Intotdeauna calculele se fac din prima zi de menstruatie. Durata ciclului menstrual se calculeaza tot de atunci. Daca durata ciclului menstrual este regulata de 28 de zile (calculata corect, din prima zi), atunci ovulatia este undeva in jurul celei de-a 14-a zi (ziua 1 este prima zi de sangerare). Insa exista femei cu cicluri regulate de 28 de zile care au ovulatia in zilele 7-8 si femei care au ovulatia in ziua 23, asa ca nu poti calcula decat cu o marja mare de eroare. Daca ai nevoie sa stii sigur, exista teste de ovulatie la farmacie
Ciclul se calculeaza din PRIMA ZI de menstruatie,pana la urmatoarea prima zi de menstruatie.
Ultima zi in care ai avut ciclu nu joaca nici un rol,doar prima.
In momentul in care iti vine menstruatia,organismul tau elimina un ovul nefecundat,eliminare insotita de hemoragie.
In paralel, un nou ovul ii ia locul, nedezvoltat si incapabil de procreere.
In timp ce tu ai menstruatie acest mic nou ovul se stabilizeaza si incepe sa se maturizeze, in ideea sa fie pregatit pentru o eventuala fecundare.
Menstruatia intre timp ti se opreste(neimportant cand) si noul ovul creste, ajunge la un diametru de 15-17 mm,moment in care este perfect capabil sa fie fecundat,iar tu esti la ovulatie.
Nefecundat,ovulul continua sa creasca,pana imbatraneste si se sparge,fiind eliminat de organism cu urmatoarea menstruatie,moment in care un nou ovul ii ia locul si tot asa!
E un ciclu complet,de aceea masuram din prima zi a menstruatiei si nu din ultima, in ultima nu se intampla nimic, in plus durata menstruatiei nu este constanta, e influentata de destui factori, poate dura 3 zile sau 10 zile, depinde prin ce a trecut organismul tau in ultima luna.
La un ciclu regulat de 28 de zile, primele 10 zile de la declansarea menstruatiei sunt zile cu fertilitate scazuta, care de la 5% creste mereu, asa incat intr-a 11 zi intri in zona de fertilitate marita stare care continua pana in a 20 zi de ciclu.
Apoi, pana la noua menstruatie, fertilitatea se reduce din nou, dar niciodata sansele de sarcina nu scad sub un 5%,decat in cazul abstinentei.
Un calcul exact, daca nu ai inteles, poti gasi si pe net, uite aici, de exemplu:
http://www.seximus.ro/articole/calcul_perioada_fertila.php
Vroiam sa te previn ca metoda calendarului nu apara de o sarcina,dar m-am uitat la profilul tau si am vazut ca iei anticonceptionale,iar acum te temi de o sarcina...
Nu cred ca esti insarcinata,probabil concentratia estrogen-progesteron pe care o contin anticonceptionalele pe care le iei,este mai mare decat are nevoie corpul tau.
In mod normal ar trebui sa te consulte un ginecolog,dar am inteles ca si un test de sarcina e complicat sa iei,desi ai putea sa-l ceri in engleza,e limba de circulatie internationala.
Ca te-ai ingrasat nu e semn neaparat de sarcina,iar ciclul a continuat sa vina la datele asteptate,daca nici sanii nu au crescut in volum si n-au devenit hipersensibili,nu te gandi la sarcina.
Si,ca sa te calmezi totusi,scrie "pregnancy test" pe o hartiuta si arat-o la farmacie, vor stii ca le ceri un test de sarcina.
Si nu te mai panica, stresul e unul din factorii seriosi care duc la dereglari hormonale, iar dereglarile hormonale la o totala dezordine in organism, in concluzie si menstruatia poate "innebuni" subit!
Sa ai grija de tine.
Bună!
NU se calculează faţă de ultima zi de menstruaţie!
Calculul este unul orientativ şi se face cu "metoda calendarului" - vezi detalii mai jos.
Dacă îţi cunoşti datele ciclului pe ultimele 6 luni ( cel puţin ) poţi să-ţi calculezi : când are loc ovulaţia, perioada cu fertilitate „ridicată" şi data următoarei menstruaţii – folosind „metoda calendarului"!
Un ciclu menstrual este perioada care ÎNCEPE cu PRIMA zi de ciclu ( inclusiv acele zile de menstruaţie ) şi PÂNĂ în prima zi de menstruaţie din ciclul următor - dar fără acea zi, deoarece ea intră la calculul lunii următoare!
Vorbim despre ciclu menstrual REGULAT dacă timp de cel puţin 6 luni consecutive îţi vine menstruaţia la acelaşi interval/număr de zile )!
Cea mai fertilă zi este în ziua ovulaţiei, iar perioada cu fertilitate RIDICATĂ ( şi cu risc MAXIM de sarcină ) ESTE cu 5 zile înainte de ovulaţie şi până după ovulaţie cu 2 zile ( după )!
În primul rând, e foarte IMPORTANT să ţi un CALENDAR SPECIAL ( doar pentru ciclul menstrual, pe care să nu notezi altceva ) : în acel calendar să-ţi notezi, ÎN FIECARE LUNĂ, prima zi de ciclu ( cu pix roşu ) şi apoi ultima zi de ciclu ( cu pix albastru ) – eventual cu verde zilele în care ai făcut dragoste!
Nu se ştie când ai nevoie de el...
Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive.
Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.
Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1).
Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare.
Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu.
Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii.
Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant.
Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat.
Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp.
Folosind „metoda calendarului" ( prezentată cu exemple pe saitul SURSĂ http://www.mamicamea.ro/......eptie.html ), POŢI să-ţi calculezi CORECT data venirii menstruaţiei şi perioadele cu fertilitate ridicată sau scăzută!
Toate cele bune.
Nu se calculeaza nicidata ultima zi de cilcu ci prima, intotdeuna numeri din ziua cand a inceput sa curga sange, este regula, si perioada cea mai fertila cand apare ovulatia este intre a 9a si a 14 zi a menstruatiei, dar ti-am zis, din prima zi de ciclu numarat
Bună!
Ciclul menstrual se calculează de la prima zi a unei menstruaţii până în prima zi a următoarei menstruaţii.
Mai multe detalii aici,
http://healthy.kudika.ro/......rtile.html
Te pup!