| Teodor168 a întrebat:

E adevărat ca atunci când ne naștem suntem egali din punct de vedere al inteligentei cu ceilalți nou-născuți sau este doar un mit?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Ca si orice "echipament" (de exemplu masinile) mici corpul uman nu este la fel, din nastere.
Structura si capacitatile de baza sunt pre-programate, inca din momentul fecundarii, cand se combina informatiile genetice ale parintilor. Se pare ca, natura combina astfel genele, incat rezultatul sa fie cat mai performant in unele domenii, dar nu neaparat in toate.
Astfel, asa cum o masina poate sa fie dedicata mai mult pentru viteza, alta pentru a infrunta terenuri accidentate sau simplu de uz general, si capabilitatile omului vor fi orientate spre a putea obtine performante fizice sau intelectuale mai bune.
Si creierul uman este diversificat capacitiv: la indivizi diferiti, unele zone ale creierului sunt mai performante, altele mai putin. De exemplu, unele persoane pot memora cu usurinta citate din texte, poezii, etc, iar alte persoane pot combina si interpreta procedse logice sofisticate. Aceste capacitati de baza sunt inca din nastere.
Mai tarziu urmeaza perioada de invatare si antrenare ale capacitatilor innascute.
Acasa si pe urma la scoala, se invata cunostintele generale (de baza) necesare supravietuirii.

Indivizii care au norocul de a invata si a se dezvolta mai mult in domeniile in care sunt mai "dotati" din nastere pot atinge performante exceptionale in acele domenii, dar in detrimentul altora.
Explicatia e simpla: capacitatile totale ale individului sunt limitate in totalitatea lor. Cu cat un domeniu va fi mai dezvoltat, cu atat alte domenii vor fi mai neglijate.
Motivul este si el simplu: in timp ce te concentrezi sa te dezvolti intr-o directie, nu te poti ocupa si cu dezvoltarea in alta directie. E ca si cum o masina nu se poate deplasa in doua directii deodata, doar (eventual) alternativ.

Din aceste motive, inventiile se fac de cate o persoana, dar este nevoie de grupuri diversificate pentru al le pune eficient in aplicare.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Nu. Nu suntem egali nici fizic, nici intelectual. Nu avem nici egalitate de sanse. De asta sunt atatea inechitati in viata.

| CuriousStuff a răspuns:

Inteligenta nu se poate masura, e un concept abstract, as zice. Nici macar la oameni nu poti sa masori inteligenta obiectiv, de copii nu mai zic.

| peperonies a răspuns:

Te referi la cat de inteligent esti la nastere sau la potentialul pe care il ai din punct de vedere intelectual?

| Crisstinayy12 a răspuns:

Și eu credeam asta înainte.
Toți când ne naștem, credeam că suntem la fel și că doar educația și condițiile te schimba. Îmi imaginam daca eram fiica Selenei Gomez, atunci eram mai educata? Nu! Tu semeni pe părinți tăi! Atunci când te-ai creat deja mintea ta semăna cu a lor, și modul a gândi, și apsectul fizic. Tatăl meu avea schizofrenie, am avut și eu la fel, gândurile erau aceeași, negative, că al lui. Acum nu mai e așa. Poți sa te schimbi.

Nimeni nu e la fel la.nastere, unul e mai prost, altul mai inteligent. Încă ne dezvoltam, și ne educam. Educația ne schimba

| Skippy223 a răspuns:

Ca sa o pun simplu, e ca la loterie. Stiu, nu este corect dar asta e.
Totusi, asta nu inseamna ca prin munca nu poti sa avansezi, sau sa il depasesti pe unul care a fost mai norocos.
Difera de la om la om - altii sunt genii din nastere, altii devin genii cu timpul. Toti avem posibilitatea de a fi destepti.

| AlexCris a răspuns:

Esti egal ca puritate, dar ca intelect nu, tinand cont ca: genele sau mai bine zis adn-ul ne formeaza pe noi ca oameni, iar cultura pe care o acumulam in timp ne defineste personalitatea.