Disfuncţia erectilă (incapacitatea repetată de a avea sau de a menţine erecţia), la care de obicei ne referim atunci când vorbim despre impotenţă, s-a dovedit a fi legată de consumul de tutun. Deşi legătura dintre fumat şi unele probleme de sănătate precum cancerul de plămâni şi cataracta, a devenit un lucru cunoscut de mai toată lumea, influenţa negativă a tutunului asupra potenţei a fost cumva trecută cu vederea, mai ales datorită faptului că, atunci când ai această problemă, nu vrei să afle toată lumea.
Ce spun statisticele
O meta-analiză a studiilor publicate începând din anii '80 a demonstrat că 40% dintre bărbaţii impotenţi erau fumători în comparaţie cu 28% de bărbaţi din populaţia generală.
În general, fumatul creşte cu 50% riscul de impotenţă pentru bărbaţii între 30 şi 40 de ani.
Afectarea potenţei masculine de către fumat este dovedită de numeroase studii, astfel că azi nu mai este nici o îndoială în această privinţă. Dovadă că în ţări precum Thailanda, Canada, Brazilia şi în curând în UE, pe pachetele de ţigări sunt tipărite mesaje sugestive de avertisment pentru legătura dintre fumat şi capacitatea erectilă a bărbatului.
Mecanismul
Nicotina provoacă vasoconstricţie periferică acută, inclusiv spasme arteriale ce duc la detumescenţa penisului. Prin urmare, diferite grade de disfuncţie erectilă pot apărea ca o consecinţă a obstrucţionării arterelor ce irigă penisul.
Dar şi venele sunt afectate, mai ales acele valve din pereţii venelor care menţin sângele la nivelul penisului, asigurând persistenţa erecţiei. În consecinţă, chiar dacă se produce erecţia, aceasta durează mai puţin. Astfel, bărbatul fumător îşi scade singur performanţele sexuale cu care a fost înzestrat. Iar pentru aceasta, nu este nevoie să fumeze mult: după doar două ţigări, diametrul arterei peniene, responsabilă de irigarea penisului cu sânge, se îngustează aproape până la a se închide total.
Unele substanţe din fumul de ţigară contribuie la procesul dinamic în timpul căruia lipidele se acumulează pe pereţii arterelor, îngreunând sau chiar împiedicând circulaţia sângelui - proces ce determină instalarea aterosclerozei şi, consecutiv, apariţia hipertensiunii arteriale.
Ori este cunoscut faptul că cea mai frecventă cauză de disfuncţie erectilă este reprezentată de problemele vasculare, mai ales cele asociate cu ateroscleroza şi hipertensiunea arterială - ateroscleroza este responsabilă pentru aproximativ 40% din cazurile de disfuncţie erectilă la bărbaţii de peste 50 de ani.
Cuplurile tinere trebuie să ştie că fumatul (pasiv sau activ) le afectează gradul de fertilitate, ducând la o serie de eşecuri în viaţa sexuală, cum ar fi impotenţa şi sterilitatea. Fumatul creşte riscul impotenţei cu 50%, risc care poate fi chiar mai mare în cazul asocierii fumatului cu factori de stress.
Bărbaţii care fumează un pachet de ţigări pe zi au o mai mare dificultate de a menţine starea de erecţie a penisului decât nefumătorii. Dacă ţinem cont şi de problemele cardiovasculare şi de înaintarea în vârstă, problemele sexuale tind să devină din ce în ce mai grave, putând ajunge până la impotenţă. Un argument foarte important de a renunţa la fumat!
Fumatul duce la îmbătrânirea prematură a pielii şi la apariţia ridurilor. Studiile arată că fumătorii aflaţi în categoria de vârstă cuprinsă între 40 şi 49 de ani sunt la fel de ridaţi ca nefumătorii cu 20 de ani mai în vârstă. În cazul bolnavilor, în general, şi al vârstnicilor, fumatul pasiv sau activ le încetineşte vindecarea şi le scurtează viaţa.
România şi disfuncţia erectilă
În România, prevalenţa disfuncţiei erectile este de 25% în populaţia generală, ceea ce înseamnă că unul din patru bărbaţi suferă de impotenţă!
Un studiu efectuat la Clinica de Endocrinologie a Spitalului Universitar „Sfântul Spiridon" din Iaşi demonstrează că tutunul scade fertilitatea şi calităţile fecundante ale spermei, ea fiind o cauză majoră de impotenţă la bărbaţi şi inducând menopauza precoce la femei.
Profesorul universitar dr. Voichiţa Mogoş, endocrinolog specialist în sexologie, demonstrează prin acest studiu că fumatul conduce la impotenţă deopotrivă în rândul bărbaţilor tineri şi vârstnici. Iată ce declară aceasta:
„Fumatul afectează trei manifestări esenţiale: vascularizarea locală, inervaţia locală şi un factor catalizator, o enzimă de la nivelul vaselor peniene care duce la formarea principalului mediator al erecţiei - monoxidul de azot (NO). Concentraţia acestei enzime (de la al cărei efect s-a pornit în elaborarea pastilei de Viagra) scade vertiginos datorită fumatului."
„Cu ceva vreme în urmă, am făcut un studiu amănunţit pe 450 de subiecţi, a căror «performanţă» erectilă a fost testată cu ajutorul injectării de papaverină. Acesta este un test extrem de utilizat, care conduce la dilataţia reflexă a vaselor din corpii cavernoşi ai penisului, declanşând erecţia de cel mai multe ori. Subiecţii tineri, care erau psihogeni, ar fi trebuit să reacţioneze pozitiv, deoarece sistemul anatomic şi funcţional era bine pus la punct. Ei bine, toţi marii fumători testaţi, care fumau zilnic peste 20 de ţigări, au răspuns la test ca şi cum vascularizarea locală ar fi fost afectată, deşi erau tineri şi nu aveau alţi factori de risc: nu erau hipertensivi sau diabetici, nu aveau modificări al concentraţiei grăsimilor în sânge.
Fumatul creşte riscul impotenţei cu 50%, risc care poate fi chiar mai mare în cazul asocierii fumatului cu factorii de stres. Pe lânga impotenţă, printre problemele cauzate în mod direct de fumat se numără reducerea volumului de ejaculare, micşorarea numărului de spermatozoizi ejaculaţi, precum şi apariţia unor forme anormale şi a unei mobilităţi reduse a spermatozoizilor.
88% din fumători nu cunosc riscurile de natură sexuală la care se expun.
Fumul de ţigară conţine peste 4. 000 de substanţe nocive organismului. Distrugerea arterelor şi a venelor care vascularizează penisul este doar o manifestare a distrugerii sistemului circulator. Mai mult, hipertensivii, „bolnavii de inimă", care fumează sunt condamnaţi la impotenţa definitivă! Fumatul este devastator pentru sănătatea sexuală. Având în vedere că două dintre cele trei efecte secundare ale fumatului sunt cauzate de nicotină, un fumător are şanse ca, odată cu renunţarea la fumat, să aibă parte de îmbunătăţiri semnificative ale disfuncţiilor erectile.
Este surprinzător că impotenţa nu este citată mai des ca factor motivator pentru a renunţa la fumat. Statisticile arată că 25-30% din fumători doresc să renunţe la fumat, dar nu reuşesc decât foarte puţini, pentru că nicotina creează o dependenţă asemănătoare drogurilor. Organismul „învăţat" cu doza zilnică de nicotină îşi cere „porţia", iar în lipsa acestuia reacţionează dur, prin simptomele sevrajului, insuportabile, în urma cărora voinţa cedează... în consecinţă, se poate afirma că aproximativ 25% din fumători, adică 2 milioane de oameni, ar renunţa la fumat, dacă ar fi ajutaţi să învingă în lupta cu dependenţa de nicotină şi sevraj. bafta!
Fumatul distruge viata sexuala! Impotenta sau disfunctia erectila este incapacitatea repetata de a avea sau a mentine o erectie. În România, prevalenta disfunctiei erectile este de 25% în populatia generala, ceea ce înseamna ca unul din patru barbati sufera de impotenta!
Http://star.zice.ro parerea mea e ca trebuie sa incerci acest blog, chiar merita
angel1797 întreabă: