Sursele alimentare de vitamina D nu sunt prea numeroase, in principal lactate si peste. Alimentul cel mai bogat este pestele gras. Daca insa nu este consumat in mod regulat nu ai cum sa asiguri cantitatea necesara. De aceea, este bine sa mananci cel putin o data pe saptamana unul din pestii urmatori: somon, hering, sardine, pastrav, ansoa, care aduc intre 10-20 mg vitamina D la portie. Macroul, tonul, tiparul aduc doar 3-7 mg la portie. Ouale si anumite soiuri de carne contin foarte putin vitamina D.
Vitamina D e obtinuta din produse lactate, oua, carne etc
Cel mai bine e sa iei si Calciu ca sa se poata asmila mai bine!
Despre vitamina D :http://www.tratamente-naturiste.ro/......ferol.htm.
Vitamina D imbunatateste absorbtia calciului, care este important pentru dezvoltarea unor oase sanatoase si puternice. O absorbtie adecvata de calciu este esentiala in prevenirea osteoporozei, o afectiune caracterizata de prezenta unei coloane vertebrale slabite, care duce in timp la fracturi dureroase de vertebre.
Vitamina D este prezenta in mod natural in galbenusul de ou si in uleiul de peste. In afara de alimente, vitamina D mai poate fi obtinuta si prin expunerea la soare. Corpul uman nu poate produce singur vitamina D. Soarele ajuta organismul uman in acest sens, creand o reactie prin care se produce vitamina D3, care este apoi transformata in ficat si rinichi in substante biologice active necesare metabolismului.
Si aici iti spune mai multe surse de vitamina D : http://www.incasa.ro/Vitamina_D_5168_817_1.html
Sper sa iti fie folositoare informatiile :).
Http://www.tratamente-naturiste.ro/......ferol.htm. E primul site pe care l-am gasit. Succes! :*
Bună.
Vitamina D sau antirahitică (liposolubilă).
Vitamina D, această importantă vitamină se găsește în germenul grâului, în uleiurile vegetale, în numeroase vegetale proaspete. De asemenea, în laptele integral, în unt, în gălbenușul de ou, în ficatul peștilor (ulei de ficat de morun), în peștii grași (heringi, sardele ș. a.), în polen.
În realitate, distingem sub denumirea de vitamina D:
- Vitamina D2, extrasă din uleiul de ficat de pește și, pe de altă parte, rezultând din iradierea provitaminei D3, conținută în piele;
- Vitamina D3 sau calciferol — produs al iradierii provitaminei D2 (sau ergosterol), conținută în vegetale (drojdii).
Exista diverși omologi, de formulă chimică învecinată care prezintă de asemenea proprietăți antirahitice. Aceste elemente au importanță în alimentație, însă în terapeutică nu se folosesc decât vitaminele D3 și D2.
Circa 10 g de ulei de ficat de morun conțin circa 2 mg de vitamina D2, 10 g de ulei de fleton (specie de cambulă) 0, 5—10 mg, 100 g de unt, 2 miimi — 2 sutimi de mg.
Vitamina D acționează formarea oaselor, a dinților, prin asimilarea calciului (echilibrul fosfo-calcic) și fixarea lui pe matricea osului.
Pa, pa.