| Sorina45677 a întrebat:

Fata mea are 6 ani, mâine nu o voi duce la gradiniţă pentru ca este cam răcită. Din cauza asta ieri seara s-a trezit aproape toata noaptea, e de vineri aşa. Am fost vineri la medic cu ea şi mi- a dat să îi dau sirop şi tot nu se simte bine nici acum.Cum sa o fac sa se simta mai bine?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
10 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Sa-i dai pastile si sa o ingrijezsti, asa cum ti-a spus medicul, ca aici nu avem medici sa-ti dea si alte sfaturi.

| adryang78 a răspuns:

Sirop pentru ce? Antitermic? Face febră? Pentru tuse? Uscată sau productivă?
Nu dai prea multe detalii. Ce simptome are, cum se manifestă?

| StudentLaMedicina a răspuns:

Nu o să o vindece siropul, ci o să atenueze puțin din tuse sau febră. Pentru infecția virală nu prea avem ce să facem decât să aşteptăm. Asigură-te că nu are febră, în rest o să treacă la un moment dat.

| shyde a răspuns (pentru StudentLaMedicina):

E amuzant ca si eu abia de acum am inteles ca de fapt medicamentele nu vindeca mai nimic, in foarte multe cazuri.

Si eu, ca si multi altii credeam ca poti regenera sau vindeca chestii cu medicamente. Ele doar tin sub control anumite afectiuni si cam atat. De cea mai mare parte se ocupa dieta, suplimentele si exercitiul fizic. Pacat ca nu ni se spune nimic din toate astea, am observat ca cei de la medicina stiu asta, iar restul nu.

| StudentLaMedicina a răspuns (pentru shyde):

Medicamentele se împart în 3 grupe: cele care vindecă, cele care previn şi cele care ameliorează.

Nu sunt multe care vindecă, într-adevăr, dar sunt importante: Antibiotice şi Chimioterapia.

Cele care previn: Antihipertensivele şi Antilipidicele (previn boala coronară), Antidiabeticele (previn complicațiile diabetului, anume retinopatie diabetică, nefropatie, neuropatie periferică), etc.

Medicamente care ameliorează: Analgezicele, Antiemeticele, Laxantia.

Medicamentele nu prea vindecă pentru că de foarte puține afecțiuni te poți vindeca. Dar au un rol major în diverse situații.

| shyde a răspuns (pentru StudentLaMedicina):

E extrem de deprimant ca marea majoritate a afectiunilor nu se vindeca. Pacat ca lucru asta nu este mai nicaieri specificat. Lumea nu stie mai deloc lucrul asta.

| StudentLaMedicina a răspuns (pentru StudentLaMedicina):

Unele medicamente care previn aici pot fi numite şi PPI (Omez) pentru că acidul repetat pe mucoasa esofagului îl fac să îşi schimbe natura țesutului de la țesut pluricelular la țesut unicelular (metaplazie). Boala asta cauzată de acid se numeşte Esofag Barret şi de aici până la cancer mai e un singur pas. Nu toți oamenii îşi pot controla acidul prin dietă, de exemplu cei cu boala Zollinger-Ellison nu pot şi pentru ei este important să ia până la 80 mg de Omez pe zi.

| StudentLaMedicina a răspuns (pentru shyde):

Bineînțeles că oamenii ştiu asta, ei iau medicamente pentru alte lucruri decât să se vindece. Faptul că trăim considerabil mai mult decât înainte se datorează posibilităților de prevenție pe care le avem azi.

| shyde a răspuns (pentru StudentLaMedicina):

Nu sunt de acord. Cel putin intre oamenii unde sunt eu, niciunul nu intelege ca medicamentele nu vindeca. Toata lumea se imbolnaveste si merge la doctor asteptand medicamente sa se vindece. Si nu li se atrage atentia deloc la GFR scazut, la densitatea oaselor, la chestii care scad cu timpul, si de care ei habar nu aveau, si nici eu, pana recent cand am cautat o gramada despre fiecare problema la care sunt la risc. Acest risc de traduce prin degradare garantata, ce merge in directia aia, eu credeam ca e risc in sensul ca daca fac si alte lucruri periculoase sau sunt predispus genetic, atunci voi dezvolta conditia. In realitate, degradarea este continua. Din toata lumea cu care eu comunic, doar medicinistii stiu asta.

| shyde a răspuns (pentru StudentLaMedicina):

De fapt chiar observi aici pe forum cum toata lumea intreaba "daca am un simptom X, poate fi cancer?". Sau "fumez de 12 ani, ce poate fi?". Asta arata clar ca lumea nu intelege etapele degradarii, nici rolul medicinei si al examinarilor. Ei cred ca daca nu vad ceva la raze X sau la vreun test simplu, inseamna ca nu au nimic. Dar de fapt, tot sistemul de degrada, si ar fi stiut daca ar fi inteles cum merge fiecare organ, treaba care se invata numai la medicina.