Ce trebuie să faci dacă te-a mușcat o căpușă
E foarte important să îndepărtăm căpușa cât mai repede posibil, însă ţinând cont de câteva sfaturi. Se consideră că agenții patogeni pe care îi poate transmite o căpușă pătrund în organismul nostru numai dacă respectiva căpușă a stat atașată de piele (prin mușcătură) timp de cel puțin 36-48 de ore. Așadar, dacă îndepărtăm căpușa în primele două zile de la implantare, riscul de a contracta boala Lyme este extrem de mic.
Pentru îndepărtarea căpușelor, este total contraindicat să folosiți metode "tradiționale" precum aplicarea de căldură/ceară/acetonă/ulei/vaselină/benzină pe căpușă, deoarece scopul nostru este să desprindem cât mai repede căpușa, nu să așteptăm să se arunce ea singură de pe noi. De asemenea, orice agresiune asupra căpușei o poate determina să-și deverseze conținutul stomacal în organismul nostru, și odată cu el potențiale virusuri și bacterii, ceea ce trebuie să evităm cu orice preț.
Ca să desprindem căpușa, avem nevoie de o pensetă. Trebuie să încercăm să fixăm penseta pe capul căpușei și cât mai aproape de piele posibil. Scopul este să extragem căpușa cu tot cu cleștii cu care s-a atașat, nu numai corpul său. Restanța capului la nivelul tegumentului poate duce la inflamație locală și infecție. Tragem cu atenție, dintr-o singură mișcare, dar nu brusc și fără să smulgem sau să răsucim căpușa. Sub nicio formă nu trebuie să strivim corpul căpușei.
După ce am eliminat căpușa, ne spălăm pe mâni și folosim tot apă și săpun pentru a spăla porțiunea de piele afectată, și apoi aplicăm soluție antiseptică (spirt sau iod/betadină). Se poate folosi local și un unguent cu antibiotic.
Dacă aparatul bucal al căpușei a rămas în rană, putem aștepta să dispară de la sine, iar leziunea ar trebui să se vindece în câteva zile. Totuși, în această situaţie, există riscul ca la locul mușcăturii să apară o infecție. În cazul în care observați apariția unor probleme de sănătate inexplicabile în termen de o lună de la momentul muşcăturii, trebuie să informaţi medicul despre data calendaristică la care a avut loc incidentul și despre zona de pe corp în care s-a produs
Te pricepi foarte bine la copiat! Esti eleva?
http://realitatearutiera.ro/? p=8128
Da.Ca sa o scoti nu folosesti nici un fel de solutie sau penseta sau alte chestii.Ar fi indicat sa mergi la un veterinar care are un instrument special care o scoate cu tot cu cap. Dupa care sa mergi la medic si sa ii spui... poti face boala Lyme si nu numai. poti lua paraziti sau tot felul de boli ce se transmit prin muscatura ei.
Ai grija pe viitor cand mergi in zone cu iarba mare si deasa iti recomand sa iti iei sosete mai lungi si pantaloni lungi eventual bagati in adidasi ca sa nu poata intra pe sub.
Desi sunt destul de rare sansele sa faci Lyme celalate boli in Romania sa stii ca sunt destul de frecente dar nu asa grave.
Seara faina!
Buna, depinde cum o scoti ca daca nu o scoti toata da e posibil sa iti ramana ceva. am avut si eu una dar am scos-o si nu am avut nici o problema.bafta
IonBadita1 întreabă: