anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

E adevarat ca poti face cancer de la anticonceptionale?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
35 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Studiile actuale arat ca anticonceptionalele scad riscul de cancer de endometru si nu se stie ce efecte au asupra cancerului de san si ovar. Asta din cauza ca nu sunt suficiente studii si pe suficienti ani.
Dar, anticonceptionalele luate fara recomandarea medicului, abuziv, pot creste riscul de cancer la femei cu factori de risc suplimentar. Anticonceptionalele de tip pilula de a doua zi au fost in mod cert legate de diferfite cancere estrogeno-dependente (san in special), la femeile care au facut abuz de ele.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Machupicchu, am citit, dar nu mi s-a parut nimic special.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

A abuza de un medicament inseamna a lua mai mult decat trebuie (sunt femei care iau zeci de ani la rand, ceea ce e prea mult), a lua un medicament pentru care ai contraindicatie (sunt femei fumatoare sau peste 35 de ani care iau anticonceptionale). Si autoadminstrarea anticonceptionalelor fara indicatia medicului e tot un abuz.
Nu exista studiiacre sa demonstreze ca adminstrarea pe o durata normala (cativa ani), cu pauzele de rigoare, a anticonceptionalului recomandat de medic, administare insotita de supraveghere medicala ar provoca cancer. Nici in urmatorii 10 ani nici in alti ani. Stu ca exista medici care spun ca asa ar fi, dar ei nu au in spate niste studii reale (desfasurate macar pe 50 de ani, macar pe 500 000 de paciente). E usor sa spunem ca e asa fiindca asa ni se pare noua, dar eu sunt om de stiinta, nu vand presupuneri pe post de certitudini. Anticonceptionale se iau de prea putina vreme ca sa se fi putut desfasura studii stiintifice serioase.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Machupicchu, ceea ce descrii tu nu este un studiu. DE unde stii ca respectivele persoane nu urma sa faca cancer si fara anticonceptionale? Studiul trebuie sa includa minim doua loturi, unul care ia contraceptive si altul care nu ia. Apoi trebuie alese femei cu aceiasi factori de risc (antecedente familiale, personale, fumat, poluare, alimentatie, stare de nutritie, conditii de munca, numar de nasteri, alte tratamente) pentru a nu compara mere cu pere.
Daca vreau, dupa criteriul tau, iti aleg un lot pe care iti demonstrez ca femeile care asculta muzica clasica au risc crescut de cancer. Fiindca voi studia numai femeile cu cancer care declara ca asculta muzica clasica.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Machupicchu, nu-mi da o stare de bine. uite un mesaj tocmai primit de la o utilizatoare TPU:
"am auzit ca pastilele astea pot sa-ti dea cancer si mi-e frica. Eu stiu de l bunica mea ca pe vremea ei femeile faceau multe avorturi si na-veau nimica. Ea a facut 32 de chiuretaje si na-re cancer. mama a facut mai putine, vreo 8. si eu o sa fac ca ele, ca mi-e frica de pilulele astae care dau cancer"
E bine acum?

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Solo, un studiu de 1-2 ani cum sugerezi tu ar fi insuficient pentru a demonstra ceva. Carcinogeneza dureaza ceva mai mult de obicei, asa incat un studiu atat de scurt este absolut inutil. In general, in oncologie, se foloseste intervalul de 10 ani de urmarire a lotului studiat, dar actualele studii se fac pe perioade si mai lungi.
Eu nu am zis ca anticonceptionalele nu ar putea creste riscul de cancer, ba dimpotriva, am zis ca pot creste riscul de a face unele forme de cancer si ca pentru altele nu sunt date suficiente, ceea ce inseamna ca riscul este neevaluabil.
Nu am spus lucruri pe care nu le cunosc. Sunt un medic cu studii foarte serioase si ma documentez inainte de a da raspunsuri. Faptul ca recunosc cand nu stiu ceva este semn de responsabilitate.
Eu am cerut un studiu stiintific care sa demonstreze niste afirmatii. Am depasit demult stadiul "Merck", imi trebuie argumente mai solide, loturi dublu-orb, indici de prevalenta, teste chi patrat, nu vorbe in vant.
Eu cred ca tu nu ai nici un argument stiintific solid sa consideri anticonceptionalele ca pe un risc imens pentru sanatate. Mai degraba aceasta atitudine alarmista incurajeaza femeile spre avort. Si acum te intreb eu: tu ce i-ai raspunde adolescentei care mi-a trimis mie mail? E citat mai sus, cu copy/paste.

Laur
| Laur a răspuns:

Studiile conform carora contraceptivele orale cresc riscul de a face unele cancere au fost facute pe populatii care au urmat tratament cu contraceptive de generatii mai vechi. Acelea contineau cantitati mari de hormoni pentru ca nu se stia atunci ca protectia e asigurata si cu cantitati mai mici. Contraceptivele de generatie 3 si 4 care sunt acum in farmacii contin doze infime de hormoni, iar ultimele studii sustin ca nici nu mai trebuie pauze in administrare taca femeile se simt bine si fac controale ginecologice regulate.

machupicchu, asculta ce zice Brigaela ca nu vorbeste aiurea.

Laur
| Laur a răspuns:

Nu m-am referit sa iei de bun si gata, era doar un alt mod de a spune ca sunt de-acord cu ce a scris Brigaela happy

E adevarat ca pot aparea efecte adverse destul de des, cel mai adesea din cauza estrogenului (greata, ameteli, dureri de cap etc), dar era vorba strict de cancer.

Pana sa fie afectat ireversibil, ficatul poate fi monitorizat prin analize regulate cum se si recomanda in cazul tratamentului cu contraceptive orale. In primele 6 luni la fiecare 3 luni, apoi din 6 in 6 luni.

Problemele ginecologice sunt poate printre cele mai dependente de relatia medic-pacient, pentru ca simptomatologia e atat de variata trebuie sa existe o permanenta comunicare intre cei 2. Daca se respecta cateva reguli, printre care prezentarea la medic inainte de cautarea de sfaturi pe internet, mi-e greu sa cred ca s-ar mai ajunge asa des la situatii ireversibile...

Laur
| Laur a răspuns:

Nu suntem doar noi 2 happy

Legat de informare, sunt perfect de-acord ca e ok s ate informezi pe internet, dar nu sa cauti diagnostice si tratamente. Informarea o faci dupa ce stii deja ce ai, a-ti pune singur un diagnostic nu e la indemana oricui, mai ales fara o pregatire medicala.

Nu incerc ca-mi impun parerea, doar mi-o argumentez.

Succes si tie!

Laur
| Laur a răspuns:

Solo, nu stiu daca din neglijenta sau nu, dar omiti sa verifici niste elemente enorm de importante pentru un studiu: data, criteriile de selectie, numarul de subiecti.

Daca eu fac un studiu pe 5 persoane consumatoare de contraceptive orale si 5 care nu consuma, iar 1 din cele 5 femei care iau contraceptive (deci 20%) face un anumit timp de cancer, restul 9 fiind fara cancer, poti zice ca administrarea de contraceptive orale creste cu 20% riscul de cancer? Evident ca nu.

Cand se foloseste cuvantul "suggest" e doar o noua ipoteza de lucru pentru studii viitoare. Exista unele lucruri sigure si in medicina, de exemplu asocierea clara a fumatului cu cancerul de plaman sau HPV cu cancerul de col. Acolo nu se mai foloseste "suggest".

Tromboza nu e o forma de cancer, legat de asta gasesti mai multe detalii aici: http://www.contraboli.ro/......-pulmonar/ - vezi la sfarsit comparatia cu Sarcina...

Cu cancerul de col e un factor de confuzie, riscul de cancer de col e mai mare pentru ca odata cu administrarea contraceptivelor orale exista un trend crescut de a avea un numar mai mare de parteneri si relatii sexuale mai multe care pot produce leziuni care sa evolueze in cancer + transmiterea HPV. E ca si cum ai zice ca bautul de cafea creste riscul de cancer pulmonar (de obicei cu cafeaua se si fumeaza, rezultand in ansamblu eroarea).

Nu poti sa judeci un studiu in 2-3 minute, sunt multe lucruri de urmarit, iar multe dintre ele nu sunt publice pentru toata lumea.

Laur
| Laur a răspuns:

Solo, gresesti din nou: "si in plus nu stii ca in biologie NU EXISTA CERTITUDINE ci doar probabilitate... nici un diagnostic nu este CERT ci probabil, nici unui pacient nu ii spui :sigur te vindeci" ci "exista mari sanse sa te vindeci"... de aici "suggest", termen obisnuit in concluziile cercetarilor medicale."

Sigur te vindeci sau exista mari sanse sa te vindeci nu e diagnostic, e prognostic. Exista diagnostice sigure, cum sa nu existe? happy

Prognosticul evident ca nu e sigur, doar depinde de factorii personali. Certitudine poate exista pentru ceva ce deja s-a intamplat (diagnosticul se pune pe ceva deja existent), dar cand e vorba de viitor (prognosticul) normal ca nu e nimic sigur.

Laur
| Laur a răspuns:

Iti dau un exemplu simplu: sarcina. Sarcina e un diagnostic, vrei sa zici ca nu poti pune niciodata diagnosticul sigur de sarcina?

La fel pentru strabism, albinism, obezitate, diabet zaharat si o multime de alte patologii (le-am zis pe primele rapid cum mi-au venit in minte).

Factorii personali nu sunt o variabila, sunt nenumarabile variabile happy

E adevarat ca sunt multe diagnostice greu de pus, dar asta nu le exclude pe cele care pot fi identificate clar.

Laur
| Laur a răspuns:

Solo, nu intelegi, in exemplele cu fumatul si HPV, cei 2 factori CAUZEAZA cancer, se stie clar. Ca nu se intampla in procent de 100% aia e alta treaba. Poti cadea de la etajul 7 si sa nu mori, dar poti zice linistit: cazutul de la etajul 7 cauzeaza moarte, nu?

Ti s-a mai zis de cateva ori ca e important anul studiului si anii in care au fost luate contraceptivele, pentru ca in ultimii cativa ani au aparut contraceptivele noi, cu doze hormonale mult mai mici. E ceva diferit.

Pentru cine a raspuns anonim mai deasupra: daca eu vad o femeie cu abdomen marit in volum si o pun la ecograf si vad sarcina de 30 de saptamani, cu batai ale inimii, o sa spun ca "sunt sigur" ca e sarcina, cine zice "cred"... (nu comentez) - doar ca exemplu.

Hai sa-ti mai dau unul: fractura, de tibie de exemplu. Daca eu vad pe radiografie fractura, cum nu pot zice ca e diagnostic sigur? happy

Diagnosticul diferential e o etapa inaintea diagnosticului final, dar in mod normal se merge pana la capat nu ramai la diferential.

Zici ca "Tocmai de aceea este grea medicina in Romania, pentru ca pacientii cred ca medicii pot pune diagnosticul in 100% din cazuri;"

Asta nu contrazice ce am zis eu, eu am zis doar ca sunt cazuri cand poti fi 100% sigur pe diagnostic, si asa e...

Hai ca nu ajungem nicaieri cu dezbaterea asta, eu ma opresc aici. Spor!

| machupicchu a răspuns:

Www.despreboli.ro- gasesti tot ceea ce te intereseaza si chiar mult mai mult...

| machupicchu a răspuns:

@brigaela: daca ai timp, te rog citeste www.despreboli.ro - sunt scrise efectele sec. explicit... este specialitatea lor.

| machupicchu a răspuns:

Metoda contraceptiva : prezervativul, sau determinarea, calcularea perioadei de fertilitate maxima, perioada in care trebuie facut sex numai protejat (prezervativ).
@brigaela: special si periculos este faptul ca-si mentin efectele si 10 ani de la intreruperea utilizarii, deci si urmatorii10 ani poti face cancer si nu cum ai scris: ca poti face cancer numai daca abuzezi... ce inseamna a abuza privind anticonceptionalele? se administreaza normal, si nu poate constitui un abuz niciodata... A abuza inseamna a lua mai multe decat este recomandat.nu? ceea ce nu face nimeni.sau numai o persoana cu probleme mentale...
Cu scuzele de rigoare...

| machupicchu a răspuns:

@brigaela: abuz de medicamente(dex med.) = intrebuintarea fara masura a unui medicament, utilizarea in exces a medicamentului(lor)...
Autoadministrarea este o alta poveste...
In cazul discutiilor noastre, se presupune ca se iau dupa sfatul medicului...nu a pus problema luarii med. fara a fi prescrise medical.
In privinta studiilor in acest sens... ce studiu este mai bun decat acela in care sunt cuprinse persoanele care au avut cancer, sau au... studiu pe nenumarate cazuri reale si nu pe persoane sanatoase(cine ar fi atat de nebun incat sa participe la un astfel de studiu?) Cel mai reprezentativ studiu este situatia reala.
Eu nu sunt "om de stiinta" dar stiu efectele sec.ale hormonilor-medicament, atat si nu mai trebuie nimic pentru a te determina sa ocolesti (pe cat posibil) un astfel de "tratament"...
Am citit un art.(MERCK) in care se afirma, ca nu se cunosc in totalitate efectele secundare reale ale tuturor medicamentelor de catre medici si farmacisti, existand discutii permanente pe aceasta tema, deoarece nu sunt puse la dispozitia acestora...si refuzandu-li-se accesul la aceste necunoscute...intentionat...
Nu-mi doresc sa am "dreptate" sau "ultimul cuvant", pentru ca :
"Fiecare face dupa cum il duce capul", dar, daca ai posibilitatea de a ajuta (mai mult, sau mai putin), cred ca trebuie sa o faci cat mai bine.
sanatate.

| machupicchu a răspuns:

@brigaela: daca iti va crea o stare de bine : ai dreptate...
... vocatia mea nu este contrazicerea cu orice pret...

| machupicchu a răspuns:

Referitor la efectele sec.anticonceptionale... citat(sfatul medicului) :
".aceste efecte nu sunt frecvente, dar este extrem de neplacut sa fii sanatoasa si sa te imbolnavesti, uneori grav din cauza unor medicamente, fara sa iei in seama acest risc inainte de inceperea tratamentului."
@alllinna:caile biliare si ficatul(principalul detoxificator al org.)pot fi afectate de anticonceptionale: creste riscul de cancer, de aparitia hiperplaziei nodulare(tumoara necanceroasa), de adenom hepatic(necanceros), hemangiom hepatic, de granuloame(tumori), si altele ca: eliminaerea bilirubinei de catre ficat nu se mai face normal, unele analize hepatice vor aia valori crescute(bilirubina, AST, ALT, GGT)
Utilizarea anticonceptionlelor prezinta risc de a face litiaza biliara(pietre la fiere) datorita incetinirii evacuarii veziculei biliare si a cresterii concentratiei de colesterol in bila.
Cu precizari :
Ficatul este un organ care are capacitatea de a se regenera, dar in cazul in care functioneaza normal.
Dar, administarea pe termen lung a acestora poate sa afecteze ficatul in mod ireversibil.
Inainte de a te decide sa iei anticonceptionale este bine sa consulti medicul, care va recomanda efectuarea unor teste de sange si endocrinologice si care va prescrie si medicamente hepatoprotectoare pe durata administrarii acestor medicamente.
Anticoncept.sunt hormoni sintetici, o combinatie de estrogen si progestin(progesteron sintetic), combinatie care inhiba secretia de LH(hormon luteinizant)si FSH(hormon foliculostimulant), produsi de glanda hipofiza(din creier), hormoni care au rol important in dezvoltarea oului si pregatirea endometrului pentru implantarea embrionului.
Estrogenul prin inhibarea metabolismului(eliminarii)ciclosporinelor, genereaza efectul cresterii acestora(ciclosporinelor) in sange, iar in cazul in care nivelul ciclosporinelor din sange este ridicat, pot aparea probleme la nivelul ficatului si/sau rinichilor.
Progestinul ingroasa mucoasa ovulului si spermatozoidul nu va putea sa penetreze acest perete, astfel posibilitatea de fertilizare scade. Progestinul poate inhiba chiar si ovulatia la unele femei.
Continutul pilulei, din stomac ajunge in sangele portal(care ajunge in ficat), unde(in anumite cazuri)multe substante nu pot fi prelucrate(de catre ficat) si vor fi depozitate (in ficat).
Pe toata perioada cat femeia ia anticonceptionale, organismul acesteia sa va comporta ca si cand ar fi insarcinata :
greata, dureri de cap, dureri de sani, sangerari neregulate, schimbari de dispozitie, etc.
Cam atat mai scriu(din lipsa de timp si spatiu), daca doriti sa stiti m.multe... cautati pe net.
Va urez sanatate si va intreb daca merita astfel de riscuri, cand exista si alte modalitati de protectie?!?

| machupicchu a răspuns:

@laur: personal, nu ma pot erija in "robul lui D-zeu", astfel incat sa cred si sa nu cercetaz... si, daca cercetezi, te documentezi si intrebi... si constati ca m.multi medici(din tari diferite) avertizeaza explicit asupra unor efecte secundare, dorind un semnal de alarma asupra cititrului, precum si daca m.multi medici de specialitate sunt de acord cu aceasta... mi se pare normal sa-i cred pe acestia si nu asa cum imi recomanzi... un singur medic si de alta specialitate.
Am scris ce trebuia scris din punctul meu de vedere, cu toate ca este un volum f.mare de scris, am incercat sa-l comprim(cat am reusit), iar cine citeste va proceda asa cum ii dicteaza propria constiinta.
Nu scriu nimic pentru competitie, pentru ca nu ar trebui sa fie cazul... Iar daca se creaza o astfel de... nu cred ca este vina nimanui, ci din contra este chiar benefic... pentru cei care citesc. (daca citesc)...(poate se vor documenta personal)
sanatate.

| machupicchu a răspuns:

@laur: cand ai o problema si trebuie sa mergi la medic, intai te gandesti ca trebuie sa ai bani si esti tentat sa renunti(cum majoritatea fac)... astfel ca net-ul este o f. buna sursa de informare. Astfel ca, inainte de a merge la medic(care nu-ti explica ce se intampla cu org. tau in cazul bolii respective), trebuie sa te documentezi pe net...si vazand cele scrise, in mod sigur te va determina sa mergi la medic si daca nu ai banii necesari.
Opinia fiecaruia trebuie respectata... poti fi de acord cu cine consideri, fara exprimarea intentiei de influientare a opiniilor altora.
Fiecare procedeaza in functie de cum si cat gandeste. poate ca gresesc eu si atati medici de specialitate, iar voi 2 aveti dreptate.
succes

| machupicchu a răspuns:

@laur: daca ne referim la diagnostice... orice om cu pregatire medie, cred ca este constient de faptul ca si medicului ii este greu in multe cazuri sa puna un diagnostic... sau ca se intreaba de multe ori daca a gresit sau nu, avand in vedere ca in medicina santem inca pionieri si s-ar parea ca ramanem la acest nivel inca mult timp, poate incomensurabil... Are o scuza : atat prevede medicina actuala, atat face, cu mentiunea ca : a facut tot ce se putea si depindea de el(in cazul medicilor pasionati de profesia lor si nu in cazul medicilor "comercianti")
succes.

| danutza a răspuns:

Nu cred... dar trebuie sa le ei prescrise de medicul tau ginecolog nu asa la intamblare acestea iti afecteaza metabolismul duc la cresterea tensiuni etc

| andreea_7473 a răspuns:

Da, e adevarat. Scrie pe prospect. Cel putin la Mercilon, pe care il luam eu. Scrie ca poti face cancer mamar sau de col uterin. Desigur, o spun voalat, ca poate blondele nu se prind. Uite exact ce spune: "Cancerul de san a fost diagnosticat putin mai des la femeile care utilizeaza contraceptive orale decat la femeile de aceeasi varsta care nu utilizeaza contraceptive orale. La femeile care utilizeaza contraceptive orale timp indelungat riscul aparitiei a cancerului de col uterin este usor crescut."
Acum tu decizi daca vrei sa te expui la riscuri. Multe femei nu stiu despre asta (se pare ca este destul de dificil de citit prospectul) iar cele care stiu prefera sa ignore pericolul pentru ca nu gasesc sau nu vor sa foloseasca alta metoda contraceptiva. Vezi si tu ce faci. Ti-as recomanda o discutie cu un ginecolog, dar astia nu stau la povesti din astea. La planning e si mai rau, ei ti-ar baga pilula pe gat daca ar putea, pentru ei e ca o bomboana, o iei si vezi viata in roz apoi.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Da, o noua descoperire a unui american, dar se pare ca problema este mai veche se gasesc toate pe net.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cum afecteaza contraceptivele orale riscul de cancer la ficat?

Cateva studii au aratat ca anticonceptionalele cresc riscul de cancer la ficat. In urma experimentelor efectuate, expertii au constatat ca riscul este cu atat mai ridicat cu cat se prelungeste administrarea pilulelor.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Exident ca nu este SIGUR diagnosticul de sarcina, diabet, albinism, obezitate si asa mai departe.
Daca un medic la un consult spune ca diagnosticul este SIGUR si nu este nevoie de DIAGNOSTIC DIFERENTIAL, PICA EXAMENUL. Medicul spune "eu cred ca diagnosticul este...", orice medic normal spune asta. Prin sumarea unor variabile, nu poti obtine certitudinea - este un principiu elementar de statistica. Ori medicina, biologia, lucreaza cu VARIABILE.
Nu orice crestere a glicemie este diabet, sarcina... ai vazut de curand ca o femeie a nascut in wc, fara sa i se puna diagnosticul de sarcina, si asa mai departe.
Tocmai de aceea este grea medicina in Romania, pentru ca pacientii cred ca medicii pot pune diagnosticul in 100% din cazuri;
ori NU ESTE ASA nicaieri in lume.
Daca te uiti pe un site de diagnostic din afara, vei vede ca iti da probabilitatea de daignostic, care NU este 100%

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Oricum discutati paralel, iar solo pare ca are cunostinte medicale solide...si convinge prin citari nu prin afirmatii proprii nesustinute!
Acelasi anonim

| Magdalen a răspuns:

Brigaela
1. Daca spui ca nu esti "om de stiinta", de ce crezi ca este necesara o perioada de 10 ani de studiu si nu 11, 2 ani?
2. Daca un medic iti prescrie anticonceptionale si tu (femeie tanara si sanatoasa)) FACI CANCER DE FICAT, posibil din cauza anticonceptionalelor, ce ai spune despre medic? Probabil ca este inconstient ca nu ti-a spus acest lucru.
3. Daca nu cunosti un lucru, deci nu esti de specialitate, de ce te bagi? Poate o femeie sa aiba incredere in faptul ca tie "tie se pare ca", si face o complicatie, deci ESTI RESPONSABILA.
4. Merk este o carticica pentru studenti medicina, deci NU ESTE STUDIU

| Magdalen a răspuns:

Brigaela:
1.Nu am spus 1-2 ani ci unsprezecevirguladoi ani! Prin asta am vrut sa spun arat ca daca tu ai aruncat cifra de 10 ani, altcineva poate arunca o alta cifra.
2. Cred ca faci parada (inutila) de cunostinte medicale si de statistica medicala elementara!
Daca ai fi cautat putin cu google, puteai gasi ZECI de studii pe loturi comparative, dublu orb, etc, chi square, care arata relatia clara dintre unele forme de cancer si anticonceptionale; daca nu poti cauta iti dau eu link-uri:
"Use of Oral Contraceptives and Breast Cancer Risk " la http://cebp.aacrjournals.org/cgi/content/abstract/11/11/1375
"A Case-Control Study of Oral Contraceptive Use and Incident Breast Cancer" la http://aje.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/169/4/473
"Oral Contraceptive Use as a Risk Factor for Premenopausal Breast Cancer: A Meta-analysis" la http://www.mayoclinicproceedings.com/content/81/10/1290.abstract
3. Fii atenta ca oricand te poti face de ras! Nu toti userii unui site sunt usor de aburit.
4. M-am uitat si eu pe www.despreboli.ro, si mi se pare foarte bine scris, si pe intelesul majoritatii userilor, care, atentie, sunt fara studii medicale, iar site-ul se adreseaza lor.

Întrebări similare