| Rozamfira a întrebat:

Fetelor, mie mi-a venit prima menstra acum 2 zile, azi e 3. Eu am 13 ani si 5 luni. Cit poate dura menarha (cum se zice) si cam peste cit timp voi avea urmatoarea menstra, ca distantele catre urmatoarea menstra neregulata consta si de virsta pe care o ai. Va rog ajutati-ma, ca nu stiu cind sa imi iau absorbante la scoala, caci cind mi-a aparut menarha nu aveam niciun absorbant. Fundita

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| IrinaAndreea a răspuns:

In mod normal, media este de 5 zile, dar orice durata intre 3-7/8 zile este normala, mai ales la inceput cand organismul nu este obisnuit inca. Nu poate nimeni sa prezica urmatoarea data, ar putea sa fie fix peste o luna sau la 2-3 luni; si acest lucru este destul de comun in primul an mai ales. Ca sa fii pregatita data viitoare, poarta mereu in ghiozdan doua absorbante, o pereche curata de lenjerie si servetele umede. Daca observi ca incepe sa te doara burta si sanii, sunt semne ca iti va veni curand, moment in care poti incepe sa porti un protect-slip pe chiloti, ca sa nu te patezi cand iti va veni. Cu timpul o sa iti dai seama cam cu o zi inainte si o sa fii pregatita, dar te sfatuiesc de asemenea sa iti notezi totul pe un calendar: cand iti vine si cat de abundent este fluxul, pentru a avea o evidenta. Cu timpul, durata dintre menstruatii se va regla, ajungand in jur de 28-35 zile.

1 răspuns:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Am să-ţi răspund chiar dacă NU sunt fată :)


În general, în primii 1-2 ani de CM, nu te prea ajută "metoda calendarului" :(

De asemenea, acum, poţi doar APROXIMA data la care ar trebui să-ţi vină următoarea menstră : spre exemplu, acum ţi-a venit în 26 aprilie, deci, următoarea menstră ar trebui să-ţi vină cam prin 26 mai :)


Dacă îţi cunoşti datele ciclului pe ultimele 6 luni ( cel puţin ) poţi să-ţi calculezi : când are loc ovulaţia, perioada cu fertilitate „ridicată" şi data următoarei menstruaţii – folosind „metoda calendarului"!

Un ciclu menstrual este perioada care ÎNCEPE cu PRIMA zi de ciclu ( inclusiv acele zile de menstruaţie ) şi PÂNĂ în prima zi de menstruaţie din ciclul următor - dar fără acea zi, deoarece ea intră la calculul lunii următoare.

Vorbim despre ciclu menstrual REGULAT dacă timp de cel puţin 6 luni consecutive îţi vine menstruaţia la acelaşi interval/număr de zile ).

Cea mai fertilă zi este în ziua ovulaţiei, iar perioada cu fertilitate RIDICATĂ ( şi cu risc MAXIM de sarcină ) ESTE cu 5 zile înainte de ovulaţie şi până după ovulaţie cu 2 zile ( după ).

În primul rând, e foarte IMPORTANT să ţi un CALENDAR SPECIAL ( doar pentru ciclul menstrual, pe care să nu notezi altceva ) : în acel calendar să-ţi notezi, ÎN FIECARE LUNĂ, prima zi de ciclu ( cu pix roşu ) şi apoi ultima zi de ciclu ( cu pix albastru ) – eventual cu verde zilele în care ai făcut dragoste ( când este cazul ).

Nu se ştie când ai nevoie de el...

Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive.

Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.

Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1).
Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare.
Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu.
Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii.

Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant.
Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat.
Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp.

Folosind „metoda calendarului" ( prezentată cu exemple pe site-ul SURSĂ http://www.mamicamea.ro/......eptie.html ), POŢI să-ţi calculezi CORECT data venirii menstruaţiei şi perioadele cu fertilitate ridicată sau scăzută!

Apoi, o întârziere ( a menstruaţiei ) de până la 7-10 zile ( faţă de data calculată CORECT cu metoda calendarului ) este acceptabilă - dacă întârzie mai mult, atunci pot fi alte „probleme".


Totuşi, în PRIMUL an de CM sunt posibile numeroase DEREGLĂRI - ele nu constituie un motiv de îngrijorare!

În general, primele 5 menstruaţii întârzie ( uneori chiar şi 3-6 luni, depinde de vârstă ) - dar, cu timpul, cam în decurs de 1-2 ani, se va "regla" cât de cât şi vei avea menstră aproape lunar.

Spre exemplu a 2-a menstruaţie poate întârzia cam 4-6 luni, apoi a 3-a poate veni cam după 3-4 luni, a 4-a cam după 2-3 luni, etc.

NU ai de ce să te îngrijorezi, aceste dereglări hormonale sunt foarte FRECVENTE în primul an de ciclu menstrual.

Pentru a atenua temporar durerile pre/menstruale, poţi să foloseşti ( cu respectarea Prospectului ) unul dintre următoarele medicamente : Algocalmin/Algozon, Nurofen ( simplu sau forte ), Ibuprofen 400/Markofen, Ibuprofen 600 ( dacă durerile sunt foarte puternice ), etc.

De asemenea, ca remediu "casnic" se mai poate folosi o sticlă pe care o umpli cu apă fierbinte ( atât cât să NU te ardă, deci să fie suportabilă ) şi o pui pe burtică ( în zonele dureroase, ovare, sau pe spate ); ori dacă ai o pernă electrică, e ideală.

Preferabil să te îmbraci cu haine închise la culoare, te "verifici" mai DES ( mergi la toaletă; când simţi că îţi curge tare ) - preferabil să ai la tine un pacheţel de şerveţele umede şi un set de absorbante ( 5 buc. ), preferabil mai GROASE ( din acelea de noapte, cu 6-7 picuri pe ambalaj ), mai ales dacă menstra este mai abundentă.


Vezi alte detalii ( despre menstruaţie ) la linkul :
http://www.copilul.ro/......a5645.html

http://www.sfatulmedicului.ro/......narha_1044

http://www.ghidul-parintilor.ro/......uatie.html

http://www.copilul.ro/......a4411.html

http://www.desprecopii.com/......fetite.htm

http://www.info-ghid.com/......tie-s.html


Toate cele bune.