In guta primara, adesea avem de-a face cu un factor ereditar, genetic, care provoaca tulburari enzimatice la nivelul metabolismului purinelor (compus organic din acidul uric). Sedentarismul, obezitatea, alcoolismul si factorii alimentari (pe primul loc carnea, in special carnea de vanat, maruntaiele, carnea de oaie, miel) joaca un rol favorizant evident.
Nu, nu este ereditara, darunele tulburari metabolice care pot determina si guta pot fi ereditare. Daca un parinte a avut guta, este bine ca urmasii lui sa urmeze un regim de viata care s-o preintampine (fara prea multa carne rosie, vanat, mezeluri, cu alimente preparate mai mult prin fierbere si mai putin prin prajire, fara exces de proteine animale si deficit de fructe si legume).
Guta se datoreaza unor deficite metabolice care se pot transmite ereditar. De aceea este recomandabil ca urmasii celo cu guta sa respecte de-a lungul vietii un regim alimentar cat mai sanatos, sarac in carne rosie si proteine animale si bogat in fructe si legume.
Eu stiu ca guta este o boala dobandita si nu ereditara.
"Guta cronica apare dupa varsta de 50 de ani si are "in spate" ani buni de boala, cu numeroase puseuri. Caracteristic acesteia este toful (formatiune nodulara), a carui localizare poate fi extraarticulara (pe tendoane si sinovii) sau articulara (cu deformari asimetrice si distrugeri de masa osoasa). Din aceasta cauza boala se mai numeste si "guta tofacee a articulatiilor".
Afectiunea intereseaza aproape in exclusivitate barbatii, incepand de la varsta de 30-40 de ani, si este asociata cu litiaza urica. La femei, apare mai ales la menopauza.
Depinde. Exista 2 tipuri de guta! Exista o guta primara (primitiva) cu caracter familial, ereditar, si o guta secundara, care poate apare in boli diferite (in boli ale singelui, in boli endocrine, in boli de piele, cum ar fi psoriazisul, in boli profesionale, cum ar fi saturnismul)
Nu tocmai. Putem vorbi de un determinism genetic – metabolizarea protidelor difera de la un om la altul. La unii apare un exces de productie, ceea ce duce uneori la guta. De asemenea, guta mai apare la cei care nu elimina prin urina protidele. Dar chiar daca suferi de cele de mai sus, daca te ai grija sa nu faci excese in consumul de carne&mezeluri, poti evita imbolnavirea cu guta.
anonim_4396 întreabă:
anoooonimm77 întreabă: