E posibil. În primul rând, încearcă să te concentrezi pe soluții și nu pe probleme sau cauze.
Adică nu te gândi că ți-e greu să adormi. Încearcă să uiți treaba asta.
Încearcă să-ți faci cât mai mult timp să stai cu prietenii apropiați să faci lucrurile care te fac să te simți bine în afara casei și încearcă să petreci cât mai mult timp în picioare, făcând diverse activități: gătit, dans, fotografie, plimbări etc.
Corpul și mintea ta trece printr-o perioadă intensă de schimbări și astfel de efecte sunt de așteptat. Încearcă să înveți niște tehnici simple de meditație și practică asta câteva minute zilnic. E un mod foarte plăcut de a te relaxa și de a te cunoaște pe tine fără să fie vorba de fantezii spirituale :-)
Evită dulciurile, sucurile carbogazificate sau/și cu cofeină, cafeaua, chiar și ceaiul (deși cel pentru somn e acceptabil).
Încearcă să mănânci la aceleași ore și evită gustările dintre mese. Pentru o perioadă ai nevoie să ușurezi sarcinile corpului tău, lasă-l să se ocupe de ce probleme știe el mai bine, nu-i da altele, de aceea e bine să-i creezi o oarecare rutină (și nu doar în alimentație).
Evită să petreci prea mult timp în fața ecranelor (TV sau PC) mai ales seara înainte să te culci.
Clătește-ți picioarele cu apă cât mai rece chiar înainte să te bagi în pat. Când te-ai învelit, inspiră și expiră adânc de 3-4 ori și ai să simți cum te relaxezi. Apoi încearcă să te gândești la un singur lucru până adormi, evită să-ți lași gândurile duse în altă parte. Alege o temă care-ți place, de exemplu, afundă-te în povestea ta preferată și exploreaz-o. Îți vei liniști astfel și mintea și trupul și treptat, cu răbdare, în câteva zile îți vei reveni.
Repetă același proces (respirație și poveste) dacă te trezești în miezul nopții.
Dacă treburile astea nu te ajută, nu te agita pe tema asta, e normal să se întâmple asta. Ai răbdare cu tine și, repet, gândește-te la lucrurile care-ți plac cel mai mult :-)
E normal să fii obosită ziua dacă ai un somn dereglat. Și da, este foarte posibil să fie de la depresie, de aceea ți-am recomandat multe din lucrurile de mai sus. Nu trebuie să uiți, în schimb, că depresia este una dintre cele mai răspândite afecțiuni contemporane nouă. După cele mai noi statistici, un om din 3 suferă de o formă a depresiei. Și eu am fost și încă mai am moment de acest tip. Și soția mea la fel. E normal, deși nesănătos, într-o societate ca cea în care trăim, să ne creăm probleme fără fundament, bazate pe ceea ce observăm în comportamentul celorlalți și conduse de ideile și gândurile cu care suntem zilnic bombardați despre „unde găsim fericirea" :-)
În același timp, încearcă să observi dacă nu ai și alte simptome. Deseori depresia este strâns legată de o afecțiune fizică. Poate fi o funcționare neconformă a unor organe interne precum ficatul, splina sau chiar digestia, lucruri care îți afectează implicit modul în care funcționează sistemul nervos. La urma-urmei, creierul este alimentat cu sânge, care vine din corp, nu doar cu gânduri și idei :-)
Fă-ți curaj și treci pe la medicul de familie sau pe la medicul de la liceu (sau școală) și discută în mare despre cum te simți. Îți face foarte bine să discuți cu cineva care aude astfel de povești aproape zilnic :-)
Între timp, nu uita să te bucuri de faptul că ai 15 ani :-)
Mario1996 întreabă: