Amuzant, multumesc.
Dar pe unii ne obliga viata sa parem cum vrea lumea sa ne trateze. Dar poti sa acuzi comportamentul diferit ca fiind ceva "gresit" despre care stii, cand ala habar nu are cum traieste o persoana normala si nu este alegerea lui sa traiasca asa diferit.
Chiar trebuie sa adaug, ca puteti sa fiti siguri de mine ca as fi eu soldat sau spion, cand hey sunt inconjurata de persoane care baga nasu sa spioneze sa joace roluri de soldati in treburile mele, si hey n-a fost alegerea mea sa fiu dezvirginata de un k care se distreaza. Deci nu este nici unul cuvantul care imi descrie ghinionul, descrie pe cei care ma sperie.
Si apropo despre mine sunt genul de om care nu ma "uit" la multe lucruri, evit. Deci total opus "spion", iar "soldat" iar, este amuzant ca sunt omul opus, eu sunt schiloada care mananca bataie. Si da, m-au lovit baietii si au furat de la mine. Despre cuvantu "virgin" nu m-a facut viata nici fata, cand eram mica eram aczuata ca as fi "baiat" desi nu aveam nici un stil masculin, nu suport, si ba exceptand experienta ingrozitoare de la 16 ani, n-am avut nici o relatie, baiatu era foarte inalt (nascut cu destule luni dupa mine)si isi batea joc de mine (se distra), m-a obligat sa fiu cu el, nu puteam scapa de el. Deci eu la varsta mea sa nu o mentionez, sunt blocata la "nu am facut x nicioadata, nu stiu cum se simt oamenii ce diferit este asta in viata cuiva, dar hey am vrut si eu cand aveam varsta, aveam niste chefuri imense trebuia sa ma ascund in rusine ca nu stiam pe nimeni nu puteam avea eu, vai ce-si bateau joc de mine (au fost zvonuri de mine acuzandu-ma de tot felul de nereguli, si nici macar nu am avut vrodata o relatie si da ma supara tare asta, ca nu voiam sa ajung la varsta asta in situatia asta) si nu stiu de ce trebuie sa fiu o ghinionista". Lumea asa, subiectul asta ppublic liberi toti peste tot, dar eu? Pentru mine e o inchisoare cand trebuie sa vad subiectul asta, pentru ca hey am suferit foarte mult batjocorita in "neajunsul asta", adica de ce nu puteam si eu sa am o relatie normala de ce trebuie sa fiu considerata "prost." tocmai eu neavand voie sa ma apropii de baieti? Pai nu am voie sa ma apropii de baieti ca lumea sa nu ma mai considere asa (ca e ilegal si hey intru in belea ca zice unua sa ceva? Dar de ce itnru eu in belea cand cineva zice ceva urat de mine desi nu-i adevarat de ce sunt in belea?), trebuie sa-i evit, si atunci eu sunt la inchisoare, ca nu am de unde pe cineva ca trebuie sa ma "izolez" de "zvonul asta". Sa am n-am putut, decat sa fiu considerata ditamai chestia in mintile altora, si sa am real nici macar sa stiu n-am putut. Cum vine asta? Trebuie sa fiu in inchisoare reala ca gandeste lumea gresit despre mine? Cad aia care chiar face si are atatia, toti sunt indragostiti de ea o slaveste ca pe dz.
Eu, care respect proprietatea altcuiva, eu trebuie sa fiu "furata" de unii care deja au mai mult, si vor lucrul meu. eu, mi se urla "dumenzeu te vede imparte" eu saraca de mine trebuie sa ii dau bogatului pentru ca ma sperie cu dz, el e bogat asa imbogatit, eu stau saraca in frica ca de fiecare data cand am ceva se urca cersetorii pe mine. Dar nu trebuie respectata proprietatea altcuiva si "iubita" proprietatea personala? Sunt eu nebuna, proasta?
Nu. ești o entitate deosebită, având în vedere ce comiți aici. Ca să nu rămân complet șocat de ceea ce citesc aici, o să folosesc umorul. O să te trec la MDIO, Material Didactic în Istoria Omenirii.
Da si nu, depinde de context, acesta fiind cel mai important in toata ecuatia noastra.
Fobia este o boala. Frica nu.
Fobia este irationala ( pleonasm, pentru ca fobia este de fapt o frica irationala, dar l-am folosit sa intelegi mai bine ), De exemplu fobia de spatii inchise.
Multe persoane nu pot sa faca un RMN deoarece nu se simt confortabil ( au o teama ) in interiorul aparatului, fiind un spatiu foarte mic, desi chiar nu li se poate intampla nimic rau. E deschis la ambele capete si e loc mai mult decat suficient sa intre aer, deci nu e vorba ca te sufoci sau altceva, ai un medic care te supravegheaza, au mai trecut milioane de alte persoane prin asta si n-au patit nimic rau, etc.
