In primul rand, substantele de contrast folosite in cele doua situatii din exemplul tau, sunt diferite.In cazul CT-ului se foloseste o substanta de contrast iodata, cu ajutorul careia sa se obtina un contrast pozitiv.
In cazul RMN-ului, substantele folosite sunt paramagnetice (contin ioni cu electroni liberi).Cel mai des, se foloseste substanta de contrast pe baza de gadolinium, dar in functie de situatie, medicul poate recomanda o alta optiune (crom, nichel etc.). Acest tip de substanta este sigur si nu este daunator, fiind folosit chiar si in cazul femeilor insarcinate.Asta spre deosebire de substantele iodate de care ar fi bine sa nu se faca abuz.
In cazul substantelor iodate, eliminarea se face aproape in totalitate pe cale renala, in jur de 95%-99% din substanta fiind eliminata in urmatoarele 6-8 ore de la administrare.
In cazul substantelor paramagnetice, acestea se elimina mai greu, fiind necesare pana la 48h pentru a elimina 99% din cantitatea totala administrata.
Nu exista contraindicatii specifice in cazul in care este neaparat necesar sa faci aceste doua investigatii intr-un timp scurt.Ar fi fost probleme daca ai fi facut doua CT-uri cu substanta iodata in aceste 4 zile, aceasta substanta suprasolicitand rinichii in cazul in care este administrata in mod repetat intr-un timp scurt.
anonim_4396 întreabă: