Da, de aceea nu se recomanda excesul de investigatii de tip radiografie, tomografie. Oricum, aparatele noi imagistice sunt foarte bune si reduc foarte mult cantitatea de radiatii. Insa este cunoscut ca radioterapia pentru cancer are drept reactie adversa, dupa multi ani, aparitia unui al doilea cancer.
Razele X reprezinta o forma de radiatie precum lumina sau undele radio, ce pot fi focalizate intr-un fascicul asemanator unui fascicul luminos. Spre deosebire de fasciculul luminos, razele X pot trece prin majoritatea obiectelor, inclusiv prin corpul uman.
Sute de medici si pacieti se expun zilnic pericolului de a fi iradiati peste limita maxima si de a se imbolnavi de diverse forme de cancer din cauza aparaturii radiologice foarte vechi din spitale. Spre exemplu, un doctor care lucreaza cu un aparat cu raze Roentgen mai vechi de 20 de ani, se poate imbolnavi mult mai usor de cancer de colon.
In acelasi timp si pacientii devin predispusi pentru cancerul de colon sau pentru alte boli specifice iradierii.
Pe de alta parte, o pacienta care alege sa isi faca o mamografie si foloseste un aparat foarte vechi este posibil sa nu primeasca un diagnostic sigur, deoarece uzura aparatului respectiv impiedica de multe ori detectarea unor celule cancerigene, aflate in primele stadii de dezvoltare.
In spitalele din tara noastra aproape toata aparatura de specialitate este depasita, prezinta un grad mare de uzura si este destul de periculoasa pentru sanatate.
Bună.
Da, este foarte adevărat.
De aceea nu se recomandă examene de imaginistică (radiografii de orice fel, tomografie computerizată /R. M. N.) mai devreme de 6 luni, numai în cazuri deosebite se poate face în interiorul celor 6 luni (victimele din accidentele rutiere, etc.).
Pa, pa.