Totul pleaca de la creier, sunt multe boli omul e o fiinta foarte vulnerablia in sec 21.
Frica este un mecanism de aparare, nu-i poti spune unui mecanism de aparare ca este o boala, dar da, poate fi periculoasa in unele cazuri cand frica este nejustificata.
Din ceea ce-mi spui reiese faptul ca orice lucru intalnit pentru prima oara in viata asta nu poate genera frica, pentru ca nu ti-a cauzat o trauma. Eu cred ca explicatia se afla in mileniile prin care s-au transmis genele de la o generatie la alta. Pana si papilele noastre gustative ne avertizeaza de un potential pericol atunci cand intalnim gustul de amar, acru, ca poate fi otravita mancarea respectiva, desigur chimia alimentara a schimbat acest aspect, iar acum otrava ne este servita cu un gust placut. Cred ca exista si frici nejustificate, prezente doar in capul nostru care ii amplifica puterea.
Pai, asta nu-mi pot explica: cum poti constientiza ca ceva iti genereaza frica daca acel ceva nu a interactionat cu tine?
Eu zic ca fricile innascute sau instinctuale pot fi diferentiate de cele cauzate de stimului, de asta si intrebarea.
Pare ciudat, insa n-am dat pana acum de vreo frica nejustificata.
Hmm... destul de interesant exemplul, nu apare in urma unei traume, dar este justificabil, deci o combinatie din idile noastre.
Am o banuiala ca frica nu intra in categoria instinctelor de supravietuire, pana la urma de asta avem un SNV simpatic care sa reactioneze la stimuli imprevizibili, deci cel mai probabil frica nu este un instinct, mai mult un sentiment constient, zic eu.
Tu ce parere ai?
Sistemul nervos vegetativ simpatic reactioneaza la stimulii din situatiile neobisnuite (cand te sperii, tresari, cand cineva bate cu ciocanul, inchizi ochii, etc.) se ocupa cu deciziile imediate, de asta zic ca nu prea vad cum frica face parte din instinctele de supravietuire, caci situatiile care necesita aceste instincte sunt majoritar, daca nu, toate, guvernate de SNV simpatic.
Eu il consider instinct de supravietuire, ideea ca este o consecinta a unei traume cade categoric. Daca cuiva ii este frica sa se afle in largul marii, atunci n-o sa-l arunc in larg de pe un vapor, chiar daca stie sa inoate, consider ca frica il tine departe de pericol. Chiar si in natura animalele stiu cand sa lupte si cand nu, chiar daca pot castiga lupta este mai bine sa fuga pentru ca dupa o lupta pot ramane fara energie si sa devina prada usoara apoi.
Nici eu nu citesc tot uneori.
Fobiile sunt de la experiente neplacute, care nu vi le amintiti, sau uneori vi le amintiti sunteti constienti. Nu-i mereu viata anterioara cauza, de exemplu eu n-am avut fobii la inceputul vietii, au aparut mai tarziu. Si imi aminteam experienta neplacuta de fiecare data cand aveam "fobia" in fata mea. Si da se vindeca, cand poti face acel lucru sa treci peste. Adica daca iti e frica de inaltimi, n-o sa mori daca te urci pe acoperis, dar conteaza si ceea ce simti inauntru, cand esti pregatit te duci sa te vindeci.
Fobie nu cred ca am avut, dar sa fiu intre "prieteni" mereu am avut o obsesie care probabil a devenit o "fobie".
Uneori frica te salvează de la pericol, alteori nu te lasă să te bucuri de viață și te macină.
Depinde cât este de mare, în ce împrejurimi și cât de des apare.
Super raspuns.
Nu te lasa sa te bucuri de viata cand devine boala adica anxietate si fobie aiurea, anxietate e frica fara sa cunosti motivul, fobia e aia cand cunosti motivul, eu am avut si e groaznic. Daca nu ai motive chiar reale, iti inventeaza, ai scenarii in care ai fi nasol si ai teama, de ex "aoleu, daca eram eu in locul aluia pe care l-a batut politia?".
Desi asta nu se va intampla vreodata, ca niciodata nu vei fi in acea situatie, ca aluia i-a tras-o pe drept, dar iti imaginezi tu ca...
Sau "aoleu am diabet", si daca n-ai zici "si daca o sa am, sa ma masor si maine ca daca apare?".
Deci trebuie delimitat si spus clar cand e ok si cand nu e.
Frica normala da, ne scapa de pericole si apare doar atunci cand apare pericolul real! Si trece imediat ce pericolul real trece. Doar aia e normalitatea.
Multe de spus insa ca sa o pastram scurta
Frica nu e o boala.
Frica te fereste de pericole, reale sau imaginare. ea nu e periculoasa. Poate fi un obstacol sau blocaj pentru tine in a face multe in viata insa.