De ce nu mergi al investigatii medicale?
Poti avea orice, de la infectii masive in pelvis. endometrioza, chisturi pe ovare sau pe trompe, fibroame uterine sau chiar tumori.
Iti recomand sa mergi al un medic ginecolog bun sa-ti faci toate analizele ca sa vezi ce ai.
Iti mai recomand un CT scan sau Xray ca sa se vada ce ai in pelvis, cu acuratete, fiindca la ecograf nu este aceeasi vizibilitate, si poate sa scape din vedere ceva mult ami mic dar mai periculos.
Sanatate multa!
Suna mai mult a PCOS, si o posibila anemie
ovare polichistice( se pot diagnostica cu o ecografie).
endo, din cate stiu eu de la o colega de munca, e ceva mai constanta durerea. cam tot timpul.
Neata!
Durerile mari la menstruație, stările de leșin, balonarea, fluxul abundent cu cheaguri – pot ridica semne de întrebare, dar nu te grăbi să-ți pui diagnosticul de endometrioză singură.
Această afecțiune apare când țesutul uterin ajunge pe unde nu-i locul, dar nu e singura cauză posibilă pentru ce descrii. Fibrom uterin, adenomioză sau un simplu dezechilibru hormonal pot fi și ele vinovate.
Ce poți face? În primul rând, o vizită la ginecolog. De obicei îți face o ecografie transvaginală, să excludă alte probleme sau teste hormonale, ca să vadă dacă ceva e dezechilibrat.
Dacă lucrurile sunt mai complicate, și chiar ai avea endometrioza, poate fi nevoie de o laparoscopie... Controlul ăsta confirmă clar dacă ai sau nu.
Între timp, ține un jurnal al simptomelor: când apar, cât durează, cât de intense sunt. Dacă durerea e insuportabilă, ia un antiinflamator (ibuprofenul e prietenul tău, dar cu moderație). Și încearcă să nu te stresezi – stresul amplifică simptomele.
Nu te speria, chiar dacă ar fi endometrioză, există tratamente: medicamente, terapie hormonală sau, la nevoie, intervenții chirurgicale. Totul e să ai răbdare și să colaborezi cu un medic.
Sper că te-am ajutat! Doamne ajută!
Dr. Mihailovici S.