Fa o endoscopie care va vedea stomacul pe interior. Daca iese normala, poti da vina pe stres, dar pana atunci trebuie inlaturata o cauza organica.
Endoscopia e acelasi lucru cu gastroscopia? Imi baga un furtun pe gat? Multumesc mult!
Da
Da, si stresul poate duce la asta pentru ca stresul accentuat si emotiile pot duce la dureri stomacale si alte probleme digestive din cauza faptului ca intestinele au un grad crescut de sensibilitate si sunt intesate de nervi, la fel ca si creierul. Legatura dintre emotiile ridicate si stres este explicabila prin faptul ca intestinele sunt, dupa creier, cea mai mare zona cu nervi din organism.
Daca vei sa remediezi problemele digestive din cauze nervoase, este important sa pastrezi stresul sub control. Chiar si stresul zilnic de la locul de munca sau problemele de acasa, pot cauza probleme digestive subtile. Identificarea cauzelor de stres, constientizarea reactiei naturale a intestinelor la stres si mentinerea stresului sub control sunt cele mai importante parti pentru gestionarea afectiunilor digestive provocate de stres.
Metode de reducere a stresului si a problemelor digestive cauzate de acesta:
-Redu consumul de alimente care contin cofeina. Cofeina este un stimulent care accelereaza ritmul cardiac si poate provoca anxietate, conditie ce poate afecta stomacul si sistemul digestiv.
- Mananca bomoboane cu menta sau bea ceai de menta. Menta ajuta la calmarea stomacului si ameliorarea altor probleme digestive.
- Nu ignora miscarile intestinale. Daca trebuie sa folositi baia, foloseste-o! Daca ignori miscarile peristaltice, acest lucru poate duce la crampe stomacale, care vor complica problemele stomacale cauzate de stres sau emotii.
- Utilizeaza probiotice. Aceasta metoda de tratament este una foarte eficienta. Alimentele si suplimentele care contin culturi vii de bacterii de Lactobacillus si Bifidobacterium mentin echilibrul natural al florei intestinale si pot reduce inflamatia, un factor ce poate creste sensibilitatea intestinelor. Alege sa consumi iaurturi care contin culturi vii de astfel de bacterii si alte alimente fermentate.
- Consum ghimbir. Ghimbirul este foarte eficient in tratarea unui stomac deranjat. Poate fi consumat sub forma de bere si ceai de ghimbir.
- Relaxeaza-ti mintea si corpul. Mergi intr-o camera linistita, slab iluminata, in cazul in care ai un stomac deranjat in urma unor situatii stresante sau emotii puternice. Fao baie calda, relaxanta, asculta muzica buna sau dormi.
- Consuma banane. Bananele au capacitatea de a calma stomacul, dar si diareea si acizii care pot cauza probleme stomacale. In cazul in care suferi de arsuri gastrice, dureri sau alte probleme de stomac, consuma o banana.
Daca durerile de stomac devin tot mai severe, consulta un medic specialist. Uneori, durerile abdominale pot fi cauzate si de alte organe din apropierea zonei stomacului. Medicul poate determina prin teste multiple, ce organ sau afectiune cauzeaza simptomele de durere si poate prescrie astfel, tratament specific pentru calmarea acestora.
Si eu am din vara anului trecut o galma in stomac, mie mi s-a zis ca e pe baza de stres. Daca afli ceva astept mesaj.
Nu cred ca voi afla nimic, dar speranta moare ultima.