E vorba de un intreg curs si nu se poate explica in cateva cuvinte.
In primul rand trebuie sa iti dai seama cat de sigur e sa te aproprii de acea persoana (poate a lesinat din cauza unui gaz, s-a curentat, etc). Dupa ce esti sigur ca poti intra in incinta unde e persoana si poti sa te aproprii de persoana, trebuie sa iti dai seama daca a cazut, cum a cazut, daca s-a lovit la coloane, etc. Orice persoana pe care nu ai vazut cum a cazut, care s-a inecat, etc trebuie sa consideri ca are fractura de coloana cervicala.
Apoi trebuie sa intorci pacientul cu fata in sus, avand grija sa nu ti tot timpul coloana si capul in ax (in pozitie dreapta). Aici sunt niste tehnici speciale, si ai nevoie de 3-4 oameni. E greu de explicat.
Apoi treci la ABC-ul resuscitarii:
A: airways - verifici daca pacientul are ceva in gura, daca s-a inecat cu ceva.
B: breathing: verifici daca pacientul respira
C: circulatie: verifici daca pacientul are puls.
Si daca pacientul nu are puls si nu respira incepi masajul cario-respirator.
Te asezi sa fi cu bazinul cam la aceiasi inaltime cu pacientul (daca e pe strada, te asezi langa el in genunchi. Ai grija ca pacientul sa nu fie pe o suprafata moale (ex: saltea de plaja, pat) si sa nu aiba sub el cioburi sau alte obiecte care il pot rani). Pui o mana peste alta, si podul palmei de dedesubt pe stern la jumatatea lui (mie imi e cel mai comod sa am mana dreapta dedesubt si mana stanga deasupra) si apoi incepi sa apesi cu putere, fara a indoii coatele. Trebuie ca sternul sa intre in interior 4cm ca sa se considere ca ai facut masaj corect. Ai grija sa apesi doar pe podul palmei si acesta sa se afle pe mijlocul sternului si sa apese doar pe stern, altfel risti sa rupi coastele pacientului. Frecventa acestor apasari trebuie sa fie cam de 100/min. Nu te hazarda sa faci prea mult timp masaj ca o sa obosesti si nu o sa mai faci bine. cand simti ca obosesti pune pe altcineva sa faca in locul tau. Si reiei tu dupa ce te odihnesti.
Pe langa masajul cardiac, poti sa faci si respiratie gura la gura, dar nu e obligatoriu (se considere ca prin masaj cardiac comprimi destul de mult cutia toracica incat sa se poate renunta la respiratiile artificiale). Daca alegi sa faci asta (ai grija sa nu te supui la riscuri prea mari. Poti sa iei tot felul de boli de la pacient) faci 30 de apasari toracice si apoi te opresti, faci 2 respiratii gura la gura si apoi continui masajul. Ai grija sa ti nasul pacientului ca sa nu iasa aerul pe acolo.
teoretic trebuie sa pui capul pacientului in extensie, dar daca nu sti cum a cazut si unde s-a lovit, iti recomand sa nu faci asta. Daca cumva are fractura de coloana cervicala risti sa il omori.
Asta e protocolul actual de resuscitare. sper ca anul asta sa scoata de tot respiratiile si sa se ramana doar masajul cardiac. Respiratia gura la gura implica riscuri destul de mari si pentru salvator cat si pentru pacient si nu se justifica.
Apropo, in spital, in conditiile in care resuscitarea e mult mai complexa si include personal supraspecializat si medicamente puternice (adrenalina, amiodarona) rata de succes a unei resuscitari e de 5-10% (intre 5 si 10 % dintre pacientii resuscitati isi revin din stop), gandeste-te ca e foarte important sa nu iti risti viata aiurea (nu faci resuscitare in strada, fara sa ai pe cineva care sa opreasca traficul) si nici nu trebuie sa te chinui la infinit. Regula spune ca resuscitarea trebuie sa dureze minim 40 de minute sau pana cand oboseste salvatorul. Daca esti singurul care resusciteaza si dupa 5-10 minute nu vine salvarea si nici pacientul nu isi revine, poti sa te opresti. Teoretic esti destul de obosit incat sa nu mai poti sa faci masajul eficient, si chinui pacientul sau cadavrul pacientului.
Http://www.scribd.com/doc/17208265/Crucea-Rosie-Manual-de-PRIM-AJUTOR
Mie mi-a placut foarte mult cartea asta pentru ca are si ilustratii.
Pentru asta trebuie sa faci niste cursuri de prim ajutor, nu poti sa cintesti intr-o carte, sau sa iti spuna cineva pe net
Ok,am sa iti spun pe scurt.
1.Prima data verifici plusul.
2.Desfaci hainele din jurul pieptului pentru a restabili circulatia.
3.Verifici gura, gatul sa nu fie blocate de anumite corpuri straine.
4. Apoi ii faci repiratie artificiala(gura la gura)
5.Ii lasi capul pe spate, apoi cu doua degete "pensezi" nasul victimei(il vei tine de nas).Cu mana dreapta prinzi barbia si ii tii gura deschisa.Respiri adanc, lipesti buzele etans pe gura victimei si expiri timp de 2 secunde aerul, pana cand toracele se ridica.Repeti figura de 12-14 ori pe minut.
6. Faci masaj cardiac.Plasezi mainile una peste cealalta(cu degetele intrepatrunse) pe treimea inferioara a sternului. Apesi din maini, nu din cot. Realizezi compresiile de 80-100 de ori pe minut.
Uite si site-ul care m-a ajutat, daca vrei sa citesti in detaliu:
http://www.citynews.ro/sibiu/sanatate-16/abc-ul-resuscitarii-primare-45506/
Funda?