| FloryA98 a întrebat:

De la ce varsta poti lua anticonceptionale? Si cum trebuie luate?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Este NECESAR un consult INIŢIAL la medicul ginecolog, care îţi va face "istoricul" afecţiunilor şi un control general al stării de sănătate ( ar fi indicat : un test de secreţie vaginală/"lamela", o ecografie vaginală/ovariană, test Babes-Papanicolau, analize de sânge şi urină, etc. ), şi în funcţie de acestea îţi va prescrie un ANUMIT tip de tablete ( deoarece sunt foarte MULTE tipuri, şi ele trebuie individualizate în raport cu persoana care le ia )!

Dacă medicul la care mergi îţi face un control superficial ( 4-5 întrebări şi îţi verifică doar tensiunea arterială ), atunci să mergi la ALT medic mai SERIOS/conştiincios!

Oricum, eu îţi recomand să NU foloseşti anticoncepţionale; le consider "acceptabile" doar în cazul unor afecţiuni patologice ( chist ovarian, etc. ).

Detalii despre anticoncepţionale şi contracepţie :

Pentru a preveni LUNAR o posibilă sarcină se RECOMANDĂ următoarele metode : prezervativ, tablete anticoncepţionale ( prescrise de MEDIC ), ovule sau creme spermicide/contraceptive, metoda "calendarului" ( când ai ciclu regulat ), etc.

Tabletele anticoncepţionale asigură PROTECŢIE de 99-100 % împotriva unei sarcini nedorite – DACĂ sunt luate CORECT şi nu uiţi vreo tabletă!

Nu recomand să iei tablete anticoncepţionale, deoarece au foarte MULTE efecte negative/contraindicaţii!

Tabletele anticoncepţionale TREBUIE recomandate şi prescrise de MEDIC - nu se eliberează DECÂT cu reţetă; iar preţul variază între 10-50 lei/cutia ( care ajunge pentru 1 lună ), în funcţie de tipul pilulelor!

Chiar dacă eşti minoră, poţi merge ( singură ) la un consult ginecologic, doar să ai la tine un act de identitate - dacă mergi la un cabinet de stat ( deci nu la particular ), atunci NU trebuie să plăteşti nimic!

Ori poţi merge la un cabinet de "planing familial", depinde din ce oraş eşti - sunt localităţi unde există astfel de cabinete ( ale unor fundaţii particulare non-profit ), iar acolo e gratuită consultaţia şi informaţiile; multe dintre aceste cabinete dau anticoncepţionale GRATIS pentru tinere până în 20 ani!

Se ia o singură tabletă/zi, de obicei seara şi NEAPĂRAT la aceeaşi oră - majoritatea sunt 21 de tablete ( dar sunt şi 28 de tablete, din care 21 conţin substanţa activă şi celelalte 7 se iau doar de "control" ). Se iau acele 21 tablete, iar în pauza de 7 zile până la următoarea cutie, îţi vine menstruaţia ( la celelalte cu 28 tablete, se iau toate, iar când iei ultimele 7, în acea perioadă îţi vine ciclul ).

Un "tratament" odată început, cu astfel de tablete orale, TREBUIE continuat cel puţin 6 luni!
În general, tratamentul se ia 9 luni, după care se face o PAUZĂ de 3 luni, apoi se iau IAR timp de 9 luni, apoi PAUZĂ de 3 luni, etc.

Ca eficacitate, ele previn în jur de 99-100 % din eventualele sarcini nedorite - cu condiţia ca să fie CORECT luate!

Reacţiile adverse POT fi foarte MULTE - şi diferă de la fată la fată, NU există o "regulă" - sunt şi fete/femei care NU au NICI un efect/reacţie adversă!

Tabletele anticoncepţionale NU se iau aşa cum vrei tu, TREBUIE să RESPECŢI indicaţiile medicului şi cele din prospect! Altfel poţi avea "probleme" MARI de sănătate şi o posibilă sarcină!

