In primul rand, trebuie sa stii ca o femeie aflata la menstruatie nu este neaparat o femeie bolnava sau o persoana care trebuie sa stea retrasa. Simptomele sunt: dureri in partea de jos a burtii, dureri de mijloc, sensibilitate/ dureri usoare ale sanilor, dispozitie proasta, oboseala, balonare, chiar lipsa poftei de mancare. Unele femei au aceste simptome, altele nu au niciunul din ele, asa ca nu te astepta neaparat la ceva rau. Nu ai de ce sa te panichezi, orice femeie aflata inainte de menopauza trece prin asa ceva. Este ceva absolut normal si folosind produse de igiena intima (absorbante, oburi ), nimeni nu isi va da seama ce se intampla cu tine. Asa ca nu ai de ce sa te panichezi. E bine sa ai tot timpul la tine absorbante si sa ai o igiena foarte stricta in perioada asta si nu numai. Si orice problema ai avea in legatura cu asta, discuta cu o femeie mai mare ca tine, cineva in care ai incredere. In rest, pe celelalte le vei invata pe parcurs. Bucura-te acum cat nu depinzi de asa ceva, de menstruatie o sa te saturi!
Hey! Nu e nevoie sa te panichezi!
Inainte sa iti vina menstruatia, vei avea urmatoarele simptome: leucoree (un lichid alb vascos care il vei vedea pe chilot), dureri abdominale, dureri de cap, te dor picioarele si sanii (daca ii ai marisori, te vor durea cam tare).
E bine sa folosesti absorbante, pentru ca nu exista risc de infectii precum la tampoane (tampoanele sunt cele interne, OB-urile). Absorbantele sunt cele Always, Bella etc.
Cand iti apare, simti o "scurgere" (nu stiu cum sa ii spun altfel ). Sau, e posibil sa nu simti nimic
E bine sa porti in geanta/ghiozdan 1-2 absorbante, pentru orice eventualitate. Menstruatia este neregulata, mai ales in primii ani.
Bafta!
Mersi, m-ai ajutat foarte mult... :*
In primul rand, nu te mai stresa, nu te panica. Este ceva normal, fiecare fata ajunge sa treaca prin asa ceva mai devreme sau mai tarziu. Te-as sfatui sa lasi lucrurile sa vina de la sine, sa iti faci griji pentru altceva pana cand va venit momentul acela.
In al doilea rand, cel mai bine este sa vorbesti cu mama ta. Ea te poate ajuta. Si eu am apelat la mama, a fost cea mai in masura sa ma inteleaga, sa ma ajute si sa imi explice tot ce trebuie sa stiu. Tot ea iti va spune si ce trebuie sa folosesti si iti va arata cum sa le folosesti, pentru ca este mult mai bine sa iti arate cineva decat sa citesti pe internet. In principiu absorbantele sunt indicate pentru tine.
Referitor la simptome, acestea depind de la o persoana la alta. Este posibil ca la inceput sa nu simti nimic, dar se poate sa ai dureri de burta. Durerile de burta sunt caracteristice menstruatiei, dar nu iti fa griji...fie ca sunt mai puternice sau mai usoare, poti rezista, nimeni nu a patit nimic din asta.
Deci, nu te mai agita, nu iti mai fa probleme din cauza asta inainte de vreme. Cand va veni momentul te poti concentra pe problema asta, dar pana atunci nu ai de ce sa te ingrijorezi/stresezi/alarmezi. Este bine ca incerci sa te informezi, dar mai ai rabdare. Menstruatia nu este un lucru grav, ea iti arata ca ai crescut, incepi sa te maturizezi. De aceea varsta la care apare si simptomele variaza de la o persoana la alta.
Mersi, Mersi mult de raspuns... Da stiu cel mai bine e sa cer ajutorul mamei. dar cum? Imi e rusine.
Fa-ti curaj si vorbeste-i. O sa te simti mult mai bine apoi. Ai nevoie doar e putin curaj. Funda?
aureliaghindoac întreabă: