Acum cateva zile, ati fost invitati de realitatea.net sa spuneti ce probleme dermatologice aveti . Intre timp, Dr Sebastian Pop, specialistul Realitatea.net pe probleme dermatologice, a oferit aici raspunsuri pentru problemele despre care ati intrebat.
Noi am centralizat intrebarile si raspunsurile, astfel incat sa aiba toata lumea acces la ele:
Dr Sebastian Pop raspunde: Din pacate atopia descrie o dispoziţie a pacientului de a dezvolta diferite afecţiuni precum dermatita atopica, rinoconjunctivita alergică, astmul alergic. Acestea pot apărea simultan sau pe rănd fără să existe o regulă. Tratamentul se face în funcţie de etajul afectat dar această dispoziţie nu dispare.
Foarte important în dermatita atopică să aveţi un dermatolog care să vă asiste în tratamentul local şi să adapteze tratamentul în funcţie de faza bolii dvs.
Dr Sebastian Pop raspunde: Aluniţele se pot trata şi din motive estetice, daca nu le suporţi, acestea pot fi îndepărtate chirurgical, cu margine de siguranţă pentru a putea fi analizate complet de către un dermato-histopatolog, care să determine dacă acestea prezintă un risc, sutura facându-se în profunzime astfel încât cicatricea sa fie una estetică. Acest tip de operaţie poate fi facut numai de catre un dermatolog cu o bună pregătire dermatochirurgicală.
Dr Sebastian Pop raspunde: Tratamentul lupusului cutanat (cu subtipurile acestuia printr care şi lupusul discoid) se face după stabilirea sau excluderea unor afecţiuni sistemice. Tratamentul local este indicat numai în cazul leziunilor unice din cauza riscului tulburarilor de pigmentare şi a formării de zone cicatrice. De aceea se impune un tratament sistemic.
Ţelul tratamentului local este de a evita apariţia a noi leziuni, efectuandu-se o protecţie eficientă împotriva UVA/UVB. Pentru leziuni se pot folosi corticosteroizi şi imunomodulatoare (inhibitori de calcineurină). Sistemic se folosesc de elecţie antimalaricele (de exemplu Plaquenil) dar si metothrexatul, retinoizi, dapsona, sau MMF/MP-S. Pentru a stabili un tratament local corespunzator este evident necesară o vizită la medicul dermatolog.
Dr Sebastian Pop raspunde:: Din păcate nu există.
Dr Sebastian Pop raspunde:: Acneea are mai multe cauze şi de aceea mai multe tipuri de rezolvare. Tratamentul, cum am spus şi mai sus se alege în funcţie de gravitate, de durata bolii şi de tipul de piele. Numai printr-un consult dermatologic putem sa rezolvăm această problemă.
Dr Sebastian Pop raspunde:: Este posibil, poate fi vorba şi despre o dermatită periorală, poate fi o foliculită, dacă bănuiti ca este vorba despre parfum ar fi indicat să evitaţi să-l îl folosiţi. Însă cel mai indicata este o viztă la dermatolog.
Dr Sebastian Pop raspunde: Desigur! Dacă se confirma micoza, se poate face un tratament local cu lac de unghii care să conţina un antimicotic cu actiune bună împotriva acesteia sau un tratament sistemic cu antimicotice orale.
Dr Sebastian Pop raspunde:: Recomand să adaptăm întotdeauna tipul de emulsie folosită la nevoile pielii,: piele uscată-emulsie ce conţine mai mult ulei(grăsimi) şi mai puţină apă, piele normală/seboreică- emulsie cu mai multă apă şi mai puţin ulei(grăsimi).
Dr Sebastian Pop raspunde:: Există teste alergologice standardizate cu alergeni ce pot fi testati pe suprafaţa tegumentului. Se fac în cabinete/clinici de dermatologie/alergologie.
Dr Sebastian Pop raspunde:: Peelingul chimic.
Dr Sebastian Pop raspunde:: Psoriazisul este într-adevăr cameleonul bolilor de piele pentru că poate lua aproape orice formă. De regulă nu apar mâncărimi însă în cazuri singulare s-adescris şi prurit. Tratamentul este complex şi întotdeuna este nevoie de asistenţa unui medic dermatolog pentru a ţine cât mai bine sub control aceastăboală.
Dr Sebastian Pop raspunde:: pentru a trata cicatricele sau tulburările de pigmentare trebuie sa tratam evident, întâi acneea floridă. Am mai spus, tratamentul se face in funcţie de gravitate, durată şi tipul de piele, nu există un şablon de terapie. După ce acneea e stabilă se poate face un peeling chimic sau cu laser in funcţie de indicaţie, pentru a scăpa de semnele rămase.
Dr Sebastian Pop raspunde:: cel mai bun şi eficient tratament este cel cu toxină botlinică. Se injectează intradermic soluţia ce conţine toxina, iar efectul se instalează progresivdin a doua zi după tratament ajungând la maxim de eficienţă în a 14-a zi. Acţiunea substanţei este de 4-6 luni după care tratamentul se poate reface.
Dr Sebastian Pop raspunde:: În primă fază o sa vă rog să folositi o emulsie hidratantă pentru pielea capului (cremă cu uree 2% sau chiar ulei de măsline) de 2-3 x pe săptamana, pe care o lăsaţi să acţioneze noaptea şi o spşlaţi dimineaţa cu un şampon care să nu irite pielea. Pentru a continua tratamentul va trebui să mergeţi totuşi la un dermatolog chiar daca aţi schimbat 3 până acum...
Dr Sebastian Pop raspunde:: Există soluţii bune în funcţie de gradul de afectare pe termen mai scurt. Vă recomand o vizită la medicul dermatolog!
Dr Sebastian Pop raspunde:: O soluţie foarte bună este peelingul cu alfihidroxi acizi (de ex acidul glicolic), care curăţă tenul şi influenţează metabolismul keratinocitelor în mod pozitiv, iar rezultatul este întotdeauna un ten curat, uniform, fara tulburări de pigmentare.
Dr Sebastian Pop raspunde: Vezi MJ
Dr Sebastian Pop raspunde: Poate fi vorba despre o micoză de aceea trebuie făcut un test pentru a stabili exact cauza acestei deformări.
Dr Sebastian Pop raspunde:: Există mai multe tipuri de tratamente care să îmbunătăţească vergeturile. Ele constau în primul rând într-o hidratare corespunzătoare, apoi există tratamente corporale care să redea din elasticitate ţesutului, (ex.: fitopeeling, tratamente cu lumina intens pulsata/laser/ laser fracţional), tehnici chirurgicale speciale pentru astfel de afecţiuni. Vă recomand o consultaţie la un dermatolog/dermatoestetician care oferă aceste tipuri de tratament pentru a putea afla detalii despre acestea.
Dr Sebastian Pop raspunde: E bine să vă consulte undermatolog, să facă o dermatoscopie, şi dacă macroscopic există suspiciuni că ar putea fi vorba despre o aluniţă periculoasă, să fie excizat şi restul rămas pentru a putea fi trimis la dermato-histopatolog.
Dr Sebastian Pop raspunde:: Nu există o vărstă minimă, acestea facandu-se în funcţie de indicaţie. Este de datoria dermatologului să stabilească împreună cu pacientul, indicaţia, ţelul tratamentului şi să-l informeze pe acesta în legătură cu orice posibile reacţii adverse sau neplăcute
Buna seara. Am o mare problema, ieri mi-am vopsit parul cu o alta marca de vopsea decat cea pe care o foloseam in mod uzual,(am facut testul si a fost ok)si am observat ca aveam usturimi in timpul procesului propriu zis. M-am clatit... culoare frumoasa(blond), totul a fost bine. A doua zi de dimineata am observat cu stupoare ca am niste rani la nivelul scalpului... zone rosii ca niste "bube"(vreo 5-6), care frig, se descuameaza, dor, si cand le zgandaresc se umezeste zona. Simt cum pulseaza locurile respective si emana caldura, nu mai zic de durere si de faptul ca sunt inestetice. Am facut o reactie alergica sau mi-am ars pielea capului? Dar de ce doar in crestetul capului? Ce pot sa folosesc pentru tratament? Multumesc.
Ma numesc Ana Maria si am o problema cu unghiile de la picioare, in fiecare an mi se ingalbeneste unghia de la degetul mare imi crapa si apoi imi cade, acum a inceput si la degetul mic, asta se intampla de 3-4 ani si de asemenea am si talpa piciorului galbena tot timpu si pielea din aceasta zona nu e tare. e vreo boala? cum se poate trata?
multumesc
Am 17 ani si de 3 saptamani ma lupt cu ceva pete rosiatice pe piele care se cojesc si ramane carne vie in locul acestora. Doctorita mea de familie nu mi-a dat trimitere la dermatolog si a insistat spunandu-mi ca este varicela.Insa varicela arata cu totul altfel... Este vreun parazit, raie? Trebuie sa mentionez ca petele rosii se fac din ce in ce mai mari iar la inceput apar sub forma de bubite.Multumesc anticipat.
Am o fetita de 1 an si 3 luni, de vreo 2-3spatamani i-au tot aparut bubute in zona genitala care s-au raspandit repejor. Tot ceea ce am folosit a fost fara succes : baie de aer, bai cu apa si sapun, Bepanthen, crema de galbenele, Cutaden, Rivanol. Am citit ca Nidoflor crema ar fi mai buna, totusi citind prospectul am ramas putin dezorientata, deoarece aceasta este contraindicata copiilor sub 2 ani (datorita pobibilitatii absorbtiei cutanate a neomicine? ).
Ea este o fetita tare curata si pana acum nu am avut niciodata asa problema. A urmat un tratament cu Klacid pentru. gat si dupa tratament am observat aceste bubite si in zona genitala- acolo au trecut dar intre pliuri si pe pulpita inca nu. O fi de la Klacid sau de la elasticul de la pampersi, nu mai stiu.
Totusi pe prospect scrie ca aceasta crema nu poate fi folosita pentru termen indelungat, dar nu inteleg la cat anume se refera (o saptamana, o luna?). Prin urmare, poate fi folosita pentru un copil de 1 an si 3 luni? Pentru cat timp anume? Sigur luni voi merge la dermatologie daca nu se vede nici o ameliorare, dar pana atunci…am crezut ca trece la fel ca iritatia de la fundulet dar vad ca nu.
Va multumesc mult,
alexandra
Am o fetita de 1 an si 3 luni, de vreo 2-3spatamani i-au tot aparut bubute in zona genitala care s-au raspandit repejor. Tot ceea ce am folosit a fost fara succes : baie de aer, bai cu apa si sapun, Bepanthen, crema de galbenele, Cutaden, Rivanol . Am citit ca Nidoflor crema ar fi mai buna, totusi citind prospectul am ramas putin dezorientata, deoarece aceasta este contraindicata copiilor sub 2 ani (datorita pobibilitatii absorbtiei cutanate a neomicine ? ).
Ea este o fetita tare curata si pana acum nu am avut niciodata asa problema. A urmat un tratament cu Klacid pentru. gat si dupa tratament am observat aceste bubite si in zona genitala- acolo au trecut dar intre pliuri si pe pulpita inca nu. O fi de la Klacid sau de la elasticul de la pampersi, nu mai stiu.
Totusi pe prospect scrie ca aceasta crema nu poate fi folosita pentru termen indelungat, dar nu inteleg la cat anume se refera (o saptamana, o luna ?). Prin urmare, poate fi folosita pentru un copil de 1 an si 3 luni ? Pentru cat timp anume ? Sigur luni voi merge la dermatologie daca nu se vede nici o ameliorare, dar pana atunci…am crezut ca trece la fel ca iritatia de la fundulet dar vad ca nu.
