?
Salmonela este un bacil gram-negativ, de forma ovala care provoaca boala diareica la oameni. Bacteriile sunt fiinte vii microscopice care trec din fecalele oamenilor sau ale animalelor in organismele altor oameni sau ale altor animale.
Familia bacteriei Salmonela include peste 2300 de serotipuri de bacterii unicelulare, vizibile numai la microscop.
Doua dintre aceste tipuri, Salmonella Enteritidis si Salmonella Typhimurium sunt cele mai frecvente si sunt responsabile de jumatate dintre infectiile umane.
Unele dintre ele pot sa nu provoace simptome la animale, dar sa imbolnaveasca oamenii si invers.
De obicei, chiar daca sunt prezente in alimente, nu le afecteaza gustul, mirosul sau aspectul. Bacteria traieste in tractul intestinal al animalelor si oamenilor infectati.
Este cunoscut de peste 100 de ani faptul ca Salmonela duce la imbolnavire. A fost descoperita de un om de stiinta american, Dr. Daniel E. Salmon.
Salmonella este o bacterie care se gaseste in oul de rata in special, lapte, branza si smantana! ea provoaca stari de rau cu varsaturi, sacune diareice vrezi, febra! ea poate fi prevenita daca alimentele sunt depozitate corespunzator, spala-te ( ouale si branza), ouale de rata trebuiesc fierte f bine ( nu se prajesc), laptele trebuie fiert bine, smantana depozitata corespunzator! de obicei salmonela se gaseste in produsele cumparate din piata de la tarani si nu in produsele din magazin! asa ca aveti grija de unde cumparati si ce cumparati!
Bacteria Salmonella - Salmonela prezenta pe carnea cruda de porc, vita sau pui poate supravietui daca produsul nu este gatit la o temperatura interna minima sigura, ce poate fi masurata cu un termometru pentru alimente.
Salmonela poate cauza si toxiinfectie alimentara (salmoneloza) prin contaminare incrucisata, de exemplu când sucurile din carnea cruda contaminata vin in contact cu alimentele gata preparate, cum sunt salatele.
Alimentele se pot contamina si prin mâinile nespalate ale unei persoane infectate care le manevreaza. Salmonela poate fi gasita in fecalele unor animale, mai ales ale celor bolnave de diaree. Oamenii se pot infecta daca nu se spala pe mâini dupa ce intra in contact cu aceste fecale. Reptilele sunt gazde foarte probabile pentru Salmonela. Oamenii ar trebui sa se spele intotdeauna pe mâini imediat dupa ce pun mâna pe o reptila, chiar daca este sanatoasa.
Orice alimente crude de origine animala, precum carnea, laptele si produsele lactate, ouale, fructele de mare si anumite fructe si legume pot gazdui bacteria Salmonela. Bacteria poate supravietui si apoi imbolnavi oamenii in cazul in care produsele din carne si oua nu sunt gatite la o temperatura interna minima sigura, masurata cu un termometru pentru alimente, iar fructele si legumele nu sunt bine spala-te.
Bacteria poate contamina si alte alimente care vin in contact cu carnea cruda. Obiceiurile de manevrare sigura sunt necesare pentru a impiedica bacteria de pe mâncarea cruda sa provoace imbolnaviri.