Fumatorii au o rezistenta mai scazuta la efort, pentru ca o parte din hemoglobina lor, care ar trebui sa capteze oxigenul din aerul respirat, e blocata de monoxidul de carbon inhalat prin fumul de tigara si transformata in methemoglobina. Methemoglobina nu poate capta si transporta oxigenul, asa ca fumatorii, la efort, sunt oarecum in regim de hipoxie. Organismul apeleaza atunci la mecanismele anaerobe de producere a energiei, generand acid lactic. Acumularea de acid lactic in muschii intercostali poate da dureri la acest nivel (febra musculara).
De asemenea, organismul scoate in circulatie globulele rosii din organele de rezerva, cum ar fi splina, pentru a avea mai multi transportatori de oxigen. Contractia splenica prin care se arunca in circulatie globulele rosii poate fi dureroasa.
La efort, si muschiul inimii are nevoie de cantitati mai mari de oxigen. In lipsa unor cantitati suficiente, miocardul, spre deosebire de alti muschi, nu poate apela la mecanismele anaerobe de producere a energiei si se poate produce ischemie miocardica, care e dureroasa. Dar, in acest caz, durerea nu se manifesta asa bland, doar ca niste intepaturi trecatoare. E o durere mare, constrictiva, alarmanta, in mijlocul pieptului.
Dupa cum descrii durerile tale, nu e vorba propriuzis de o durere de inima. E necesar sa faci cateva analize, ca sa vezi daca, pe langa fumat, mai sunt si alte cauze pentru care nu ai o capacitate normala de efort, cum ar fi anemia, hipocalcemia sau altceva. Si nu strica sa iei in considerare renuntarea la fumat. Se pare ca organismul tau nu rezista la asta.