Alimente permise
Fainoase - Fainoasele albe trebuie fierte foarte bine si este preferabil sa fie servite sub forma de sufleuri sau budinci. Este permisa si mamaliga, dar foarte bine fiarta.
Carne - Este permisa carnea slaba de vaca, pui sau porc fara grasime. Carnea poate fi servita doar sub forma de rasol, sufleu sau budinca. Pestele alb este de asemenea permis si doar sub forma de rasol.
Branzeturi - Sunt permise branza dulce de vaci, urda si casul nesarat.
Oua - Ouale sunt permise dar numai fierte si moi. Puteti face si ochiuri romanesti (in apa fiarta).
Legume - Legumele permise sunt dovleceii, cartofii, morcovii, mazarea. Legumele pot fi servite fierte sau sub forma de piureuri, supe-creme sau sufleuri.
Fructe - Sunt permise sucurile dulci, piureurile de fructe sau compotul. Nu sunt permise decat fructele dulci (deci, nu si citricele).
Materii grase - Sunt permise untdelemnul, galbenusul de ou, margarina nesarata, untul proaspat.
Bauturi - Este permis sa beti lapte, ceai, suc de fructe dulci (nu citrice).
Dulciuri - Dulciurile permise sunt sucurile de fructe, frisca, compotul, budincile din fainoase si dulciurile pe baza de crema de branza de vaci.
Zahar - Este permis zahar cu moderatie, miere amestecata cu unt.
Alimente interzise
Fainoase - Este interzisa cu desavarsire painea, atat cea neagra, cat si cea alba. Sunt permisi pesmetii special pentru cei bolnavi de gastrita.
Carne - Sunt intersize carnea grasa, pielea de pui, carnea afumata, mezelurile, vanatul, conservele de carne, snitelul, tocaturile si piftia. Sunt intersize de asemenea carnea de peste gras, pestele prajit sau marinat, precum si cel afumat sau conservat.
Branzeturi - Sunt interzise branzeturile fermentate, sarate sau conservate.
Oua - Sunt interzise ouale prajite sau cele fierte tari.
Legume - Sunt interzise legumele tari si crude, cum ar fi ridichile, castravetii, varza, guliile, ardeiul, ceapa, conopida, usturoiul. Nu este permis sa se serveasca legumele prajite. Muraturile sunt de asemenea de evitat.
Fructe - Sunt interzise nucile, migdalele, alunele, fisticul.
Materii grase - Sunt interzise untura, slanina, margarina sarata, grasimile prajite, smantana acra, untul sarat sau seul.
Bauturi - Sunt strict interzise lichiorurile, romul, tuica, sifonul, apa minerala, siropurile, rachiul, cafeaua neagra. Este de asemenea interzis sa consumati bauturi prea reci sau prea calde.
Dulciuri - Dulciurile interzise sunt aluaturile dospite, inghetata, aluaturile calde, prajiturile cu fructe acre, gemul si dulceata. Este bine sa fie evitate acadelele si zaharul ars.
Insanatorire grabnica pentru colegul tau :*
Uite ce am gasit:
Alimentele indicate:
- supele de carne, borsurile, supele-crema;
- carnea, in general greu tolerata de aceste persoane, va fi de vita,pasare, vitel, si doar fiarta;
- pestele slab, fiert, fript sau copt in pergament;
- ouale doar in preparate sau concomitent cu alte alimente (budinci);
- laptele dulce este foarte greu digerat in aceste cazuri si de aceease recomanda derivatele de lapte: iaurtul, laptele acidulat, chefirul, branza de vaci;
- legumele tinere, bine fierte, preparate ca soteuri, ciorbe si supe-cremade legume;
- fructele se consuma sub forma de compoturi neindulcite, sucuri defructe, mere coapte fara zahar. Unele se pot consuma si crude, dartrebuie sa fie bine coapte: caise, prune, piersici, fragi, zmeura;
- prajituri cu mere si branza, biscuiti, insa dulciurile, mierea sunt, in general, greu suportate.
Sucuri de: mere, pere, struguri, portocale, ananas, piersici si pepene galben. De asemenea, laptele batut si branza proaspata de vaci.