Va multumesc mult,
alexandra
Buna.in urma cu un an mi-s-a format o creasta de culoare rosie si lucioasa unde firele de par sunt pe zi ce trece tot mai rare iar piele capului in zona respectica o pot prinde cu degetele.am fost la un dermatolog mi s-a spus ca ar putea fi din cauza unei infectii dentare, am rezolvat problema cu infectia dar fara rezultat. ce tratament s-ar putea sa-mi foloseasca? multumesc
Am si eu o intrebare pentru domnul doctor fetitei mele
de 6 ani si 8 luni ai tot apar de 4 luni niste bubite ciudate care apar si trec fara nici-o explicatie ele arata ca forma de inceput ca o intepatura de insecta apoi se scarpina acele bubite se umfla si unele prind coaja in special la cele la care se scarpina am fost cu ea la alergologie dar mi-au spus ca nu tine de ei ca nu e alwergie ca e dermatologica va rog sa-mi dati un raspuns, va multumesc
Cum scap de negi? Am incercat tot felul de solutii si nimic... La medic vreau sa ajung doar cand raman fara optiuni.
Buna seara!
Cum se pot estompa semnele (destul de profunde) lasate de varicela in zona fetei? In afara de laser mai exista vreo metoda?
Multumesc anticipat!
Buna. Astazi am observat un fel pata maronie pe fata care se prelungeste printr-o dunga, ca si cum ar fi o zgarietura care se trage din acea pata. Pielea in acel loc e uscata si neplacuta la atingere. Voi pune si o poza http://i48.tinypic.com/dvlpop.jpg. As vrea sa aflu parerea dumnevoastra. Ce poate fi?
Am o intrebare destul de ciudata... De cand ma stiu am avut pb cu craparea pielii de pe langa unghie pana la carne(destul de dureros) si am incercat toate cremele posibile si nu aveam nici un rezultat. Acum 2 ani mi-am pus unghii false si m-am ''tinut'' de ele in jur de 7 luni astfel observand k si pb mea disparuse dar nu faceam vreo legatura, doar am crezut ca am scapat. Apoi am facut o pauza de 2 luni (fara unghii false) si mi-au reaparut. Apoi am incept sa-mi pun iar si iar aceeasi poveste.Cu toate ca unghiile mele sunt varza de 2 ani de la atata pilire, ma bucur k nu imi mai da sangele si nu mi se mai rupe pielea pana la carne. Intrebarea e: care este legatura? Contine gelul ala ceva ce imi ajuta pielea? Nu prea as crede... Daca are cineva aceeasi pb si stie, ma poate lamuri si pe mine?
Mi-a aparut pe fata o pata care in trei zile s-a extins. Pielea din zona respectiva se cojeste si ramane carne vine din ce cauza poate fi?
Buna! M-a aparut pe fata o pata apoi in vreo 3 zile s-a extins. Pielea din zona respectiva se cojeste si imi ramane carne vie. Din ce cauza poate fi?
Existavreo diferenta intre vitaminele pentru uz cosmetic si cele uzuale care se gasesc in fiole in farmacii?
Ce tratament ar trebui sa urmez pentru a scapa de verucile periunghiale? Am urmat acum 4 ani un tratament destul de dureros ce implica pe langa medicamente si un tratament local cu azot lichid si acum iar au recidivat. Ma ingrijoreaza faptul ca tot recidiveaza...si nu as mai vrea sa ajung iar la azot lichid pentru ca anterior nu prea a avut efect (dupa ce am vazut cat de dureros e am apelat la o varianta mai naturista...am folosit niste esenta extrasa din cetina de brad care a dat rezultat)... dar acum, dupa cum v-am spus a recidivat! Va multumesc!
Buna. am 15 ani problema este ca pielea din jurul ochilor este foarte fina si se vad niste vene de culoare albastruie vinetii ce sa fac sa scap de ele este inestetic si daca le acopar cu fond te ten oricum se vad... poate sunt creme anumite... va multumesc anticipat!
TPU.ro întreabă:
Bianca1997 întreabă: