Consuma saptamanal 1 lingurita de SCORTISOARE (macinate), indiferent in ce mancare (cafea, prajitura etc.)!
Iti va repune in functiune pancreasul.
Am facut si asa, s-a pus pe dracu in functiune, am facut in 2016 ca atunci acasa la testul cu paine alba 150 g (75 g carbo), tot 149 peste 140 a iesit la 2 ore, si tot asa mi s-a zis sa fac, ce zici tu.
Altora le-a iesit si 88 la 2 ore dupa aceiasi paine, ca am testat.
Dar asta cu miscarea e relativa, era in 2009 martie, eram f activ sportiv, la 1, 7 m aveam 59 Kg si la o ora de la glucoza aveam 187, si bazal 99.
Iar altii ca am vazut... aveau bazalul 77, la o ora un 136 maxim, deci sub 155.
F tare!
Si am usa in usa pe unu de 57 ani, 1, 7 m, 150 kile si are glicemia 82 bazal 80-85 mereu.
Astia tot o scalda, dar nu zic sincer ca genetica e rules.
Cand ai facut sport, si pulsul tau a scazut rapid inapoi la normal, dupa efort.
De atunci te-ai batranit si tu, incepi sa percepi efectele.
Trebuie sa inveti sa traiesti calm, cu grija, sa ai o viata fara excese (mai ales nu impulsive). Lasa-ti organismul sa-si faca treaba, chiar daca cu trecerea varstei o face tot mai dificil (avand tot mai mult de reparat)! Ajuta-te cu natura, e cel mai bun "spital"!
Sanatate multa!
Daca nu ai probleme de coagulare a sangelui, atunci nu-ti face griji!
Coagularea inceata este primul semn ca trebuie sa ai grija cu zaharul.
De asemenea, daca glicemia iti urca peste 180-200, testat la intervale de 2-3 zile (si n-ai consumat deloc dulciuri in ultimele 36-48 ore), atunci trebuie sa-ti faci griji.
Nu de alta dar eu sunt cu dulciurile, nu-s genu sa stau pe restrictii o viata.
Acum ai analize bune, dar dacă nu stai pe restricții, te îndrepți spre.
Ma, la asta e ca la f nu f vremea p trece. Cam asa si aici, mananci nu mananci, daca vine, o sa vina oricum, ca, cu mancarea agravezi in sens ca mai devreme apar valori mai mari care poate face rau, e corect daca la asta te referi, dar nu ca are treaba cu apropierea de...
Iar la aia care nu vine, ca mananca, ca nu, tot nu vine. Cel mult se ingrasa si in urma unei obezitati serioase, poate sa apara si un diabet, dar asta e altceva.
Mmm, nu era bine 110 ala, chiar daca ai mancat ce ai zis.
Trebuia sa fie sub 100.
Eu am mancat de ex in 2010 10 ciocolate de 100 g odata ca eram nebun patologic cu mancatul, si la 4 ore aveam 66, asa ca..., era cam mica dar aia e.
Nu trebuie să fie mereu sub 100 ca să fie considerată normală. Glicemia poate avea variații.
https://images.app.goo.gl/JH4RQCQSdjuWW8Wt8
Ba da, arata si in tabelul ala la Fasting (pe nemancate) unde e cu verde! 80-100, mereu trebuie sa fie pana in 100 pe nemancate, are variatii intre 80 si 99 inclusiv doar.
Asociatia de diabet SUA a zis ca range e 60-100, deci are mult loc de variatie, deci sa nu ne amagim...
Impaired glucose este deja prediabet, si e normal ca are range mai sus, noi ne refeream la sanatosi.
DIabetic e clar ce inseamna, la fasting zic.
Tot ce e de la 100 in sus, e prediabet (dupa standardul medical) asa cum apare si in tabel.
100, nu 101.
Bine, asta e valabil acolo unde range pe buletinul de analize e 60-100, regina maria, Synevo asa au.
Ca daca scrie maxim 105, daca ai 102, e ok. Adica daca au alti reactivi si e altfel valoarea, de ex la Medlife ai maxim 105, deci 104 inclusiv.
Pancreasul secreta doi hormoni pentru reglarea glicemiei : insulina, care scade nivelul glicemiei si glucagonul, care creste nivelul glicemiei.
In urma analizei, se observa ca glucoza nu este sintetizata in mod eficient, iar asta poate insemna ca te indrepti catre diabet, dar poate fi si o insuficienta hepatica.
