Pneumonia este o inflamatie a alveolelor pulmonare interesand o zona limitata sau un lob intreg al plamanului. Boala este provocata de germeni diversi (pneumococ, streptococ, stafilococ) si favorizata de frig, umezeala, surmenaj.
Inceputul pneumoniei are loc, de regula, cu un frison urmat de o crestere mare de temperatura; alteori, acest inceput consta intr-o stare de oboseala insotita de guturai care este luata drept „o stare gripala".
In ziua urmatoare frisonului sau dupa cateva zile de asa-zisa gripa se instaleaza un junghi toracic, dispnee pronuntata si tuse seaca, chinuitoare.
Curand tusea devine umeda, pierzand caracterul suparator si aducand dupa sine o expectoratie caracteristica, vascoasa si ruginie. Febra se mentine ridicata 7-10 zile, dupa care scade fie brusc in criza, fie treptat.
Examenul radiologic confirma prezenta focarului de pneumonie pe care l-a constatat medicul pe baza semnelor generale si a celor reiesite din examinarea bolnavului.
In ultimii ani s-au semnalat frecvent unele pneumonii denumite atipice provocate de virusuri si in care inflamatia intereseaza mai putin alveolele si mai mult tesutul fibros al plamanului.
Lor le apartin semnele mai sterse, care le fac sa fie luate drept stari gripale.
La examenul radiologic, in locul focarului de pneumonie se constata prezenta unor dungi fine care pleaca dinspre hilul pulmonar spre periferie, asemanatoare unor „mustati" sau unui „par pieptanat".
Tratamentul pneumoniei consta in administrarea de antibiotice (penicilina, aureomicina, cloramfenicol), vitamina C, expectorante, piramidon si revulsive locale (prisnite, ventuze).
Cauzele pneumoniei
Pneumonia apare datorita infectiei cu un microorganism la nivelul plamanilor. Aceste microorganisme pot fi: virusuri, bacterii, fungi si paraziti.
Contrar credintei populare, pneumonia nu se face daca stai mult in frig. Singura cale de a face pneumonie este de a ne infecta cu un microb.
Acest lucru se intampla cand cineva bolnav tuseste si aspiram secretiile ce contin si microorganismul. In functie de imunitatea fiecaruia si de tipul microbilor, unii dintre noi se imbolnavesc mai greu iar altii mult mai repede.
Sursa : http://www.divahair.ro/......_tratament
*-*
Poti face pneumonie daca te imbraci subtire sau daca faci dusuri reci. astea sunt cauzele de baza :*
Pneumonia apare datorita infectiei cu un microorganism la nivelul plamanilor. Aceste microorganisme pot fi: virusuri, bacterii, fungi si paraziti.
Contrar credintei populare, pneumonia nu se face daca stai mult in frig. Singura cale de a face pneumonie este de a ne infecta cu un microb.Acest lucru se intampla cand cineva bolnav tuseste si aspiram secretiile ce contin si microorganismul. In functie de imunitatea fiecaruia si de tipul microbilor, unii dintre noi se imbolnavesc mai greu iar altii mult mai repede.
Calea de transmitere
Plamanii dispun in mod normal de mecanisme de aparare care impiedica patrunderea substantelor straine si a agentilor patogeni. Suprafata traheei si a bronhiilor mari este acoperita de mici firisoare de par, numite cili, care se misca continuu, favorizand astfel eliminarea expectoratiei pe cale bucala.
Acest proces impiedica fixarea particolelor de praf in alveolele pulmonare. Odata cu aerul inspirat nu pot ajunge in alveole decat particule foarte mici, cu dimensiuni cuprinse intre 1, 3 si 5μm. Daca acestea reusesc sa ajunga in alveole, sunt distruse in mod normal de sistemul imunitar. Daca mecanismele de aparare de la nivel pulmonar sunt insa deteriorate (de exemplu datorita unor afectiuni ca astmul bronsic sau bronsita cronica), atunci pot sa patrunda in alveole si particule de dimensiuni mai mari, care se fixeaza la acest nivel si provoaca reactii inflamatorii. In functie de starea de sanatate a bolnavului, exista riscul ca inflamatia sa se propage si la alte organe.
In majoritatea cazurilor agentii patogeni ai pneumoniei infectioase patrund in plamani pe cale aeriana, mult mai rar pe cale sangvina, de la un alt focar de infectie. Agentii patogeni provin fie din nazofaringe, fie de la alti bolnavi (prin tuse sau stranut).
Anonimaaaaaaaaaaaa întreabă: