Mercurul, de asemenea numit argint viu sau hidrargir, este un element chimic cu simbolul Hg și număr atomic 80. Metal al blocului d, mercurul este unul din cele 6 elemente care sunt lichide la o presiune și temperatură apropiată de cea a camerei.[1] Celelalte metale sunt cesiul, franciul, galiul, rubidiul și nemetalul brom. Dintre acestea, bromul și mercurul sunt lichide la condiții standard de temperatură și presiune.
Mercurul este utilizat în termometre, barometre, manometre, tensiometre și alte aparate necesare științei, deși toxicitatea mercurului a dus la îndepărtarea termometrelor și tensiometrelor cu mercur în favoarea celor pe bază de alcool sau celor digitale. Are multe întrebuințări în cercetările științifice, dar și în restaurarea dentară ca material de amalgamare. Obținerea mercurului se face prin procesul de reducere al cinabrului.
Depozitarea mercurului se face prin obținerea unor forme insolubile, cum ar fi sulfura de mercur(compus inofensiv), însă e otrăvitor în forme solubile, cum ar fi clorura de metil.
Iti dau aici un link unde poti citi totul despre mercur http://referat.clopotel.ro/Totul_despre_mercur-5991.html funda? :D
Singurul metal lichid folosit la termometre, stai putin te-am ajutat pe tine la intr cu termometru spart lolz
Mercur:
1- Planeta (prima de la Soare)
2- Substanta chimica din grupa metalelor care este lichida. Daca te atinge pe piele, poti muri deoarece se dizolva carnea.
Mercurul este elementul chimic aflat pe cea de-a 80-a poziţie în tabloul lui Mendeleev, cu simbolul Hg (din latinescul hydroargentum, argint lichid). Acesta este singurul metal din tabelul periodic al elementelor care este lichid la temperatura camerei ( luand tem, peratura camerei drept 20 de grade Celsius. Cesiul se topeste in jurul a 25 de grade iar galiul la 38 de grade), punctul de fuziune fiind -38 grade Celsius.Mercurul este un elemenmt cu densitate foarte mare( aproximativ 13, 5 grame/ centimetru cub). Mercurul metalic se intrebuinteaza la fabricarea termometrelor, barometrelor, aerometrelor. Sarurile mercurului se folosesc in laboratoare si in medicina. De exemplu HgCl2 ( clorura mercuroasa) se foloseste ca desinfectant extern atunci cand alcoolul nu se poate folosi iar apa oxigenata sau rivanolul nu asigura o asepsie destul de temenica( de exemplu la recoltarea sangelui pentru determinarea alcoolemiei). Tot clorura mercuroasa se foloseste in laboratoarele de anatomie patologica ca si fixator la prepararea unor lame cu materie de analizat la microscop. Fulminatul de mercur se intrebuinteaza la fabricarea explozibililor(in special a capselor detonante) dar are dezavantajul; de a improsca cu picaturi de mercur metalic la momentul exploziei. Oxidul de mercur ( rosu, HgO) se intrebuinteaza la prepararea unor vopsele pentru protejarea metalelor. Clorura mercuroasa se mai intrebuinteaza la fabricarea fetrului pentru palarii. Calomelul se intrebuinteaza la electrozi pentru electroliza si electrodializa.
Utilizare:
Pe linga utilizarile in instalatiile electrochimice de laborator (polarografia ) si in termometre, se foloseste pe scara larga in industria chimica la fabricarea NaOH in electrizoare cu catod de mercur, iar in idustria extractiva la separarea aurului si argintului prin amalgamare.
Amalgamele de Na se folosesc ca agenti reducatori in chimie, iar cele de zinc si alte metale pentru plombe in stomatologie.
De asemenea joaca rolul de agent termic in reactoarele nucleare. Sarurile sale se utilizeaza in farmacie, iar "fulminatul de mercur" la detonarea explozivilor. Mai este folosit in pompele de difuzie cu mercur, care permit obtinerea unui vid inaintat de ordinul a 10e-10 torr, in lampile de iluminat etc.