Genetic, factori chimici si fizici.
Nu cred ca poate exista ceva preventiv, tip medicament sau o dieta specifica cancerului. Poti ajuta ca evolutia sa nu fie agresiva avand o viata sanatoasa si respecatand sfaturile medicului.
Ptr tinere este foarte importanta palparea sanilor intre ciclu si perioada de ovulatie, concomitent cu o ecografie facuta la 6 luni daca este cu factor de risc.Ptr celelalte femei care nu intra in categoria de risc este indicata mamografia dupa varsta de 45 de ani, chiar daca este o procedura invaziva si uneori influenteaza fals diagnosticul datorita faptului ca nu poate fi exacta, mamografia este una dintre cele mai comune investigatii in lupta impotriva cancerului.
Exista mai multi factori de risc pentru cancerul de san, dar nici unul nu-l provoaca direct si evitarea niciunuia nu te fereste integral de risc.
Factorii de risc: mama, bunica, sora cu cancer de san (fiindca exista mai multe gene implicate in aceasta maladie), menarha (prima menstra) precoce si menopauza tardiva, lipsa sarcinilor si alaptarilor, tratamente hormonale excesive (pilula de a doua zi, contraceptive luate dupa ureche, tratamente hormonale pentru evitarea menopauzei), traumatismele mici si repetate (la unele femei care lucreaza cu utilaje care vibreaza), fumatul.
Cancerul de san nu se poate preveni. Singura metoda de a lupta eficient impotriva acestei boli este diagnosticarea ei precoce. De aceea, orice femeie incepand cu 40 de ani (cele cu rude cu cancer de san incepand cu 30 de ani) isi face anual o ecografie mamara si cam la 5 ani o mamografie. Astfel, se identifica leziunile in stadii incipiente cand sunt perfect vindecabile.
Cancerul la san poate fi in unele cazuri o transmitere genetica(adica se transmite din generatie in generatie am intalnit cazuri). Poti face cancer si daca te lovesti foarte tare la san sa daca faci topless(adica sa faci plaja in sanii goi). Un alt factor poate fi si alimebtatia nesanatoasa plina se e-uri. poti preveni canverul mergand din cand in cand la doctor sau poti verifica singura acasa.trebuie sa iti palezi sanii sa vezi daca simti vreun nodul. Cauta pe internet sau roaga un medic sa iti explice. Sper ca te-am ajutat!
Bună.
Nu se știe exact punctul determinant al cancerului la sân sau orice formă a sa.
Medicina merge pe probabilități, nu certitudini, noi suntem cobaii doctorii iar industria farmaceautică este armaghedonul sănătății umane.
Prevenția o poți face prin autopalpare de fiecare dată după trecere menstrei.
Pa, pa.
Henrypericolpublic întreabă:
baaa3466 întreabă: