Principalul semn al menstruaţiei este apariţia unei sângerări vaginale care durează, în general, între 3 si 7 zile. Înainte de apariţia menstruaţiei, sânii devin dureroşi şi inflamaţi. Se întâmplă, totodată, ca starea generală să fie una proastă, de indispoziţie. Apar, în foarte multe cazuri dureri sau crampe abdominale. În mod obişnuit, secreţia vaginală este mai consistentă şi albicioasă după menstruaţie, transparentă şi alunecoasă în timpul ovulaţiei şi apoi, în cantitate mai mică şi elastică, înaintea menstrauţiei. Pe durata menstruaţiei, unele persoane au dureri în partea de jos a abdomenului, dureri de spate, dureri de cap, diaree sau o dispoziţie schimbătoare. Durerile menstruale pot fi ameliorate şi chiar eliminate prin efectuarea unor exerciţii fizice în mod regulat, printr-o dietă sănătoasă şi reducerea stresului. Aplicarea unei comprese calde sau chiar o baie fierbinte, pot ameliora, de asemenea, crampele menstruale. Utilizarea înainte şi după sângerările menstruale a unor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene care se pot elibera fără prescripţie medicală, cum ar fi, de exemplu, ibuprofenul (Nurofenul), calmează în mod semnificativ durerile menstruale şi premenstruale şi reduce gradul de sângerare.
Simptome fizice:
-umflarea si sensibilitatea sanilor
-retentia de lichide, balonarea, cresterea in greutate
-schimbari ale tranzitului intestinal
-acneea (cosurile)
-scurgeri ale sanilor la apasarea sanilor sau a mameloanelor (orice scurgere neprovocata de aceste manevre ar trebui sa fie evaluata de un medic)
-pofta de mancare exagerata (mai ales pentru dulciuri sau mancaruri sarate)
-schimbari ale ritmului nictemeral (al somnului)
-oboseala, lipsa de energie
-scaderea libidoului
-durerea mai ales de cap, ale sanilor, ale muschilor si articulatiilor, de spate (mai ales in regiunea inferioara imediat inaintea primei zile de ciclu menstrual).
Simptome comportamentale:
-agresivitatea
-atitudine retrasa fata de familie si prieteni.
Simptome emotionale:
-depresie, tristete, deznadejde
-furie, iritabilitate
-anxietate
-schimbari de dispozitie
-incapacitate de concentrare, scaderea atentiei.
Prin definitie, sindromul premenstrual apare in perioada luteala (intre ovulatie si debutul sangerarilor menstruale). Acestea pot apare pe intreaga perioada descrisa mai sus sau doar pentru o scurta perioada de timp in perioada de ovulatie sau in zilele imediate dinaintea menstrei. Femeia observa ca severitatea si modul de aparitie a simptomelor variaza de la o luna la alta si ca acestea apar sau dispar fara o cauza clara.
Am 11 ani! chilotii mi se uda cu un lichid alb, am acnee, am sanii foarte sensibili, uneori am dureri de stomac si am lipsa de somn! cer ajutor! imi vine ciclul?
Nu. Aceste acneea si lichidul alb apar cu aprox. un an inainte de venirea prinei menstruatii.
Somnul nu prea are lagarura(eu niciodata nu am somn).
Incearca sa te trezesti mai devreme si sigur o sa iti fie somn. Si apropo: lichidul alb se numeste scurfere vaginala.
Eu am un an de cand am scurfere vaginale si tot nu mi-a venit. Asta inseamna că trebuie să îmi vină?
Iustiina întreabă: