Buna,
Depinde pe cine intrebi asta.
Unele persoane sunt mai superficiale si nu inteleg ca nu e vina nimanui ca s-a nascut sau sufera de o anumita boala.
Unele cum sunt anxietatea sau depresia pot fi tratate si depasite cu rabdare si ambitie.
Da, sunt considerate boli psihice si esti tratat de un psihiatru.
Cred ca "rusinea" este o prostie in cazul asta, ca de mergeai la medic in faza incipienta si lasa-i rusinea la o parte, nu se ajungea la schizofrenice si alte boli grave si puteai primii ajutorul necesar, fara sa evolueze boala.
Fiecare sufera de anxietate intr-o anumita etapa a vietii, este ceva natural si inevitabil.
Când eram în liceu aveam un coleg care avea schizofrenie și era considerat nebun de majoritatea colegilor, dar nu și de mine, deci depinde și cum te manifești chiar daca ai aceste lucruri. El se manifesta urat, gen dădea cu picioarele în ușă, mânca ghiozdanul și chestii de genul.
Anxietatea nu este la nivelul schizofreniei sau depersonalizarii, sa ne intelegem, e ceva subclinic, pe cand schizofrenia e ceva clinic. De anxietate se scapa usor, nu e problema. Celelalte doua sunt boli psihice pe cand anxietatea e o stare afectiva.
Anxietatea face parte din categoria tulburarilor mentale, la fel ca schizofrenia, depresia sau bipolara. Gasesti asta in Manualul de diagnostic a tulburarilor mintale, ed. 5. Ca e clinica sau subclinica tine de severitatea simptomelor. De anxietate nu se scapa neaparat usor, depinde de ce factori declansatori sunt, daca e trasatura sau doar o simpla fobie, spre exemplu. Evident, anxietatea nu afecteaza la fel de mult viata pacientului ca schizofrenia.
De când face parte anxietatea de boli mentale. Schizofrenia e cu totul altceva. Anxietatea se dezvolta doar din fobii si frici neinfruntate, care se aduna de la cel mai mici la cele mai mari. Orice stagneaza moare.
Am facut trimitere la cel mai actual manual de diagnostic al tulburarilor mintale. Tot ce am scris poate fi confirmat de orice psiholog care lucreaza intr-o paradigma validata stiintific. Spre deosebire de raspunsul tau, care nu e deloc fundamentat si nici acurat.
Psiholog, gandeste un psiholog binenteles ca o catalogheaza ca o boala exista enspe mii de panicati doar cu asta isi face serviciul, nu?
At some point you have activated the anxiety response in your subconscious mind – the catalyst of that anxiety is irrelevant, so lets forget that for now.
PLEASE understand that anxiety isn’t an illness, it is the EMOTION OF FEAR, a chemical and electrical reaction within the brain that gives us the experience of fear. It’s just that, at this moment, it’s firing when it shouldn’t be, but we can fix that.
The anxiety response, often called the ‘fight or flight response’ is the human ‘risk analysis and reduction process’ and should activate when real threat is present. When appropriate, the anxiety response deals with real threat and then switches off when it has been dealt with. You’ll be familiar with the effect when someone jumps out at you, when you brake suddenly to avoid a crash or when you see someone fall etc. The fear response is activated and then, when the threat has gone, your anxiety settles back down.
Various hormones, including adrenalin, are released during the anxiety response in order to prepare the body for action during which your entire body goes through many harmless, but sometimes uncomfortable, changes. Once action has been taken, the anxiety response deactivates.
Exista si psihologi care nu fac asta doar ca sa isi largeasca buzunarul. Ce ai scris tu aici nu ee identic cu ce ai postat in engleza. Pot gasi niste nereguli si in textul din engleza. Anxietatea este o tulburare. Frica e cea normala din punct de vedere evolutionist, intr-un context in care exista o amenintare reala pentru om. Ea declanseaza raspunsul de tip lupta sau fugi. Cand frica devine patologica dam inspre anxietate. Anxietatea inseamna frica nerealista, in absenta unui pericol real. Pericolul e vazut mult prea mare. Anxietatea poate lua diverse forme. De exemplu, in fobii, frica de un soarece e nerealista pentru ca oamenii au incetat demult sa moara din cauza rozatoarelor. In anxietate sociala, frica e nerealista pentru ca supraestimezi amenintarea si ajungi sa te temi excesiv de cum te vor evalua oamenii. In anxietate generalizata frica e prezenta in mod excesiv, in majoritatea contextelor vietii, si se manifesta sub forma de neliniste, oboseala, insomnii etc. Lista poate continua, caci exista mai multe tipuri de anxietate. Diferenta dintre patologic si non-patologic (anxietate vs. frica) e data de severitatea fricii, multitudinea de contexte in care apare si de faptul ca afecteaza functionarea.
Bine aia patologica are legatura si de efectul de inghet pe lângã luptã-fugi plus alte traume.
Nu e, cine vede bunătatea din tine te place şi aşa, indiferent că ai aceste "boli" sau nu, contează mai mult persoana din interior, nu chestiile de afară care o fac să fie închisă în ea.
Anxietatea ca anxietatea, la schiofrenie ai halucinatii care nu-ti dau pace daca nu-ti iei medicamentele in fiecare i.E o boala, nu e nimic rusinos si nimic de care sa faci misto.Cred ca o persoana nu poate sa se injoseasca mai mult ca atunci cand face misto de o alta din caua aspectului fiic sau din caua unei boli/afectiuni.
Sunt multe specimene care fac mişto de asta şi găsesc ceva amuzant dar dacă ar fi ei în situaţia aia sigur nu le-ar plăcea...
Ignoranti.Ce dracu sa le ceri?
Păi nu ai ce să le ceri că o fac doar în faţa clasei sau când sunt multe persoane în jur.
Ar trebui sa fie la fel de mare rusinea ca si atunci cand esti racit sau ai o zgarietura. Nu ai ales tulburarea respectiva, nu are de ce sa iti fie rusine ca o ai.
Nici o boala nu este o rusine. E o afectiune. Nu e ceva ce ai ales tu sa ai, nici nu ai gresit tu cu nimic. Suntem in secolul 21, nu in evul mediu, desi vad ca unii au ramas in evul mediu. Sufar de depresie anxioasa si nu imi e rusine deloc. Nu am gresit cu nimic. Incerc sa fac tot ceea ce pot sa ma vindec. Rusine e sa fii rau, ignorant, dispretuitor fata de problemele semenilor.