Cercetatorii de la Harvard School of Public Health au descoperit ca un consum de patru sau cinci portii de orez alb pe saptamana era asociat cu un risc crescut de diabet 2.
Acestia au estimat ca inlocuirea a 50 de grame de orez alb cu orez brun, scade riscul de diabet 2 cu 16%
Acesta este primul studiu de acest tip, si a fost realizat deoarece consumul de orez alb a crescut foarte mult in ultimul timp. Studiul a aparut online pe 14 iunie anul acesta, pe situl revistei Archives of Internal Medicine.
Orezul brun se dovedeste a fi o alegere mai buna pentru consum, deoarece este superior in ceea ce priveste continutul de fibre, minerale si vitamine.
In plus, el nu declanseaza o crestere prea mare a nivelului de zahar in sange dupa ingerare. Macinarea si decorticarea scad mult capacitatile bobului de orez, deoarece il fac pe acesta din urma sa-si piarda majoritatea vitaminelor si mineralelor. De asemenea, in timpul macinarii, sunt inlaturate majoritatea fibrelor, deosebit de necesare, deoarece se opun cresterii prea mari a nivelului de zahar in sange.
Cerealele integrale au acelasi efect benefic asupra sanatatii, din care cauza autorii studiului le recomanda cu caldura. Acestia militeaza, in acelasi timp, pentru inlocuirea oriunde este posibil a orezului alb cu orez brun sau cu alte cereale integrale.
Sursa: www.doctor.info.ro
Articol oferit de
Interesant articolul! Eu mananc foarte des orez fiind una din mancarurile mele preferate! Nu stiu ce m-as face fara orez! Eu nu-mi fac probleme din pricina diagetului pentru ca nu obisnuiesc sa mananc dulciuri si nu cred ca doar de la orez pot face diabet! O zi frumoasa si sanatte multa tuturor!
Cercetatorii de la Harvard or fi luat in calcul populatia Chinei, a Japoniei si altele mancatoare de orez? Si daca da sa ne spuna si noua cati diabetici au acolo!
anonim_4396 întreabă: