Da.
Uleiul când este încălzit foarte mult elimina niște toxine care sunt cancerugene. Untura nu elimina, dar are colesterol.
Grasimile care sunt solide la temperatura camerei sunt proaste pentru sanatate.
Da, daca porcul a fost mai sanatos decat floarea soarelui (soia, porumb, rapita etc.).
Untura este provenită din grăsimea unui animal, însă uleiul este provenit din macerarea unor semințe. Prefer uleiul, deși sunt surse care atestă untura ca fiind mai sănătoasă.
Colesterolul este generat de organism si este fabricat din grasimile mancate. Apoi colesterolul este transformat partial in cortizon, apoi in testosteron si estrogen.
Daca nu mananci grasimi iti strici profilul hormonal.
Ce te intereseaza de fapt este modul in care utilizezi grasimea respectiva. Daca vrei sa folosesti grasimea pentru a gati, trebuie sa te uiti la punctul de fum https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
Punctul de fum este temperatura la care grasimea arde si devine toxica.
De aia nu prajesti niciodata in uleiuri extravirgine sau presate la rece si le folosesti doar pentru salate, in vreme ce uleiurile rafinate sunt pentru prajit.