Diabetul zaharat nu este provocat de consumul propriu-zis de zahar.In diabetul de tip 1 este vorba de faptul ca sistemul imunitar ataca celulele pancreasului si acesta nu mai poate secreta insulina si cei care sufera de aceasta boala, depind pe viata de insulina injectabila. Diabetul de tip 2 se manifesta prin pierderea capacitatii pancreasului de a secreta insulina necesara, aceasta fiind insuficienta si se dezvolta si o rezistenta la insulina.
Chiar daca consumul propriu-zis de zahar, dulciuri, carbohidrati NU provoaca diabetul (acesta este doar un mit pornit de la ideea ca boala se numeste "diabet zaharat", iar oamenii se gandesc automat la zahar), dupa imbolnavire va fi absolut necesar sa ai o dieta restrictiva in ceea ce priveste aceste produse pentru a nu suprasolicita corpul.
Daca imi permiti un sfat, ai putea face si cateva analize pentru a exclude insuficienta sau alte afectiuni hepatice, chiar daca in mod automat te gandesti la diabet, avand in vedere ca si mama ta sufera de aceasta boala.
Stiu ca nu se face de la dulciuri si am zis de n ori asta peste tot cand a fost subiectu, parca si aici pe undeva.
DZ 1 nu e cazul, ca ala se face in copilarie.
Stiu si de DZ 2, e clar ca aparent au aparut probleme, insa credeam ca ar putea fi si alta cauza.
Si tocmai de aia am facut si teste hepatice, la rinichi si au iesit toate bune.
Aia cu dieta sa faca altii, eu nu fac orice ar fi, mai ales ca eu sunt f papacios.
De ex mie la paine cu dulceata a sarit la 227 la o ora, si la prietenu meu la 137, am mancat amandoi acelasi lucru si tot atata cantitate, pai da-o dracu...
La 2 ore la mine era 160 deci peste 140, la el era 107.
Imi cer scuze, nu am stiut asta; era doar o informatie pentru ca stiu ca multi asta cred, dar ma bucura enorm faptul ca mai sunt si oameni care se informeaza cu adevarat.
In cazul in care ai exclus insuficienta hepatica sau alte afectiuni ale ficatului, atunci in mod clar te indrepti catre un diabet de tip 2.
Cat despre dieta, eu te inteleg si sunt in totalitate de acord ca poti manca absolut orice atata timp cat si organismul este sanatos si sintetizeaza toate substantele.Insa daca vei ajunge sa ai diabet, vei fi nevoit sa o faci, din pacate.Nu pentru ca iti va impune cineva, ci pentru ca fizic nu vei putea sa mananci orice.
Da, am zis sigur si aici pe forum ca nu se face de la dulciuri, cine e sanatos il face daca ii injecteaza cineva streptozotocin sau aloxan, alea distrug celulele de insulina, dar aia e altceva, se foloseste in lab la soricei sa le induca diabetu pentru experimente.
Deci in afara de fond toxic, nu se face diabetul daca omu n-are gene defecte, sa fie clar.
Obezitatea poate da diabet, dar... daca e prea sus.
Pai eu mananc orice o fi, nu conteaza, poti fizic sa mananci doar ca poti avea probleme. Nu consider ca trebuie sa ma frustrez din cauza a ceva ce nu-s eu vinovat.
Eu sunt omu ala care de al dracu mai rau face la o adica.
Am un "defect", tin mult la calitatea vietii, nu la durata ei.
Nu se pupa deloc cu mine cand eu mananc si 12 clatite cu Nutela sau dulceata odata.
Sau un cozonac de 450 g cu ciocolata in el...mmm...
Pai da...am luptat sa-l dam pe ceausu jos tot sa facem foamea?! Haha. Pai eu l-am urat tocmai ca nu se gaseau dulciuri occidentale.
Eu ma mir cum de astia cu diabet rezista sa stea pe atatea restrictii, pe bune.
Azi m-am dus la cora si am luat o bagheta din aia de paine alba asa proaspata si putin crocanta coaja.
M-am dus acasa, puneam cu lingurita Nutella pe ea si da-i si trage, era de vis. Era durere de bun.
Este doar o idee, daca doresti sa te documentezi putin despre aceste lucruri (in cazul in care nu ai facut-o deja), poate ti se vor parea interesante si benefice.
Ia un supliment alimentar cu tot complexul de vitamine B si important, un supliment cu vitamima D, mai ales ca s-a demonstrat ca vitamina D ajuta in a controla nivelul glicemiei si amelioreaza rezistenta la insulina.
Eu m-am tot documentat de 10 ani in domeniu, stiu f multe, de aia si raspuns deloc care au probleme in ramura asta, insa la mine nu da ceva, ca nu e caz tipic.
Rez la insulina nu exista caci s-a verificat.
A luat mama D si B si tot, cucu, nu are nici o treaba, a luat mult timp tot la recomandarea medicului.
Faceam sala in 2009, eram f slab, activ, rez la insulina nu era, si tot nu aveam valori cine stie ce de bune.
Si altii le au bune desi au la kile in plus si au rez la insulina cat casa! SI nu mai ia nici un D si B si altele.
Cineva femeie avea 140 Kg la 1, 74 m, sedentara.
Glicemia 91 si insulinemia 57 pe nemancate! Deci avea o rezistenta enorma la insulina. Gandeste-te ca la un om slab si okey cam la aceiasi glicemie 85-90 are insulinemia chiar si 3-5, deci mult mai putina trebuie pentru a tine glicemia jos, adica asa cum trebuie.
Cu cat ai rez la insulina cu atata trebuie mai multa pentru a tine glicemia jos, adica nu e deloc bine.
Range la insulina e 2, 6 - 24, 9 pe nemancate, deci era deja alarma 57.
Dar fiind obeza, de aia avea asa.
Ca sa ai diabet ar trebui ca dupa doua ore sa ai peste 200. Intre 140 si 200 e doar toleranta scazuta la glucoza (prediabet).
Sunt si anumite conditii pe care trebuie sa le respecti daca faci testul asta.
Testul HBA1C se recomanda numai persoanelor cu simptome de diabet. Daca nu ai, nu exista niciun motiv pentru atatea teste sau atatea griji.
Vorba vine, diabet sau pre, am zis ca daca m-oi indrepta catre diabet, nu ca am deja.
Tocmai ca stiu ca intre 140 si 199 inclusiv e tolerant alaterata.
De aia ma si mir, ca, cu ani in urma nu era asa!
La HB, cica trebuie sa fie sub 5, 7 la sanatosi, mie mi-a dat sa fac asta si daca n-am sau am pre sau diabet. Medicu mi-a dat si HB sa fac, si testul de glucoza, ca nu poti face testul fara trimitere nici daca platesti. Si oricum daca HB e bun dar la glucoza pici, pre sau diabetul il ai.
A zis ca daca mama are. diabet, sunt f mari sanse sa-l fi mostenit (5-10 milioane de euro nu mi-ar fi lasat mostenire, pfuuu...haha), si ca de aia se duc dracu glicemiile in timp.
Ma duc sapt viitoare la control cu rezultatul sa vad ce zice.
Oricum ma mira ceva.
Ei la o ora nu iau in seama cat e desi un medic in varsta a zis asa zambind "mda...trebe sa fie sub 155 la o ora.".
Si daca nu conta, de ce la Sanador se face la 30, 60, 90 si 120 min de la glucoza?!
La celelalte se face doar bazal si la 2 ore, chestie care mi se pare incorecta.
Ca poti avea bazal sa zicem 90, la 2 ore 121 deci f bine, dar la o ora sa ai 225 (am fost eu in situatia asta), dupa paine cu dulceata de ex.
Iar cu ani in urma la o ora nu saream de 145 indiferent ce mancam. Adica inseamna ca deja problemele ar fi inceput, dar aia e.
Si omu ala ce sa astepte? Sa nu mai coboare nici la 2 ore? Sa ia masuri din pripa, bine astia care nu au probleme in a sta pe restrictii toata viata, sau un trat sa-i dea, ceva.
Nu depinde daca e o masa omeneasca, tocmai, dupa 8-12 ore de la masa, trebuie sa ai musai sub 100 orice ai manca.
Bine, acum trebuie socotit cati carbo sunt, ca daca mananci prea multi, atunci conteaza. Adica daca mananci ca mine mult.
Adica se cam metabolizeaza 45-50 g/ora carbo.
Daca ai mancat 600 g carbo la masa aia, abia dupa 12-14 ore se termina de metabolizat, iar in cazul ala glicemia se poate mentine cam in jur de 115, deci iti va iesi la lab ca ai fals prediabet dimineata, deci peste suta, daca te duci la 10 ore sa zicem.
Dar la o masa normala orice ai manca, deci sa zic un 100-150 g carbo, nu e problema, ca aia in 2-3 ore se metabolizeaza toti carbo, si apoi deja la 4-5 ore e sub 100, deci pana dimineata e tot f okey.