Atunci când începi un "tratament" cu anticoncepţionale, el TREBUIE urmat cel puţin 6 luni FĂRĂ întrerupere!
Aceste tablete sunt pe bază hormonală şi RIŞTI să-ţi DEREGLEZI tot organismul, inclusiv ciclul menstrual!

Prima tabletă din prima plachetă/cutie se ia în prima zi a cilului menstrual. La majoritatea tabletelor de acest gen "protecţia" survine după 7-8 zile de "tratament" - în acele zile trebuie folosite mijloace contraceptive alternative.

Dacă vrei să iei tablete anticoncepţionale, POŢI, dar acestea NU se iau "după bunul plac" – TREBUIE PRESCRISE de medic!

În primul rând NU se iau tablete anticoncepţionale, aşa după "ureche" ( deci după bunul plac, că ai vreo prietenă care ia ) - RECOMAND un consult INIŢIAL la medicul ginecolog, care îţi va face "istoricul" afecţiunilor şi un control general al stării de sănătate, şi în funcţie de acestea îţi va prescrie un ANUMIT tip de tablete ( deoarece sunt foarte MULTE tipuri, şi ele trebuie individualizate în raport cu persoana care le ia )!

Apoi, dacă vorbim la cazul "general", sunt 2 mari "categorii" de tablete - TOATE este indicat să fie luate din PRIMA zi a ciclului menstrual, dar UNELE pot fi luate şi în zilele 2-5 ale ciclului :

* Cele care NU au inscripţionată pe tablete ZIUA ( iniţialele ) în care TREBUIE luate - se pot lua în orice zi ( unele au indicat cu săgeată "ordinea" ) - la acestea "protecţia" SURVINE doar din a 8-a zi de la ÎNCEPEREA "tratamentului"!
Deci, în primele 7 zile de când iei prima tabletă din prima cutie/blister, TREBUIE să utilizezi un alt mijloc contraceptiv suplimentar ( prezervativ, ovule, etc. )!
Apoi, începând cu a 8-a zi eşti PROTEJATĂ non-stop, indiferent de perioadă, chiar şi în timpul perioadei dintre cutii ( când ai menstruaţie ) - atât timp cât faci tratamentul!

* Cele la care fiecare tabletă este "inscripţionată" cu iniţialele zilei în care trebuie luate ( NU ai voie să le iei în altă zi a săptămânii ) - de obicei generează "protecţie" din PRIMA zi în care le "începi"!

Dacă NU începi "tratamentul" în prima zi a ciclului, atunci sunt NECESARE măsuri suplimentare de protecţie în primele 7 zile ale administrării!

Dacă iei CORECT tabletele anticoncepţionale, FĂRĂ să uiţi vreo tabletă, atunci ele asigură o protecţie de 99-100 % împotriva unei eventuale sarcini!

Recomandările din Prospect TREBUIE urmate cu stricteţe, altfel poţi avea "surprize" neplăcute...

Apoi informaţiile despre aceste tablete, respectiv efectele adverse/contraindicaţiile DIFERĂ de la un tip la altul - unele nu au contraindicaţii aşa multe/stricte, în timp ce altele au o mulţime de posibile efecte/contraindicaţii - e foarte GREU să discutăm la modul GENERAL!

Pentru o informare generală despre contraceptive orale ( deoarece informaţiile sunt multe ) VEZI linkul : http://www.sfatulmedicului.ro/......eptive_988

TOTUŞI, eu NU recomand folosirea tabletelor anticoncepţionale, decât în cazuri foarte rare/limitate/speciale ( de obicei în afecţiuni medicale gen chist ovarian, etc. ) - şi asta din cauza MULTIPLELOR efecte NEGATIVE asupra organismului!

De asemenea, NU recomand folosirea contraceptivelor orale DECÂT în cazul în care ai o relaţie ÎNDELUNGATĂ ( cu partenerul, şi poţi avea "încredere" că nu te trezeşti cu alte boli cu transmitere sexuală )! În rest, în cazul relaţiilor "pasagere" sau cu semnul întrebării, se recomandă folosirea PREZERVATIVULUI!

Apoi, în locul pilulelor orale ( care se iau zilnic, până la venirea menstruaţiei/terminarea plachetei, şi care NU se folosesc pe perioade scurte ), RECOMAND folosirea unor ovule/creme spermicide - care au acelaşi rol CONTRACEPTIV, dar care au foarte PUŢINE contraindicaţii/efecte adverse!

Deci, poţi lua tablete anticoncepţionale – dar PRESCRISE de medic; tot medicul stabileşte/recomandă/prescrie un anumit tip de pastile – PRIMA tabletă se ia în prima zi de ciclu menstrual; deci, în cazul în care te hotărăşti să le iei, trebuie mers la medicul ginecolog ( pentru consult GENERAL şi prescriere ) cu cel puţin 2 săptămâni ÎNAINTE de ciclu!

Dacă începi un astfel de „tratament", el TREBUIE luat cel puţin 6 luni!

Dar, NU RECOMAND să foloseşti tablete anticoncepţionale! În locul acestora, recomand metoda "coitului întrerupt" ( Coitus interruptus, adică scoaterea penisului din vagin, în momentul ejaculării ), CARE se utilizează COMBINATĂ cu "metoda calendarului" şi, OBLIGATORIU cu folosirea prezervativului în perioada cu fertilitate ridicată! Sau, eventual, să foloseşti OVULE ( creme/spray ) spermicide!

ALTE informaţii despre CONTRACEPŢIE, metode diverse, etc. poţi găsi la linkul : http://www.seximus.ro/articole/spermicid.php - şi mai jos :

Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen si progesteron sintetic cu eficacitate crescuta in prevenirea sarcinii. Pilulele combinate care se folosesc in prezent contin doze foarte mici de hormoni. Efectul contraceptiv este datorat inhibarii ovulatiei. De asemenea modifica invelisul intern al uterului (endometrul), facand implantarea putin probabila, ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine.

Contraceptivele monohormonale contin un singur hormon, un progestagen, in cantitati mai mici decat pilulele combinate. Nu contin estrogen, iar efectul contraceptiv este datorat ingroasarii mucusului cervical ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine. De asemenea, la aproximativ jumatate din ciclurile menstruale inhiba ovulatia (eliberarea ovulelor din ovare).


Numeroase reactii adverse au fost asociate cu terapia cu estrogen si/sau progestogen:

Aparatul genito-urinar: sangerare intermenstruala, amenoree post-medicatie, modificari ale secretiei cervicale, cresterea dimensiunii fibromului uterin, agravarea endometriozei, anumite infectii vaginale, de exemplu candidoza.
Sani: sensibilitate, durere, marire, secretie.
Aparatul gastro-intestinal: greata, voma, colelitiaza, icter colestatic.
Sistemul cardio-vascular: tromboza, cresterea tensiunii.
Piele: cloasma, eritem, urticarie.
Ochi: disconfort al corneei in cazul in care se folosesc lentile de contact.
Sistemul Nervos Central: dureri de cap, migrene, modificari ale starii psihice.
Diverse: retentia lichidelor, toleranta redusa la glucoza, modificari ale greutatii corporale.

In conformitate cu studiile efectuatre se constata o rata cu 40% mai ridicata de decese prin efectele secundare cardio si cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac si hemoragii cerebrale, in cazul femeilor ce folosesc anticonceptionale fata de cele ce nu folosesc.

Studiile arata, de asemenea, ca riscul administrarii anticonceptionalelor este clar mai mare odata cu cresterea in varsta si la fumatoare. Sunt vizate in special femeile peste 35 de ani.

Printre efectele secundare ale pilulelor contraceptive se numara contactele sexuale dureroase, orgasmele diminuate in intensitate sau inexistente si scaderea libidoului. Un compus chimic produs de pilula contraceptiva pentru a impiedica ovulatia continua sa mentina scazut nivelul de testosteron, responsabil de libidoul barbatilor si femeilor, cu pana la un an de la ultima pastila. Astfel, femeile care iau anticonceptionale au in sange o cantitate de SHBG (sex hormone binding globulin) de patru ori mai mare decat cele care nu folosesc aceasta metoda contraceptiva. SHBG opreste testosteronul sa circule prin organism, provocand scaderea dorintei si a nivelului de excitare, lubrifiere scazuta si intensificarea durerilor sexuale. Pilulele contraceptive ar putea duce la pierderea temporara sau definitiva a libidoului sexual.
SURSA : http://www.calmens.ro/anticonceptionale-efecte-negative.php

Riscuri si dezavantaje ale administrarii pilulelor contraceptive :

In special in cazul femeilor fumatoare exista un risc mai mare pentru o serie de afectiuni printre care: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, tromboza vasculara, etc. Dar riscul aparitiei acestor afectiuni a scazut in ultima perioada prin utilizarea unor contraceptive de ultima generatie cu continut scazut de hormoni - microdozate.
Dintre efectele secundare, pot fi enumerate urmatoarele:
- crampe abdominale si senzatie de balonare
- cresterea in greutate
- greata
- sangerarea intre menstruatii
- schimbarea cantitatii sangelui menstrual
- sensibilitate crescuta a sanilor.
Trebuie consultat medicul atunci cand oricare din aceste efecte adverse devin suparatoare.
Nu ar trebui sa utilizati contraceptivele orale in urmatoarele situatii:
- fumati mai mult de 15 tigarete pe zi si aveti mai mult de 35 de ani
- aveti in antecedentele personale infarct miocardic, accident vascular sau tromboza vasculara
- suferiti sau ati avut o forma de cancer mamar, uterin sau hepatic.
Cercetari recente demonstreaza o usoara crestere a riscului de aparitie a cancerului mamar la o administrare indelungata a pilulelor.
Dezavantajele anticonceptionalelor sunt:
- nu pot fi utilizate de femeile fumatoare sau cu probleme de sanatate asociate
- pot exista efecte adverse uneori periculoase (rar)
- trebuie administrate in aceeasi perioada a zilei si in fiecare zi
- nu ofera protectie pentru boli cu transmitere sexuala
- trebuie folosita o metoda de contraceptie complementara pentru primele 7 zile ale administrarii pilulelor in prima luna.

Mai pot aparea si alte efecte secundare in urma administrarii anticonceptionalelor

Hormonii estrogeni din componenta acestora pot avea efectul de a creste nivelul HDL considerat colesterolul cu efecte benefice si un efect de scadere a colesterolului cu efecte negative - LDH. Progesteronul din pilule va avea un efect invers fata de estrogen. Mai poate fi intalnit un efect de retentie hidrica si de marire in volum a celulelor adipoase dar nu si o crestere a numarului acestora. Anticonceptionalele orale pot determina si cresterea tensiunii arteriale. Aceasta crestere se va accentua odata cu inaintarea in varsta si cu cresterea duratei administrarii pilulelor. Riscul este si mai mare atunci cand femeia respectiva are predispozitie pentru aceasta afectiune sau cand deja sufera de hipertensiune arteriala.
SURSA : http://www.sfatulmedicului.ro/......eptive_988

Apoi, întreruperea NU se face DECÂT în anumite situaţii ( a se vedea prospectul )! Ar trebui, totuşi, să vorbeşti şi cu un medic ginecolog!


Ovulele ( spermicide ) de Contracept M ( sau Pharmatex Ovule ) sunt mai recomandate decât tabletele anticoncepţionale deoarece nu au aproape nici un efect advers/contraindicaţii!

Ca şi siguranţă contraceptivă, oferă una similară cu a "pilulelor zilnice" - undeva în jur de 95-98 %!

Deci, doar 2-5 % şanse/risc de sarcină DACĂ sunt folosite CORECT!


Totuşi, au unele "DEZAVANTAJE" în privinţa folosirii CORECTE - vezi detalii în Prospectul de la linkul :
http://www.sfatulmedicului.ro/medicamente/pharmatex-ovule-vag_8228

http://www.medipedia.ro/......EPT-M.aspx

http://www.contracept-m.ro/prospect.htm

http://www.anm.ro/_/_PRO/PRO_4218_25.02.04.pdf?anmPage=1276&ID=25527


Totuşi, cea mai SIGURĂ metodă contraceptivă ESTE folosirea prezervativului, deoarece are DUBLU rol : previne o eventuală sarcină, DAR previne şi infectarea cu diverse boli cu transmitere sexuală ( BTS ) – la o utilizare CORECTĂ!

De aceea, recomand NEAPĂRAT folosirea PREZERVATIVULUI ( alunecarea va fi mai uşoară, eviţi riscul de sarcină şi diverse boli cu transmitere sexuală ) – mai ales în cazul unei noi relaţii, sau o relaţie „pasageră" ( ori una sub semnul întrebării )!

Dar e foarte important să fiţi ATENŢI la modul de "manevrare" a prezervativului ( deschiderea lui şi "montarea", apoi e importantă mărimea, şi nu în ultimul rând "demontarea" acestuia ) - de asemenea, recomand VERIFICAREA prezervativului după FIECARE "partidă" ( să nu se fi rupt/tăiat; se poate verifica atât vizual sau prin umplere cu apă ) - pentru mai multă siguranţă!

Dacă folosiţi prezervativ de fiecare dată şi la fiecare "număr/partidă" ( ATENŢIE la modul de manevrare/desfacere şi "montare/demontare" ) NU există risc de sarcină ( siguranţă de 99-100 % ), DAR ( repet ) preferabil să-l verifici după partidă!

Să folosiţi prezervativ cu spermicid - chiar dacă se rupe, NU trebuie să disperi, deoarece este lubrefiat/tratat cu o substanţă spermicidă ( cu rol de distrugere a spermatozoizilor ) care va distruge eventualii spermatozoizi care ajung în vagin!

Sau să foloseşti un prezervativ simplu marca DUREX Extra Strength-strong sau Durex Extra Safe ( sunt puţin mai groase ) + un lubrifiant spermicid - acţiunea contraceptivă este aceeaşi ( deci ai DUBLĂ "protecţie" )!

Şi „discuţia" poate continua – mai sunt multe metode de „protecţie"...


Toate cele bune.

9 răspunsuri:
| XxTerrorxX2 a răspuns:

De la 18

| Lola05 a răspuns:

De la vârsta minimă la care este ok să-ți începi viața sexuală, asta însemnând măcar 17.5-18 ani.
Dacă ai de gând să începi să iei, mergi la doctorul ginecolog pentru un control și mai multe sfaturi. Doar un ginecolog bun poate să îți dea sfaturi cu adevărat bune. Iar anticoncepționalele se dau în funcție de organismul fiecărei femei. Dacă le iei de capul tău riști să le simți din plin efectele adverse, care nu sunt tocmai puține și plăcute...
Așadar, o vizită la un ginecolog bun e răspunsul cel mai potrivit la întrebarea ta happy

| FloryA98 explică (pentru Lola05):

Pilula de a doua zi este aceeasi chestie cu anticonceptionalele?

| Pangarus a răspuns (pentru FloryA98):

Nu. Pilula de a doua zi(sau Prostinor 2) se ia in max 72 de ore dupa contact pentru a prevenii sarcina.(cu cat iei mai tarziu cu atat e sansa mai mica sa mearga. e undeva la peste 90% in primele 24 de ore si scade pana pe la 47%) Dar e bine sa-l iei doar in situatii critice, are ceva efecte adverse daca nu e luat cum trebuie si cam iti distrugi organismul daca iei regulat...si plus ca mai e si scump. Sper ca te-am ajutathappy

| Lola05 a răspuns (pentru FloryA98):

Nu. Pilula de a 2-a zi este o pastilă pe care o iei după un contact sexual cu risc mare de sarcină (dacă s-a rupt prezervativul sau ai uitat să iei anticoncepționalele la ora la care trebuia, ai avut contact sexual neprotejat etc.). Se administrează în 2 reprize: prima nu mai târziu de 72 de ore de la contactul sexual cu risc, iar a 2-a la 12 ore după prima.
Pastila de a 2-a zi se ia cât mai rar posibil. Preferabil e să nu o iei niciodată, să ai grijă să preîntâmpini astfel de accidente nedorite.
Pilula de a 2-a zi este periculoasă pentru că te poate da peste cap din punct de vedere hormonal. Nu trebuie luată în niciun caz de mai mult de 2 ori într-un an și nici 2 ani la rând. Efectele se resimt și pe moment (greață, dureri pelviene, sângerări, durere de sâni, dereglarea menstruației etc.) dar și pe termen lung. Nu am luat niciodată și recomand cu tărie evitarea situațiilor în care trebuie folosită.
Pilulele contraceptive sunt doze mici de hormoni care trebuie administrate zilnic la aceeași oră. E musai să le iei la aceeași oră pentru că altfel nu te mai protejează eficient și crește riscul unei sarcini. Luate corect, au o eficacitate de 99%. Dacă iei anticoncepționale, nu mai este nevoie de prezervativ, iar partenerul poate ejacula înăuntru. Multe femei le folosesc, pentru că sunt ușor de administrat și eficiente. Totuși, să știi că și astea au efecte negative (retenție de apă, te îngrași mai ușor, dureri de sâni și de cap, uneori scăderea fertilității etc). Au și efecte pozitive: reglează ciclul menstrual, protejează împotriva unei sarcini nedorite, reduc ușor acneea, tratează chisturile ovariene etc.
Totuși, anticoncepționalele sunt medicamente. De asta zic să mergi neapărat la ginecolog dacă dorești să iei, pentru că te poate lămuri dacă ai vârsta potrivită pentru a le lua și ce anume ar trebui să iei în funcție de organismul tău. Niciodată să nu iei anticoncepționale de un anume fel pentru că așa te-a sfătuit o prietenă sau pentru că așa ai citit pe net sau pentru că asta ai găsit în farmacie sau mai știu eu ce. Musai mergi la control întâi și apoi cere să ți se prescrie o rețetă.
Să nu eziți să pui întrebări medicului ginecolog, întreabă-l tot ce dorești să știi! Îți va răspunde. Nu trebuie să îți fie rușine, pentru că asta e meseria lui. El trebuie să ne învețe cum să ne păstrăm sănătatea organelor sexuale și cum să evităm problemele.

| FloryA98 explică (pentru Lola05):

Pot sa ma duc si fara un parinte la medicul ginecolog? Si imi poate zice cum sa iau anticonceptionale(in cazul in care ar fi ok) chiar daca nu stiu...nu am 18 ani? Adica le pot lua de la farmacie cu prescriptia medicului fara varsta de 18 ani?

| Lola05 a răspuns (pentru FloryA98):

Nu cred că e obligatoriu să mergi cu mama, dar dacă ai o mătușă sau o prietenă mai mare cu care te înțelegi bine și cu care ai discuții despre orice probleme, poți merge cu ea (mai mult pentru confortul tău).
Nu știu dacă e ok să iei anticoncepționale la vârsta ta, însă doar medicul te poate sfătui dacă să le iei sau nu. Dacă îți va prescrie ceva, evident că îți va explica și cum trebuie luate.
Da, le poți lua de la farmacie cu rețetă de la medic. Nu sunt țigări sau alcool, pe mine nu m-a întrebat nimeni niciodată la farmacie câți ani am înainte să primesc vreun medicament care se eliberează doar cu rețetă.
Dacă medicul va considera că anticoncepționalele prezintă un risc prea mare pentru tine, îți va recomanda alte metode de protecție. Trebuie doar să nu îți fie rușine și să îi adresezi orice întrebare îți trece prin cap, fără să te gândești că e o întrebare stupidă sau mai știu eu. Vorba aia... cu rușinea mori de foame happy
Ai grijă de tine și de sănătatea ta!

| IaUnAbekedar a răspuns:

Fa pyzda proasta te fwti la 16 ani si vrei anticonceptionale? daca afla tac-tu te bate o saptamana.
generatie de cwrve mwiste

| FloryA98 explică (pentru IaUnAbekedar):

Stai tu linistit.Intreb doar de curiozitate.Nu am nevoie de anticonceptionale.Gandeste inainte sa vorbesti....mai ales in halul asta ***