| Drkurt01 a întrebat:

Hei, buna, daca tot sunt aici as vrea un mic sfat. Ma intrebam daca mai este cineva aici cu anxietate sociala si daca faceti ceva sa o infruntati si cum va descurcati cu ea.
Am 21 de ani. Sunt deja adult, dar nu ma simt deloc pregatit pentru a iesi in lume. Eram inca ok acum vreo 3 ani. Aveam relatii, incercam sa ies, sa ma distrez, sa fac lucruri, etc. Aveam chiar mult succes cu fetele, de exemplu, chiar daca eram destul de timid. Si invatam bine la scoala.
Chestia e ca dupa pandemie, liceul s-a terminat, si s-a schimbat totul. Am ramas complet singur si izolat, doar cu ai mei, si aici nu intru in detalii, am inceput sa-mi fac rau, m-am refugiat complet in internet, am inceput sa ma gandesc la sinucidere, iar acum mi se pare ca nu mai sunt nici pe aproape cine eram. Ai mei nu vad nimic.
Dupa vreun an am furat bani de la ai mei si m-am dus la un psihoterapeut, iar, cand am intrat la universitate, am inceput CBT cu psihologul scolii. P.S. Nu locuiesc in Romania.
Oricum, psihologul m-a ajutat, iar acum sunt mult mai bine, dar inca nu de tot, iar terapia gratuita se termina in septembrie. Si nu stiu ce ar trebui sa fac.
Anxietatea mea sociala e, oricum, la stele. Ma simt infim si mi-a fost dificil sa invat pentru universitate. Am facut doar vreo 3 examene anul asta. Mi-a fost greu sa ma relationez cu ceilalti. Mi se pare ca nu mai stiu sa-mi petrec timpul cu persoanele de varsta mea. Iar memoria si atentia mi se par mult slabite. Ca de altfel motivatia.
Mi-am cautat de munca dar n-am gasit, iar unde am gasit nu am reusit sa rezist mai mult de o luna. Chestia e ca as vrea sa plec de-acasa. Pe ai mei nu-i mai suport si nu ma ajuta deloc.
Ma intrebam ce as putea sa fac. Ma gandeam sa incerc teatru in cadrul universitatii, de exemplu si sa continui, oricum, sa invat. As vrea sa incep sa ies din nou. Sa incetez sa-mi fac rau. Sa-mi fac relatii, prieteni, etc. Dar de fiecare data fac o buna prima impresie, poate si o a doua, a treia, daca am noroc, dar apoi nu mai reusesc sa suport presiunea sociala si totul se duce de rapa. Poate fiindca nu reusesc sa fiu eu insumi. Nu cred ca as reusi sa-mi fac relatii fiind eu insumi. Nu mi se pare ca am lucruri in comun cu alte persoane. Alte dati nu reusesc nici sa cer un pix unei fete, la biblioteca, fara sa vreau sa se termine cat mai repede si sa am o teribila tahicardie. Incerc constant sa ies din zona mea de confort, dar nu e ca frica de intuneric, sa te duci, sa-l infrunti si atat.
Singurul lucru pe care inca mai pot sa-l fac si ma ajuta, mi se pare, e sa inot la piscina de doua ori pe saptamana. Voi ce ati face? Nu stiu unde sa caut ajutor. Mi-am pierdut ultimul prieten acum vreo 9 luni. Si oricum vorbeam, de mult, doar online. Are si el problemele lui. Poate mai grave decat ale mele.
Trebuie sa fac ceva, dar nu stiu ce. Ce parere aveti?
Va multumesc pentru orice raspuns. Mi se pare ca e atat de tarziu. Si ca am pierdut atata timp plangandu-mi de mila. Ca nu stiu ce sa fac. Cu siguranta nu ma mai plac. Si nu mai stiu exact cine sunt.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
| Crackman a răspuns:

In viata o sa fii tu cu tine.
Poti incepe voluntariat sau ceva asemanator pentru a cunoaste persoane noi.
Trebuie sa mergi mai departe pentru nimeni altcineva nu o sa fie in locul tau.
Nu toti suntem pregatiti, altii sunt fortat sa fie si tot asa.
Sfatul meu este sa iti gasesti ceva ce iti face placere, cauti persoane similare si cauti cateva persoane cu care sa te intelegi.u

| haileewatson a răspuns:

Cred ca trebuie sa continui cu psihoterapia chiar daca sedintele gratuite se termina in septembrie. Ideea e ca ajutorul specializat ar trebui sa fie pe primul loc, asadar incearca sa iti gasesti un loc de munca care sa iti permita sedintele astea + sa te muti de la parintii tai. Sunt sigura ca exista undeva un job potrivit pentru tine, fara prea multa interactiune cu oamenii, trebuie doar sa cauti.
Daca inotul te ajuta, incearca sa il faci mai des, sau apuca-te de alte activitati: sala, plimbari cu bicicleta, tenis, dans!? Sportul creste nivelul de dopamina, epinefrina, norepinefrina si serotonina. And who knows, poate vei intalni acolo o persoana cu care chiar sa rezonezi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Un anxios ce suferă de anxietate sociala are nevoie mereu de stimuli,un astfel de mediu,altfel cu cât se izolează cu atât i se aprofundeaza anxietatea,el crede că este în siguranță stand în casă mereu,izolat,dar asta face ca anxietatea sa persiste și simptomele ei sa se intensifice la un grad foarte ridicat.
Expunerea este singura modalitate,expunerea repetata până creierul nu mai percepe acel pericol nejustificat,ca asta înseamnă anxietatea,sa ai frici multe nejustificate.
Sportul ajuta și ieșitul zilnic chiar daca ți se pare insuportabil,tu trebuie să ieși.
Anxietatea socială cred eu că o aveai de mult timp dar nu era așa intensa, ai tot ignorat și nu ai eliminat unele frici de care nu aveai curaj să le înfrunți, le-ai tot amânat si anxietatea a ieșit la suprafață în toată splendoarea ei.
Din foarte multe insecurități,de aici s-a dezvoltat,traume, bullying,mediu ostil familiar,conduita degradantă a familiei/părinților,scandaluri,certuri,bătăi,consum abuziv de alcool toate astea se revarsă asupra ta/lui/ei/lor.
Nu ai deloc încredere în tine,ai multe frici in subconștient pe care nu le-ai suprimat,te autosubestimezi/autosabotezi mereu,îți proiectezi mereu aceleași stări,acțiuni în care te vei simți la fel sau mai rău,îți proiectezi singur acea frica ca și cum o anticipezi,parcă o aștepți să vina.
Anxietatea fiecărui individ poate fi diferită,a unei persoane moderate,a altei persoane foarte complexe. Ai nevoie de un psiholog, psihoterapeut, este foarte greu tu singur să ieși din anxietatea aceasta, mai ales daca este cronică ( tulburare anxioasa) este foarte greu.
Când simți acea frica într-un context atunci trebuie să acționezi, altfel o sa ramai la fel, vei stagna. Înfrunta toate fricile și insecuritățile și atunci anxietatea va dispărea.

| VeronicaMariaCures a răspuns:

Salut! Sfaturile meu ar fi:
- să ieși cât mai mult în natură pentru a-ți oxigena creierul, astfel încât vei gândi cât mai limpede
- mișcarea fizică ajută foarte mult
- nu recomand fumatul, deoarece acesta crește riscul de anxietate
- nu recomand nici cofeina, deoarece aceasta crește riscul de anxietate, ba chiar și riscul unui atac de panică
- în momentele grele, îți recomand să faci niște exerciții de respirație pentru a-ți relaxa mintea și corpul
Îmi pare rău că treci prin asta, însă nu este sfârșitul lumii. Anxietatea socială se poate vindeca. De asemenea, îți recomand să te concentrezi pe tine în primul rând și mai puțin pe ceilalți, fă ce te face fericit pe tine în primul rând, deoarece viața e scurtă și nu știi când va fi ultima ta zi pe acest Pământ.
Sper că ți-am fost de ajutor! Sănătate.