Escolioza este o deformare a coloanei vertebrale datorita unei hernii de disc, deiferenta de longitudine la oasele picioarelor, malformatii vertebrale si antecedente familiare, in 3 sferturi din cazuri cauza este necunoscuta, este mai frecventa la baieti in schimb la fete cazurile sunt mai grave.la o analiza superficiala vom vedea deformarea coloaneivertebrale care ia forma literei S si unul dintre umeri este lasat
Coloana vertebrala este constituita dintr-o aliniere succesiva de vertebre despartite intre ele prin discuri intervertebrale. Ea are rolul de a sustine greutatea intregului corp si de a mentine postura verticala a acestuia. Aceasta aliniere trebuie sa respecte anumite reguli pentru a nu deforma intreaga coloana, iar aspectul coloanei trebuie urmarit cu atentie inca din copilarie.
CUM APARE
In cazul scoliozei, anumite vertebre fac o rotatie in jurul axului lor vertical (putem considera vertebra ca un cilindru). Rotatiile nu sunt niciodata izolate, ci antreneaza rotatii in acelasi sens al vertebrelor adiacente si rotatii compensatoare ale vertebrelor de la distanta. Scolioza din partea de sus a coloanei face ca un umar sa fie mai sus decat celalalt, poate aparea si o cocoasa. Scolioza lombara creeaza impresia unui bazin dezechilibrat, coloana fiind curbata lateral. In toate cazurile, ea progreseaza daca nu se iau masuri, afectand intreaga sanatate a coloanei.
CAUZE
La copii, scolioza grava poate fi determinata de o boala neurologica neobservata, ca suferinta neonatala, probleme urinare sau malformatii genetice. In cazuri usoare, aparute la pubertate, ea se datoreaza mai ales posturii gresite in banca sau a purtarii ghiozdanului numai pe un umar. In absenta tratamentului, scolioza se agraveaza pana in momentul incetarii cresterii organismului, iar curbura scoliozei inceteaza sa evolueze. La adulti, complicatiile bolii sunt: reducerea capacitatii respiratorii, insuficienta cardiaca dreapta (in scolioza grava) si durerile de spate frecvente. Fara a mai mentiona aspectul fizic total inestetic.
TRATAMENT
Se recomanda sporturile ca: handbal, volei sau baschet. Cazurile usoare beneficiaza de efectele kinetoterapiei si ale gimnasticii medicale care corecteaza postura gresita, dezvolta musculatura si usureaza respiratia pulmonara. Tratamentul ortopedic consta in purtarea unui corset adaptat iar in cazurile grave este necesara operatia chirurgicala, prin care se introduc tije metalice urmate de grefe osoase intre vertebre.
De la pozitita proasta(la scoala, la computer, la birou, la servici etc.)Pentru aceasta problema exista insa, tratamente de recuperare, corset sau operatii.Scolioza de face de cauza ca stam cocosati si nu avem o pozitie dreapta...In orice caz cel care te poate lamuri este un medic, iti face o radiografie...iti recomanda niste exercitii sau iti recomanda operatia(daca problema este grava).
Cel mai bine ii ceri sfatul doctorului.Multa sanatate!
Scolioza se face de la statul incorect in banca, la computer, la servici etc.Chiar eu am aceasta bala. Mi s`a depistat acum o jumatate de an. Aveam 40 e grade iar acum am 35 (mi-au scazut pentru faptul ca am apelat la un corset ortopedic si datorita exercitiilor pe care le-am facut ).
Eu am si umarul stang putin lasat din cauza deviatiei coloanei.Acum m`am obisnuit cu corsetul si cu exercitiile kinetice.
Multa sanatate!
Ramona
Fratilor, nu va luati dupa sfatul si parerea tuturor diletantilor.
Sunt zeci de medici, ca sa nu spun ca sute sau poate mii, care nu stiu mare lucru despre scolioza, asa ca unul care a auzit si el de la altii cate ceva poate sa aiba o parere mai putin avizata si decat a acestor medici de care v-am pomenit.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti, cand vi se spune ca aveti scolioza este sa va adresati, in cel mai scurt timp posibil, unor adevarati PROFESIONISTI.
Printre acestia din urma se numara prof Burnei si prof Jianu.
Statul prost in banca si purtatul gentii pe un umar sunt POVESTI.
Daca nu aveti o alta afectiune care sa provoace aceasta scolioza, atunci cauza probabila este IDIOPATICA, adica necunoscuta marilor specialisti din toata lumea.
Se presupune a fi genetica, influentata insa hormonal, in perioada de crestere.
De aceea trebuie sa mergeti cat mai curand la un specialist care va va spune ce aveti de facut si va va urmari evolutia.
Nici el nu va va spune pana unde se va duce aceasta deformare, fiindca depinde de "materialul clientului", dar trebuie urmarita cat mai bine cu putinta.
De aceea, ca o mama care trece printr-o experienta foarte neplacuta, copilul fiind programat la operatie, scolioza avand o evolutie foarte rapida, va sfatuiesc sa va urmatiti copiii singuri si sa va intrebati medicul de familie cand vi se pare o modificare cat de mica.
Puneti-i sa se aplece in fata si urmariti-le coloana si coastele, lunar pana dupa pubertate. Nu va lasati in seama altora, ca nu-s in stare sa se ocupe nici de copiii lor, uneori.
Multa sanatate si numai bine!