Medicul specialist a facut rezidentiatul si a promovat examenul de specialitate. Dupa minim 5 ani de medic specialist, poate sa dea primariatul si sa devina medic primar (e si asta un examen). Medicul primar nu trebuie niciodata consultat in locul specialistului. Daca specialistul considera ca situatia este atat de grava sau de rara incat sa necesite consultul unui coleg mai batran/experimentat, va va trimite la un medic primar.
Medicul primar obtine acest post in urma unui concurs si este superior medicului specialist. Medicul specialist este pregatit intr-un anumit domeniu [radiografie, chirurgie, pediatrie, genecologie.]cunoscand temeinic o anumita disciplina medicala. Medicul primar acorda asistenta medicala in specialitatea medicina generala, medicina de familie, acorda asistenta medicala de urgenta la limitele competentei profesionale ce îi revin din autorizatia de libera practica, prescrie tratament. Medicul specialist este subordonat medicului sef de sectie, are in subordine cadre medii. Examineaza bolnavii si asigura servicii optime de diagnosticare si tratament pentru bolnavi. Medicul primar este cel mai inalt grad medical si este superior medicului specialist.
Orice medic, de orice specialitate, isi poate da primariatul dupa 5 ani de vechime in specialitatea respectiva.Nu devine cel mai tare din toata parcarea, cum crede M. S! In orice sectie, din orice spital pot fi mai multi medici specialisti si mai multi primari. Unul dintre ei e sef de sectie, nu toti primarii sunt sefi.
Primarul are mai multa experienta si automat este mai scump decat specialistul ( atat in privat cat si la stat ), asta e ideea de fapt.