| AnaSt2001 a întrebat:

Hei.
Am mare nevoie de ajutor.
Am 15 ani, 1.68 inaltimea si am 95 de kg...
Plec la scoala la ora 7 si ajung acasa la 3-4 iar dupa mănânc(si la scoala mancanc: biscuiti, covrigi chestii d-astea)
Si mai am intentia cateodata sa mai mananc si pe la ore tarzii(8-10) dar nu mereu doar cand simt ca imi e foarte foame.
Daca ma puteti ajuta sa-mi dati un exemplu de program de dieta sau macar altceva care m-ar putea ajuta.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
6 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

La scoala in loc de covrigi si chestii care sunt si nesanatoase si calorice mai bine iti iei cu tine fructe sau sandwich facut in casa cu paine neagra sau paine de secara, ceva carne slaba gen piept de pui la gratar ori o felie de sunca de pui si in rest cat mai multe legume.
Ori poti chiar sa-ti faci o salata de seara si sa o iei cu tine la scoala intr-o caserola.

| Violleta2022 a răspuns:

Mananca la scoala mere sau morcovi, ca trebuiesc eliminati covrigii si biscuitii, fiind in stadiul de obezitate 2 unde ar trebui sa dai jos 37 de kg, ca sa ajungi al limita normala pentru 15 ani si 1.68, adica 58kg.
Elimina din alimentatie toate fainoasele, cerealale, dulciurile si sucurile. Inlocuieste dulcele cu fructe proaspete si manaca pe saturate vegetale fierte sau crude. Carnea fiarta sau fripta, mancata la fiecare masa, cat palma ta sa fie masura. Mesele dupa ora 7 seara sunt interzise. Indiferent cat iti este foame, roade 1-2 morcovi si foame va trece, ori bea 2 pahare cu apa.
Si sportul, care trebuie introdus cel putin1 ora pe zi, timpd e 7 zile pe saptamana.
Daca nu poti merge la uns prot, apuca-te de alergat in jurul cartierului unde locuiesti. Pentru asta, te poti trezii 1 ora mai devreme dimineata si alerga sau seara, dupa 6-7.

| anonimg a răspuns:

DonnaAlba a zis foarte bine. Nu pot să-i apreciez răspunsul pentru că m-a blocat. ^¥^
Zahărul îngrașă. Si fructele au zahăr, dar acestea mai contin si fibre care ajută la eliberarea rapidă a acestuia din organism.
Hrana este transformata in energie numai atunci când facem mișcare. Dacă nu facem mișcare, organismul isi face rezerve de energie, rezerve numită grăsime.
Si pentru ca seara nu mai facem mișcare, tocmai de aceea nu trebuie să mai mâncăm, sau să fie ceva usor.
Ai nevoie de educație fizică acasă în fiecare dimineață -la fel cum ai învățat la scoală. Cu încălzire pentru început, si apoi cu efort.
Ori cauti sa te înscrii la fitness. În timpul efortului fizic, organismul produce energie -fie din hrana consumată (adică aceasta nu se mai depune), fie din ceea ce el a depus mai dinainte.
Si nu este vorba ca să tii o dietă; hrana tuturor oamenilor trebuie să fie dacă se poate (si se poate) vegetariană.
Pentru ca grăsimea animală din carne, lapte, oua, branza, este digerată foarte greu de organism, si totodată se depune si cel mai repede. Pe când grăsimea vegetală din uleiul crud natural din salate, nici, alune, seminte -se digeră foarte repede, si nu se depune. Uleiul prăjit -la fel ca orice aliment prăjit este greu digerabil.
Dimineata mănâncă un castron de cereale cu lapte de soia, toate de la sano vita si Inedit. Sau orice fel de cereale care nu sunt crunchy -care nu au zahăr mult în ele. Pentru că zaharul se depune sub forma de grăsime foarte usor.
Caută să nu mai mănânci nimic ce este facut din faina albă; consuma numai pâine din faina neagră, integrală. Firma SanoVita face o pâine foarte bună. Vezi pe unde o gasesti.
Sucurile contin mult zahar -chiar și cele naturale. De aceea este bine ca să consumi fructele cu totul.
In schimb, trebuie să bei apa multă, dar cu 30 minute înainte de a mânca; niciodată în timpul mesei (doar dacă ne-am înecat); si după cel puțin o oră după ce am terminat de mâncat.
Si plămânii, dar și apa duce oxigen în sânge și creier.
Iar la fiecare bătaie de inima, tot sângele nostru este filtrat de impurități de către rinichi. Rinichii vor fi curățați numai dacă vom bea apă. Zilnic trec prin rinichi aproape 200 de litri de sânge. Consumul apei ne fereste de multe boli.
Nu trebuie niciodată să mănânci nimic intre mese. Trei mese pe zi sunt suficiente. Intre ele doar apă. Nici măcar o singura sămânță. Salatele sa fie fără otet.

| Sn4k3 a răspuns:

Mananca intre 1200-1500 calorii, putini carbohidrati, bea multa apa ca sa se duca senzatia de foame si fa sport (fitness/cardio). Poti sa iti faci tu un program pe baza a ceea ce am spus aici.

| ema2396 a răspuns:

Nu asculta persoanele care iti spun sa nu mananci dupa o anumita ora... Nu conteaza cand mananci, conteaza cat si ce mananci. Principiul pe care trebuie sa il urmezi daca vrei sa slabesti este simplu: trebuie sa ingerezi mai putine calorii decat arzi. Desigur, conteaza si ce fel de calorii mananci. E bine sa optezi pentru mancaruri sanatoase, deoarece s-ar putea sa te trezesti cu deficiente daca reduci si mananci tot junk food, ( asta o sa te faca la un moment dat sa ai pofte si o sa te ingrasi la loc). Redu treptat cantitatea de mancare pe masura ce slabesti. Sa nu mananci niciodata mai putin de 1200cal totusi. Exista calculatoare online, in care poti introduce ce mananci si iti calculeaza per total cate calorii ai consumat, cate sunt proteine, grasimi, etc. Calculeaza cat mananci acum, si incearca pentru inceput sa reduci 500cal. Iti recomand nutritiondata.self.com daca stii putina engleza. Fa-ti cont, introdu-ti datele si o sa poti calcula de cat ai nevoie. Iti spune destul de detaliat ce contine mancarea pe care o mananci. Parerea mea este sa nu reduci prea mult cantitatea de proteine pe care o consumi, ca sa pierzi mai mult grasime, si nu masa musculara.
Ce iti recomand eu, daca vrei nu doar sa slabesti, ci sa te si mentii si sa arati bine la o greutate mai mica, este sa te inveti sa mananci mai sanatos. Daca o sa revii la aceleasi obiceuiri o sa te ingrasi inapoi dupa ce slabesti. Vorbeste cu parintii tai despre posibilitatea de a merge la sala. Antrenorul de acolo te poate ajuta nu doar legat de exercitii, ci poate sa iti dea si sfaturi legate de dieta.
Alt lucru pe care trebuie sa il intelegi este ca nu o sa slabesti intr-un timp foarte scurt. Presupun ca vrei sa dai macar 30kg jos. Asta necesita luni, poate chiar peste 1 an. Nu e bine sa slabesti prea repede, e mai bine sa iei lucrurile incet, deoarece ai mai multe sanse sa te mentii decat daca ai dat jos repede kg in plus. Mult succes!

| PopaNae69 a răspuns:

Ana am o veste proasta pentru tine!
Iti spun direct, esti obeza!
Trebuie sa iei atitudine urgent!

In primul rand renunta la tot ce inseamna carbohidrati (zahar, paine, covrigi, snacks-uri, biscuti - sunt nocivi, arahide, cereale)
Trebuie sa faci miscare neaparat, fara miscare NU faci mare lucru!

Prima data, dupa ce te trezesti si iti faci toaleta de dimineata, spalat fata, dintii si curatat limba (gasesti la magazinele dm un dispozitiv de curatat limba - google te ajuta) trebuie sa bei apa la temperatura camerei, daca poti pune zeama de lamaie in ea si mai bine!
Apoi dupa 30 minute poti sa mananci!
Pana la pranz poti manca doar fructe!
Important e sa mananci din 2 in doua ore in cantitati mici, maxim 100g!
Daca mananci putin si des organismul se obisnuieste si nu mai depune grasimi, le arde, pentru ca invata ca primeste des si nu are de ce sa pastreze!

Fa miscare multa, mergi la sala, alearga, plimbari in parc!
Lasa telefonul/tableta!
Fa-ti un prieten cu care sa iesi afara la plimbare!

La 15 ani ar trebui sa urle hormonii in tine, lasa naibii Facebook-ul si socializeaza live, asa faci si miscare!

Dupa ora 20:00 uiti ca exista mancare!
Apa cu lamaie daca ti-e foame!