E ok sa-mi tratez copilul cu antibiotice?

E ok sa-mi tratez copilul cu antibiotice?
Se spune despre antibiotice ca au un efect miraculos asupra infectiilor bacteriene, insa nu sunt la fel de eficiente pentru orice copil si in cazul oricarei afectiuni.
Daca cel mic a racit, are febra, ii curge nasul, tuseste sau are rosu in gat, primul nostru instinct este sa mergem la medic si sa cerem un tratament cu antibiotic, crezand ca aceste medicamente pot face minuni, chiar daca sunt sau nu necesare in astfel de cazuri. Mai rau, exista parinti care practica asa-zisa „medicina de parc” si care, in momentul in care constata ca cei mici prezinta simptomele unei raceli, ii bombardeaza cu antibiotice.

Consumul necontrolat si abuziv de antibiotice in randul bebelusilor, se pare ca a ajuns o problema mondiala.
Foarte multi specialisti se lupta cu mentalitatea parintilor si a medicilor care prescriu antibiotice dupa ureche sau doar pentru a scapa de insistentele adultilor. Numai in SUA, conform celui mai recent studiu oferit publicitatii, cele mai multe dintre medicamentele prescrise copiilor sunt antibioticele, deoarece acestea sunt capabile sa lupte impotriva celor mai chinuitoare afectiuni cum ar fi infectiile bacteriene din gat, infectiile urechii sau infectiile urinare.
Dar, oricat de miraculoase ar fi aceste medicamente, administrarea lor in mod corect, nu este chiar asa de simpla. Ele pot manifesta efecte secundare, iar folosirea lor in mod abuziv poate duce amenintarea eficacitatii. Fiecare parinte trebuie sa inteleaga faptul ca in urma administrarii  constante de antibiotice, bacteriile din corpul micutilor ar putea deveni imune la aceste medicamente. Acest lucru nu inseamna neaparat ca antibioticele ar trebuie sa dispara din metodele de tratament, ele avandu-si rolul lor, insa pentru cei mici, ar trebui sa se acorde o mai mare atentie atunci cand ei capata o simpla raceala.
 
Care este „mecanismul de functionare” al antibioticelor?
Antibioticele au o singura treaba, aceea de a descoperi si a distruge bacteria. Ele nu inlatura durerea si nu vindeca tesutul. Prin simpla distrugere a bacteriilor, antibioticele ii dau organismului posibilitatea de a se vindeca si de a se reface mai repede in urma unei afectiuni. Antibioticele nu au nici un efect asupra virusurilor.
Deoarece virusurile reperezinta principala cauza a majoritatii infectiilor care apar la copii (raceala, gripa, rosu in gat si chiar unele infectii la urechi), specialistii recomanda evitarea antibioticelor. Cu toate acestea antibioticele sunt prescrise in cele mai multe cazuri, de obicei, la insistenta parintilor care nu vor sa-si mai vada micutii suferind din pricina unui banal guturai.
De exemplu, in America, doar zece bebelusi din 100 care sunt adusi cu febra la medic de catre parintii lor, sunt infectati cu bacterii. Totusi, la 60 dintre ei li se prescriu antibiotice.

De retinut este faptul ca atunci cand copilului tau i se prescriu antibiotice, pentru tratarea unei infectii bacteriene in organism, trebuie sa urmezi acest tratament pana la capat, si nu sa-l intrerupi imediat ce micutul da semne ca se simte mai bine.
Cand suntem infectati cu o bacterie daunatoare, germenii se inmultesc in organismul nostru de milioane de ori, inainte ca noi sa simtim simptomele bolii. Antibioticele ajutate de sistemul nostru de aparare, pot ucide aceste bacterii.
Daca bebelusul tau urmeaza un tratament cu antibiotice, el se va simti mai bine dupa numai cateva zile, insa acest lucru nu inseamna ca toate acele bacterii au fost distruse. Cand un tratament nu este complet, sistemul de aparare al unei persoane poate distruge doar germenii cei mai slabi, lasand loc urmasilor lor sa se dezvolte. Pentru copilul tau acest lucru poate insemna o revenire a bolii si posibilitatea ca un alt tratament cu antibiotice sa nu mai aiba nici un efect. De asemenea, poate insemna si o rezistenta intarita a bacteriei, aceasta putandu-se raspandi in locurile in care micutul tau intra in contact cu alti copii.
 
Contraindicatii
Multi parinti isi pun intrebarea daca in timpul unui tratament cu antibiotice, exista anumite reguli alimentare pe care cei mici ar trebui sa le urmeze. Raspunsul ar fi simplu. Desi nici un aliment in particular nu ar putea ridica probleme, parintii trebuie sa acorde mare atentie cantitatii de mancare care se afla in stomacul copilului in momentul in care el urmeaza un tratament medicamentos. Anumite antibiotice precum amoxicilina, pot fi administrate pe stomacul gol. Augmentinul, insa, trebuie luat dupa masa, pentru a nu „supara” stomacelul bebelusului. Deoarece indicatiile difera de la medicament la medicament, inreaba medicul pediatru sau farmacistul de doua ori inainte de a-i administra copilului un antibiotic si citeste cu atentie prospectul din cutie.
 
Foarte important este ca in momentul in care ii dai micutului tau antibiotice, sa-l hidratezi foarte bine pentru ca medicamentul sa se raspandeasca eficient in organismul lui.
Exista unele antibiotice care se prescriu de obicei pentru infectii ale urechii, sinuzita sau infectii urinare, capabile sa creasca sensibilitatea la soare.
 
Ca o recapitulare a celor prezentate pana acum, important de retiunt este faptul ca ar trebui sa eviti pe cat posibil administrarea de antibiotice copilului, deoarece abuzul poate duce la o rezistenta a organismului impotriva acestor medicamente. Mai mult, antibioticele sunt capabile sa distruga doar bacteriile, nu si virusurile.

Sfat:
De regula medicamentele sunt disponibile in formule pediatrice, adica sub forma de suspenii din care se prepara siropuri si sunt mai usor de administrat. Daca la un moment dat tratamementul presupune si administrarea unui medicament care nupoate fi gasit decat sub forma de pastile, cel mai indicat este sa o sfarami sub forma de pulbere. Exista si o metoda recomandata de un medic pediatru american care spune ca: odata ce i-ai pus pilula in gurita copilului, sufla-i in fata. Instinctul lui va fi de a inchide ochii si apoi de a inghiti din reflex. Poti sa-i amesteci medicamentele in mancare. Dar nu le dizolva niciodata in laptele din biberon. S-ar putea ca cel mic sa nu manance tot si astfel sa nu stii ce cantitate de antibiotic i-ai administrat.
 
Atentie: Daca belusul tuseste de mai mult timp, nu antibioticele sunt solutia pentru a se vindeca.
Majoritatea bronsitelor sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii, dar pentru a sti cu siguranta motivul pentru care tuseste, consulta medicul pediatru. S-ar putea ca aceasta tuse sa fie rezultatul unei alergii. De cele mai multe ori, dupa o raceala, copilul continua sa tuseasca cateva zile poate chiar saptamani, ceea ce nu inseamna ca are vreo bacterie ce poate fi tratata cu antibiotice.
Sanatate!
 
 
Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| paul0013 a răspuns:

Depinde foarte mult de varsta...

| paul0013 a răspuns:

Depinde foarte mult de varsta....

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună.
Numai cu prescripție medicală și în urma analizelor de sânge și intradermoreacția făcută sunt cele trei criterii care permit sau nu administrarea de antibiotice unui copil. Este foarte valabil și pentru adult.
Pa, pa.

| MisterKat a răspuns:

Din cate imi mai amintesc eu, cand eram mic, mama nu imi dadea medicamente(antibiotice in special)fara prescriptie medicala. Ele trebuiesc luate doar cu acordul unui medic.
Multa Sanatate pentru toti bebelusii!hee hee

O zi/seara faina!

Daniel.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sa stii ca tratamentul cu antibiotice poate dauna daca nu se ia dupa prescriptia medicala... Cel mai bine este sa apelezi la un doctor! El v-a stii ce-l mai bine ce e de facut