Da. Dar nu are atat de mare legatura cu viata sexuala in sine cat are cu factorii genetici, factorii de mediu, stilul de viata si alimentatia. Cancerul de san se poate face aproape de la orice varsta dupa ce se dezvolta glanda mamara ( chiar si la 70 de ani). Daca ai pe cineva in familie care a facut cancer de san, exista sanse sa faci si tu la un moment dat. Singura chestie este ca un cancer de san facut la tinerete este foarte violent si rapid in timp ce un cancer aparut la batranete are o evolutie lenta si mai usor de tratat. Si desi pare ciudat, chiar si barbatii pot face cancer de san.
Cancerul la san nu are absolut nici o legatura cu inceperea vietii sexuale. Il poti face la orice varsta, dar este extrem de rar la femeile sub 30 de ani care NU au rude de sange cu cancer de san.
IMC90, 1. femeile sunb 30 de ani fac cancer strict pe mostenirea genetica a mutatiilor de tip cerB2/Her2Neu, braf sau k-ras. Este gresit sa spui despre cancerul de san ca nu s-ar mosteni genetic, de vreme ce este cancerul cu cea mai mare agregare familiala, iar prezenta unei rude de sange cu cancer de san dubleaza riscul si scade cu 12, 5 ani varsta minima de diagnostic. 2. faptul ca poti face cancer indiferent de varsta este o dogma generala care trebuie aplicata cu mult discernamant pentru fiecare cancer in parte. de exemplu, cel mai tanar pacient cu cancer de prostata a avut 38 de ani, deci este gresit sa spui ca un adolescent poate face cancer de san. De asemenea, cancer de san fara mutatie genetica sub 30 de ani este atat de rar incat poate fi considerat exceptional. E adevarat ca mutatia poate fi sporadica, dar stii forte bine (sper) care este sansa unei mutatii de tip Her2/neu, asa incat nu cred ca merita sa amintim de aceste cazuri. 3. Tu te-ai documentat serios inainte sa sustii chestiile de mai sus? Nu e cazul sa pui generalitati, fiindca intrebarea este punctuala, nu se refera la cancer in general, ci la cancerul de san la femeia tanara, care este ceva foarte bine caracterizat si care apare in conditii bine cunoscute. Reciteste chestiile astea daca nu lucrezi zilnic cu ele.
Oncologia nu este punctul meu forte, insa m-am documentat. Am si cunostinte care traiesc foarte bine, si nu au avut cancer desi parintii lor (mamele) au fost operate de neoplasm in trecut. Si au peste 30 de ani. Si nu, nu cred ca sunt toate niste exceptii.
Se mananca mult... pe banda rulanta despre cancer, insa nici o teorie nu a putut fi sustinuta/demonstrata fara sa apara alte teorii care sa o contrazica. Asa ca, nu este un domeniu medical unde ''sa poti fi sigur pe ceea ce spui''.
Daca vrei sa auzi strict parerea mea (nedemonstrata nici ea stiintific) totul tine de imunitate. Ca o curiozitate pentru tine : in organism, se nasc zilnic cateva zeci de mii de celule maligne, care insa sunt distruse (ultima afirmatie este demonstrata stiintific)
Din pacate, oncologia este punctul meu forte. Sigur ca sunt numeroase femei care desi au rude cu cancer de san, nu au cancer de san. Cnfirmi ce am spus eu. In principiu, daca citesti intrebarea cu atentie, vei vedea ca o fata tanara intreba daca este posibil sa faca cancer in perioada din preajma dezvirginarii. Iar eu am spus ca femeile sub 30 de ani fara rude cu cancer au risc neglijabil (adica aproape 0), in timp ce femeile sub 30 de ani cu rude cu cancer de san au un risc foarte mic (dar mai mare decat neglijabil). Parerea ta este valida, dar nemedicala. Ultima afirmatie nu e dovedita stiintific, fiindca este pur si simplu gresita. Afirmatia corecta este cam asa: in fiecare zi in organism apar celule cu mutatii oncogene, dar sistemele proteice de tip semafor (p53, p16, etc) le induc apoptoza. Asta este, trebuie sa recunosti, ceva fundamental diferit si, de data asta, chiar stiintific.
Nu are treaba cu viata sexuala. Poti face cancer oricand si la orice varsta. Cauzele sunt necunoscute, exista cateva predispozitii dar nu trebuiesc privite ca reguli.
Da,cancerul e ceva genetic, e o tumoare maligna care distruge tesuturile unor organe.In cazul cancerului de san, celulele care alcatuiesc sanii incep sa creasca anormal.
Poti face cancer la san si dupa ce ti-ai incepit viata sexuala si inainte.
Nu poti sa faci cancer.Cine aa mai spus si asta? Si apropo de ce la san? Ai facut ceva la sand sau tea-i lovit la "san".Ok in fine nu ai cum depinde daca ai peste 14-15 ani si esti dezvoltata ee ok. Mai ales sa nu facu cu unu care are side ee cel mai grav! Dar mai bine sa nu te mai gandesti ca la ce te gandesti de aia nu scapi! Asa se mai spune.Ok bafta funda?