| alisuc a întrebat:

Fetelor am o intrebare cum sa-mi calculez calendarul de menstruatie? puteti sa-mi dati un ex: aproximativ? multumesc funditakiss fara misto va rog

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Am să-ţi răspund chiar dacă NU sunt fată.

Dacă îţi cunoşti datele ciclului pe ultimele 6 luni ( cel puţin ) poţi să-ţi calculezi : când are loc ovulaţia, perioada cu fertilitate „ridicată" şi data următoarei menstruaţii – folosind „metoda calendarului"!

Un ciclu menstrual este perioada care ÎNCEPE cu PRIMA zi de ciclu ( inclusiv acele zile de menstruaţie ) şi PÂNĂ în prima zi de menstruaţie din ciclul următor - dar fără acea zi, deoarece ea intră la calculul lunii următoare!

Vorbim despre ciclu menstrual REGULAT dacă timp de cel puţin 6 luni consecutive îţi vine menstruaţia la acelaşi interval/număr de zile )!

Cea mai fertilă zi este în ziua ovulaţiei, iar perioada cu fertilitate RIDICATĂ ( şi cu risc MAXIM de sarcină ) ESTE cu 5 zile înainte de ovulaţie şi până după ovulaţie cu 2 zile ( după )!

În primul rând, e foarte IMPORTANT să ţi un CALENDAR SPECIAL ( doar pentru ciclul menstrual, pe care să nu notezi altceva ) : în acel calendar să-ţi notezi, ÎN FIECARE LUNĂ, prima zi de ciclu ( cu pix roşu ) şi apoi ultima zi de ciclu ( cu pix albastru ) – eventual cu verde zilele în care ai făcut dragoste!

Nu se ştie când ai nevoie de el...

Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive.

Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.

Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1).
Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare.
Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu.
Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii.

Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant.
Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat.
Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp.

Folosind „metoda calendarului" ( prezentată cu exemple pe site-ul SURSĂ http://www.mamicamea.ro/......eptie.html ), POŢI să-ţi calculezi CORECT data venirii menstruaţiei şi perioadele cu fertilitate ridicată sau scăzută!

Apoi, o întârziere ( a menstruaţiei ) de până la 7-10 zile ( faţă de data calculată CORECT cu metoda calendarului ) este acceptabilă - dacă întârzie mai mult, atunci pot fi alte „probleme".
Dacă întârzierea este mai mare de 7-10 zile, atunci NEAPĂRAT trebuie să faci test de sarcină ( atunci când ai făcut sex neprotejat sau s-a rupt prezervativul ) şi un control ginecologic.

Toate cele bune.

| alisuc explică (pentru bursuc001):

Multumesc foarte mult meriti fundita

| bursuc001 a răspuns (pentru alisuc):

Cu plăcere!

Mersi şi eu pentru fundiţă.

O zi frumoasă.

12 răspunsuri:
| Azµre a răspuns:

Nu folosi această metodă nu e sigură ea diferă de la un organism la altul! Ea se face pe o perioadă de 6-8 luni și se monitorizează temperatura bazală și multe alte aspecte!

| ingerinaripat a răspuns:

25 august -prima zi de menstruatie, ciclul menstrual =28 zile, 25+14= 8 septembrie(ovulatia), 8+14 =(urmatoarea menstruatie).

| ingerinaripat a răspuns:

25 august -prima zi de menstruatie, ciclul menstrual =28 zile, 25+14= 8 septembrie(ovulatia), 8+14 =urmatoarea menstruatie

| ingerinaripat a răspuns:

25 august -prima zi de menstruatie, ciclul menstrual =28 zile, 25+14= 8 septembrie(ovulatia), 8+14 =urmatoarea menstruatie.

| FLuturas1albastru4 a răspuns:

I-ati un calendar special, nu uita ca timpul dintra doua menstruatii este de 21 zile adica daca luna aceasta sa inceput pe 10 luna viitoare poata sa se inceapa pe 3(nu e stabil)

| emma15062001 a răspuns:

La 28 de zile de exemplu ti-a venit menstuatia pe 17 febroarie iti vine pe 18 martie.

| alina_3586 a răspuns:

Dupa parerea mea cel mai avantajos este sa iti insemni in calendarul din celular, eu asa fac si stiu sigur cind a fost luna trecuta si depinde de stabilitatea menstruatiei cind va fi luna viitoare si atunci vei fi pregatita sa-ti intimpini bucuria, good luck!