Da, edemul pulmonar este acumularea de apa in alveolele pulmonare (spatiile aeriene). Se datoreaza insuficientei cardiace stangi. Practic inima nu mai poate pompa sangele in aorta si acesta ramane in vasele pulmonare. Presiunea crescuta a sangelui din vasele pulmonare determina iesirea plasmei in alveolele pulmonare. Se respecta legea vaselor comunicante: lichidul trece din recipientul cu presiune mare (vena pulmonara si ramurile ei) in recipientul cu presiune mai mica (alveolele pulmonare).
Bună.
Uite mai exact ce înseamnă edem pulmonar: invadare a alveolelor de către plasma sangvină care a traversat peretele capilarelor (vase mici). Un edem pulmonar este cel mai frecvent de origine hemodinamică, legat de o creștere a presiunilor în circulația pulmonară. Aceasta poate fi datorată unei proaste funcționări a inimii, unui puseu de hipertensiune arterială sistemică sau unei hipervolemii (creșterea volumului sangvin). Mult mai rar, edemul pulmonar poate fi consecința unei alterări a permeabilității capilarelor pulmonare de către agenții infecțiosi (virusul gripei, unele bacterii) sau toxici.
Simtomatologie: în edemul pulmonar acut, apar brusc la bolnav o gâfâială intensă, ceea ce-l obligă să stea așezat sau în picioare (ortopnee), precum și o tuse, însoțită uneori de expectorații spumoase rozalii caracteristice. Apariția mai mult sau mai puțin rapidă a semnelor (edem subacut) depinde de modul de evoluție al insuficienței ventriculare stângi.
Auscultarea inimii indică o tahicardie (accelerarea ritmului cardiac), cea a plămânilor raluri uscate, zise crepitante, cu predominență la baza plămânilor. Alte semne de insuficiență cardiacă periferică (creșterea mărimii ficatului, turgescența venelor jugulare) sunt mai rare, edemul pulmonar manifestându-se mai ales atunci când insuficiența ventriculară stângă nu este însoțită încă de complicația unei insuficiente ventriculare drepte.
Pa, pa.