Pietrele la fiere nu apar la toata lumea. Ele apar in functie de alimentatie sau ereditar.
Pietrele nu apar la toata lumea.Eu am fost diaznosticata cu nisip la vezica biliara (am 10 ani) dar dupa ceva timp o alta doctorita a spus ca nu am nimic.
O sa iti raspund la intrebare, apoi o sa incerc sa completez cu cateva informatii utile pentru viitor. In primul rand pietrele la fiere se mai numesc calculi biliari sau litiaza biliara. In 90% din cazuri pietrele la fiere nu genereaza simptome, iar sansele de a resimti o durere in intervalul de 10 ani cat dureaza ca pietrele sa se formeze este de 2%. Ulterior acestei perioade dezvoltarea de simptome scade.
Femeile dezvolta mult mai des pietre la fiere decat barbatii, iar motivul il constituie estrogenul care stimuleaza ficatul sa dreneze mai mult colesterol din sange catre bila. Vestea buna e ca in majoritatea cazurilor pietrele la fiere nu prezinta nici un simptom. In privinta varstei, litiaza biliara se manifesta in intervalul 60-75 de ani. Sarcina e o alta cauza asociata cu aparitia calculilor biliari, insa acestia in general dispar dupa nastere.
In cazul barbatilor, in jur de 20% dezvolta pietre la fiere in jurul varstei de 75 de ani. Trebuie mentionat ca atat la femei cat si la barbati calculii biliari se formeaza in timp (in decurs de 8-10 ani), simptomele aparand la finalul acestui interval.
La copii cazurile de litiaza biliara sunt foarte rare, iar cand apar e vorba de calculi biliari pigmentari (pietricele mici de culoare maronie). Mai exista si calculi biliari de colesterol (pietre mai mari de culoare galbena sau galben-verzuie).
Prima cauza a aparitiei pietrelor la fiere o constituie alimentatia saraca in grasimi sau bogata in grasimi nesanatoase (prajeli). Obezitatea e un risc major al aparitiei calculilor biliari. Ficatul produce un surplus de colesterol care se varsa in bila si aceasta devine suprasaturata. Sedentarismul prezinta de asemenea riscul formarii de calculi biliari. Bolile asociate cu metabolismul si nu in ultimul rand ereditatea pot influenta aparitia pietrelor la fiere.
E foarte mult de povestit, dar daca vrei sa studiezi acest aspect mai in detaliu, iti recomand acest articol https://goo.gl/bmvsSF Multa sanatate!
anonim_4396 întreabă: