Buna. Este foarte important ca atunci cand iti masori tensiunea sa nu fi obosit! Daca aceasta valoare a tensiunii ai obtinut-o in momentul in care nu ai facut efort e o valoare normala. Tensiunea diastolica adica valoarea de 80 este foarte putin ridicata ( mai exact este aproape normala) insa nu ai de ce sa iti faci griji. Tensiunea normala este urmatoarea: tensiunea sistolica: intre 120-140 mmHg dar nu mai jos de 120 mmHg si nici mai mare de 140 mmHg; tensiunea diastolica : mai mica de 80 mmHg( uneori chiar si valoarea de 80 o gasesti ca fiind o valoare normala) insa nu mai mica de 70 mmHg. Deci raspunsul la intrebarea ta este urmatorul: nu esti hipertensiv( daca luam in considerare valoarea tensiunii pe care ai indicat-o! ).
Tensiunea este mare pentru varsta ta, dar asigura-te ca ai luat-o corect, adica dupa minim 20 de minute de repaos. Valoarea nu este enorm de mare, dar este potrivita pentru o persoana care are peste 30 de ani. Daca o iei corect si ramane la valorile astea, incearca sa reduci cantitatea de sare din alimentatie. Daca nici asta nu functioneaza, este bine sa te vada medicul de familie.
Cand ti-ai luat tensiunea, dupa efort sau nu?
efortul o creste, de aceea intreb.
Pe caldura asta la cam aceiasi inaltime si greutate, eu am 15/10. ceva de genul si nu am nimic, eu zic ca e ok, poate difera si de la om la om