Http://www.hobbybucatar.ro/......uscat.html
Nimeni nu contestă beneficiile pe care le aduce polenul uscat, însă cele mai recente studii din domeniul apifitoterapiei au evidențiat faptul că atunci când polenul este uscat la căldură, se distrug lactobacilii, bifidobacilii, drojdiile conținute în el precum şi o mare parte din vitamine, enzime, pro-enzime, reducându-se foarte mult efectele benefice ale polenului.
Prin acțiunea de uscare a polenului, lactobacilii care ajută la purificarea, protejarea şi regenerarea florei intestinale sunt distruși. Din acest motiv, polenul crud este o alegere mai bună şi mult mai eficientă în tratarea afecțiunilor din sfera colonului și a tranzitului intestinal, iar calitatea lui în acest sens este incontestabilă. Mergând cu comparația până la elemente microscopice, toate înclină balanța în favoarea polenului crud. Polenul crud conține o mare varietate de vitamine, enzime, microelemente care sunt dificil de găsit într-un alt produs natural.
În polenul crud se găsesc practic toate elementele chimice care constituie corpul omenesc.
Polenul și mierea sunt singurele resurse alimentare care conțin 22 de nutrienți. În polenul crud se regăsesc toți micronutrienţii atât de importanți pentru sănătatea noastră care lipsesc din alimentele moderne rafinate şi supraprocesate. Polenul crud este un veritabil aliment echilibrant, dinamizator şi revitalizant al organismului uman.
Polenul crud este în sine, o generoasă ofertă de vitamine, atât liposolubile A (şi provitamina A), D, E, F, cât şi hidrosolubile C, P (rutin), acid folic, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B8 (H), conţinând atât macroelemente minerale Ca, Mg, P, K, Na cât şi microelemente Cu, Fe, Mn, Ni, S, Se, Si, Zn, B, Co, Cr, I, Mo.
Polenul crud reprezintă una din cele mai bogate surse cunoscute de seleniu. Seleniul este un antioxidant puternic, lucru cunoscut deja de multă vreme, iar după nuca de Brazilia, polenul este creditat ca a doua sursă naturală de seleniu.
Seleniul este esențial în procesul de eliminare a metalelor grele din organism şi în general, pentru detoxifierea organismului. Datorită efectelor sinergice ale diferiților factori antioxidanți şi de eliminare a elementelor toxice din organism, polenul crud este un aliat preţios în purificarea şi întărirea organismului, asigurând un metabolism celular sănătos.
Este recunoscut faptul că antioxidanții au un rol important în prevenția şi tratarea cancerelor. Antioxidante puternice, vitaminele A și E, se găsesc în mari cantități în polen crud. De asemenea, flavonoidele din compoziția polenului crud oferă o intensă acțiune antioxidantă. Polenul crud este un ajutor prețios în chimioterapie şi radioterapie, şi ajută de asemenea în combaterea efectelor secundare ale chimioterapiei si ale iradierilor.
Substanțele antioxidante, prezente din belșug în polenul crud, precum şi flavonoidele conținute de acesta sunt o sursă redutabilă contra îmbătrânirii şi uzurii premature a organismului. Polenul crud este un puternic detoxifiant natural al organismului, iar consumul său sistematic permite evitarea îmbătrânirii premature, contribuind astfel la menținerea longevităţii.
Alte efecte şi beneficii miraculoase ale folosirii polenului crud
Polenul crud acţionează ca un adevărat medicament natural împotriva următoarelor afecţiuni:
- polenul crud este un reglator perfect al funcţiilor digestive;
- polenul crud are un puternic efect stimulent, tonic, antiseptic şi antibiotic puternic;
- polenul crud îmbunătăţeşte considerabil activitatea creierului, fiind foarte util pentru persoanele care desfăşoară o muncă intelectuală, crescând capacitatea de concentrare şi eliminând oboseala cronică;
- polenul crud combate stările de slăbiciune şi anemiile;
- polenul crud stimulează creşterea armonioasă în cazul copiilor;
- polenul crud combate eficient nevrozele, stresul, surmenajul, neurastenia şi depresiile;
- polenul crud este un foarte bun întăritor al inimii şi este foarte eficient în majoritatea bolilor circulatorii;
- polenul crud ajută la dizolvarea calculilor biliari;
- polenul crud este foarte indicat în afecţiunile aparatului respirator – bronşite, tuse, gripă;
- polenul crud ajută foarte mult la refacerea florei intestinale, fiind un minunat probiotic vegetal.
http://www.doxologia.ro/......ministrare
Polenul pare sa fie sigur cu toate ca specialsitii se mentin destul de rezervati daca este vorba sa recomande polen pentru o afectiune specifica. El stimuleaza functiile organismului, insa eficienta sa in combaterea unor boli nu a fost inca demonstrata. Insa polenul poate sa fie implicat si in aparitia unor fenomene alergice importante. In cazul in care exista alergii alimentare documentate, specialistii recomanda ca polenul sa fie evitat.
Ingestia de polen, survenita pe un teren atopic, poate fi raspunzatoare de aparitia dispneei, pruritului si urticariei tegumentare, edemului glotic si chiar a anafilaxiei. De asemnea, polenul nu este considerat sigur pentru femeile insarcinate, indiferent cat de multe subsante nutritive ar contine. El nu trebuie consumat ca atare nici in perioada de lactatie si de hranire la san a bebelusului. Acest fapt se datoreaza in principal riscului ca polenul sa contina si anumite pesticide sau fertilizatori artificiali, precum si fungi si bacterii, in cazul in care nu a fost depozitat corespunzator.