Http://www.cugetliber.ro/......lui-mamar/
http://www.topsanatate.ro/......24301.html
Poti citi doua articole pe aceasta tema.Iti vor spune cam aceleasi lucruri pe care ti le enumerat si Monica.
Incepe prin a-ti privi sanii in oglinda tinand amandoua mainile pe solduri. Apoi tinand amandoua mainile ridicate. Trebuie sa urmaresti orice fel de schimbare aparuta in forma sau dimensiunea sanilor, daca un san este neobisnuit de lasat fata de celalalt, daca este neobisnuit de mare fata de celalalt, o excrescenta pe san, schimbari aparute in aspectul pieli de pe san - incretitura, gropita, roseata, aspect de "coaja de portocala", retractia ("infundarea") mamelonului
Pentru palpare foloseste varfurile degetelor, tinand degetele intinse. Nu trebuie sa apesi prea tare dar presiunea trebuie sa fie totusi suficient de puternica pentru a simti si zonele profunde. Pentru a fi sigura ca nu iti va scapa ceva neobservat miscarile trebuie sa fie cat mai diverse : in cercuri concentrice (a), radiale (b) si de sus in jos (c). Repeta miscarile si pentru celalalt san. Ai grija, la palpare nu vei intalni aceeasi constitutie la ambii sani, nu te astepta sa-i gasesti "gemeni". Pentru a usura alunecarea degetelor pe pielea sanului poti folosi o crema obisnuita pentru piele.
Apoi examineaza-ti sanii si culcata. Intinde-te si aseaza-ti o perna sub umar, apoi aseaza-ti bratul sub cap. Cu cealalta mana incepe sa iti palpezi sanul folosind aceleasi miscari.
Tinand mana intinsa palpeaza zona laterala a sanului si apoi zona axilei (subrat). Aici trebuie sa observi orice fel de umflatura neobisnuita a subratului, orice fel de inflamare sau marire a ganglionilor limfatici.
Controleaza si mamelonul (sfarcul sanului). Aici trebuie sa fii atenta la aparitia unor exeme sau iritatii ale mamelonului, daca este tumefiat (umflat), daca a inceput sa creasca in alta directie decat cea de pana atunci, daca a fost normal si acum incepe sa devina retractat (retras, ingropat in san), daca apare o incretitura a mamelonului, daca apare o schimbare a texturii sau culorii mamelonului sau areolei mamare (zona roz sau bruna aflata in jurul sfarcului), daca exista scurgeri sau sangerari din mamelon (este bine sa tii seama si daca observi scurgeri din san pe sutien sau pe camasa de noapte). Nu este recomandat sa incerci sa "mulgi" sau sa storci mamelonul.
De asemenea poti sa iti examinezi sanii si cand faci dus. Sanii sunt relaxati iar pielea alunecoasa de la sapun sau sampon te va ajuta foarte mult sa obsevi sanul si de aici si eventualele modificari aparute in constitutia lui.
Cancerul de san reprezinta 32 % din totalul cancerelor la femei. De aceea este atat de importanta supravegherea permanenta a sanilor. Autoexaminarea lunara a sanilor este un obicei cat se poate de bun fiindca este modul cel mai rapid de a depista orice fel de schimbare ce poate apare la nivelul sanilor. Si bineinteles, cu cat este depistata mai repede, cu atat mai rapida si mai sigura va fi indepartarea problemei. Dar nu uita ca totusi, chiar daca este o metoda de depistare, autoexaminarea sanilor nu poate tine loc de control medical periodic.
Orice schimbare este un semnal de alarma, dar daca este sau nu un motiv de ingrijorare numai un control intr-un cabinet de specialitate o poate spune. De aceea nu te sfii sa discuti imediat cu medicul, orice problema de acest gen care apare. Medicul specialist ginecolog sau endocrinolog va hotara efectuarea unor investigatii (mamografie sau ecografie mamara) pentru stabilirea naturii acestor schimbari si va recomanda un anume tratament sau un anume comportament.
Eu am citit ca asta se face in picioare, in fata oglinzii, cu bratul aferent sanului palpat ridicat. Totusi, eu cand ma palpez, mereu ma doare si m-am dus la doctor si mi-a zis ca n-am nimic...
Anayysss întreabă: