Se pot consuma: vinul alb (sa nu fie dulce), rachiul/tuica, coniacul ocazional si cu moderatie (cam 50 ml). Insa in DZ-ul combinat cu obezitate (in general, pentru diabetul de tip 2 predomina obezitatea) nu este indicat consumul de alcool. De ce nu se inteleg bine alcoolul si diabetul? In primul rand, alcoolul inhiba gluconeogeneza (formarea de glucide) si astfel, poate cauza hipoglicemie. Medicamentele care se dau in DZ-ul de tip 2, indiferent de felul lor: biguanide (gen Metformin/Siofor), sau sulfamide (de ex. Tolbutamid), sunt si ele hipoglicemiante (scad glicemia). Deci antidiabetice orale + alcool nu e o combinatie prea buna, poate sa duca la o hipoglicemie severa. In plus, alcoolul (consumat frecvent si peste limita de 50 ml) poate creste nivelul trigliceridelor circulante (din sange), si deci si a colesterolului, si de aici rezulta riscul aparitiei complicatiilor cardiovasculare, a retinopatiei diabetice, a gangrenei piciorului (pentru. ca se infunda vasele de sange si nu se mai iriga bine tesuturile); in plus poate aparea neuropatia alcoolica, pancreatita sau eventual ciroza (ultimele sunt rare, eu ti-am prezentat posibilitatile in functie de nivelul de alcool consumat, de la ocazional la frecvent, si de la frecvent la zilnic).
Bauturi acre, adica un vin acrut, rachiu scade glicemia, dar baut in mici cantitati, fara abuz
De preferat nu.Regimul alimentar si respectarea tratamentului este cheia unei vieti normale pentru un pacient cu diabet!
alecs_5368 întreabă:
alecs_5368 întreabă:
anonim_4396 întreabă: